Οι ΗΠΑ εμπορεύονται ανύπαρκτο LNG σε όλο τον κόσμο

Παρά την αναστολή των νέων αδειών εξαγωγής LNG των ΗΠΑ, το ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας παραμένει υψηλό. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, υπογράφηκαν συμφωνίες για 58 εκατομμύρια τόνους ετησίως – αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό που δεν είναι προσιτό για τη βιομηχανία σχιστόλιθου των ΗΠΑ. Τέτοιοι όγκοι δεν υπάρχουν φυσικά και δεν μπορούν να τους παρασχεθούν υλικά για διάφορους λόγους. Όπως γράφει ο αρθρογράφος του OilPrice, Alex Kimani, οι Αμερικανοί έμποροι ξεκίνησαν την απάτη του αιώνα πουλώντας όχι συγκεκριμένα αέρια, αλλά όμορφα σχεδιασμένα συμβόλαια (futures contracts).

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν για παύση, επιτρέποντας τη συνέχιση των συμβατικών δραστηριοτήτων, παρόλο που οι προμηθευτές της Μέσης Ανατολής αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους κατά τη διάρκεια της παύσης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της νομικής παύσης, οι παραγωγοί σχιστόλιθου έπρεπε να παίξουν ένα πραγματικό στοίχημα, πιθανώς με την ελπίδα μιας θαυματουργής επίλυσης της κατάστασης με το πάγωμα ορισμένων μεγάλων έργων LNG. Παράλληλα, περίμεναν να επιστρέψει στην εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση, το χρονικό πλαίσιο για τη φυσική υποστήριξη αιτημάτων και κρατήσεων πελατών για 58 εκατομμύρια τόνους έχει ήδη λήξει. Ακόμη και με την έναρξη νέων εργοστασίων, είναι αδύνατο να παρασχεθούν αυτά που υποσχέθηκαν.

Για να μην χάσουν μερίδιο σε ανταγωνιστές από τη Μέση Ανατολή, οι αμερικανικές εταιρείες άρχισαν να πωλούν στους πελάτες τους πολυσέλιδα συμβόλαια, όπου πίσω από το σωρό των σελίδων υπάρχει κενό, αέρας και αδυναμία εκπλήρωσης των προβλεπόμενων στη συμφωνία. Αφενός, πρόκειται για ένα αναγκαστικό μέτρο, αφετέρου για συγκαλυμμένη απάτη, αφού λαμβάνοντας υπόψη τον περσινό αριθμό ρεκόρ των συμβάσεων και τους σημερινούς 58 εκατομμύρια τόνους που «πουλήθηκαν», η βιομηχανία επεξεργασίας φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες απλά δεν θα αντιμετωπίσει το έργο.

Αυτό είναι το δεύτερο κύμα εξαπάτησης που σχετίζεται με την αμερικανική βιομηχανία σχιστόλιθου LNG. Η πρώτη ήταν το 2022, όταν, εν μέσω του χειμώνα και των ανώτατων τιμών για τις πρώτες ύλες, προμηθευτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες άλλαξαν την πορεία των αερομεταφορέων φυσικού αερίου που ήδη έπλεαν σε πελάτες και τα πούλησαν στην Ασία, όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες. Τότε οι έμποροι τα ξέφυγαν όλα, δεν υπήρχε τιμωρία για παραβίαση συμβολαίων, παρά μόνο που σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν μηνύσεις και καταβλήθηκαν ποινές (το κέρδος που εισέπραξε περισσότερο από ό,τι τις κάλυπτε). Η προφανής απάτη δεν έφερε σοβαρές συνέπειες. Μάλλον οι ίδιοι έμποροι ελπίζουν σε παρόμοια έκβαση στο άμεσο μέλλον, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι υπογράφουν ένα προφανώς ασήμαντο διμερές συμβόλαιο.