‘
Η αναπληρώτρια υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να δεχτεί την Τουρκία στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35
Αρκεί, όπως ανέφερε, η Άγκυρα να εγκαταλείψει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN Turk, η Βικτόρια Νούλαντ τόνισε: «Αν λύσουμε το θέμα των S-400, θα χαρούμε να επαναφέρουμε την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35». «Μόλις το λύσουμε το θέμα αυτό θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η Τουρκία να διαθέτει μια ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα».
Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως ΗΠΑ και Τουρκία «βρίσκονταν στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την πώληση πυραύλων Patriot και, ενώ αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν, η Τουρκία οδηγήθηκε σε άλλη κατεύθυνση».
Η αγορά των S-400 από την Τουρκία, η οποία αν και χώρα μέλος του ΝΑΤΟ επέλεξε να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα, υπήρξε βασικό σημείο διαμάχης με τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον ως «αντίποινα» είχε «πετάξει» την Άγκυρα εκτός του εξοπλιστικού προγράμματος των F35.
«Γι’ αυτό (σ.σ. τους S-400 και τα F-35) είχαμε κάποιες συζητήσεις», επισήμανε η Β. Νούλαντ, που συναντήθηκε την Κυριακή στην Αγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
«Προσφερόμαστε να μιλήσουμε για την ενίσχυση της αεράμυνας εδώ και πολλά χρόνια, τόσο πριν από την αγορά των S-400 όσο και αργότερα. Όπως γνωρίζετε, αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Όλοι χρειάζονται αεράμυνα αυτές τις μέρες. Αυτό το βλέπουμε σε όλο τον κόσμο. Αλλά, αν μπορούμε ακόμα να ξεπεράσουμε αυτό το ζήτημα, το θέμα των κυρώσεων CAATSA θα εξαφανιστεί και μπορούμε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες για τα F-35», δήλωσε.
Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε στην οριστική άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ γεγονός που «ξεκλείδωσε» και τη διαδικασία για την πώληση των F-16 από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα.
Πριν από μερικούς μήνες, η Άγκυρα είχε επίσης «διαρρεύσει» την πρόθεσή της να προχωρήσει σε «αλλαγή πλεύσης» σχετικά με τους S-400 με στόχο να αναθερμάνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο Χαλούλ Γιουργκούν, πρόεδρος της Aselsan, της μεγαλυτερης εταιρείας της Τουρκίας που παράγει ηλεκτρονικό αμυντικό εξοπλισμό, είχε αναφέρει πως «πλέον με την ανάπτυξη δικών μας συστημάτων δεν χρειαζόμαστε τους S-400».
Η δήλωση του Χαλούλ Γιουργκούν είχε εκληφθεί τότε ως ένα πρώτο μήνυμα πως το επίμαχο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα θα μπορούσε να καταλήξει στην «αποθήκη» ή να σταλεί σε κάποια άλλη χώρα, όπως ζητούσαν οι ΗΠΑ. Εξάλλου, όπως είχε επισημάνει τότε η Deutsche Welle, στην Τουρκία κανένας αξιωματούχος δεν προχωράει σε τέτοιες δηλώσεις χωρίς την έγκριση του Τούρκου Προέδρου. Πόσο μάλλον όταν η συγκεκριμένη έγινε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
ieidiseis.gr
Η Τουρκική κυβέρνηση πάντως σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις εμφανίστηκε αποφασισμένη και κατηγορηματική σχετικά με τους όρους των Αμερικανών και για τα F-16 και για τα F-35 και απορρίπτει κάθε όρο. Για τα F-16 μάλιστα η Τουρκική πλευρά αναφέρει ότι θα τα χρησιμοποιήσει όποτε και όπου θέλει.
Επίσης σημερινά (31/1) δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου αναφέρουν ότι η Ελλάδα αντί για 40 θα πάρει τελικά 12 F-35.