Οι ΗΠΑ άνοιξαν πόλεμο με τη Google – Νέα απόφαση μεθοδεύει το σχέδιο διάλυσης του κολοσσού

Πώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να διαλύσουν το μονοπώλιο της Google. Οι συνέπειες σε Meta, Apple και Amazon.

 

Μία εξαιρετικά σημαντική ενημέρωση για ενδεχόμενη διάλυση της Google περιλαμβάνει στο newsletter του ο περίφημος Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Andrew Ross Sorkin, που έγραψε το best seller βιβλίου «Too Big to Fail» για το κραχ του 2008.

Ο ίδιος αναφέρεται αναλύει το σχέδιο των ΗΠΑ να διαλύσουν τη Google αλλά και τις συνέπειες που θα έχει σε μια σειρά από τεχνολογικούς κολοσσούς και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και έχουν ξεκινήσει. Ήδη, ο δικαστής Amit P. Mehta του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Google να καταλήξουν σε μια διαδικασία για τον καθορισμό λύσης στην υπόθεση έως τις 4 Σεπτεμβρίου, αφότου διαπιστώθηκε ότι η Google διαπιστώθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι παραβίασε την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία διατηρώντας παράνομα το μονοπώλιο αναζήτησης στο διαδίκτυο. Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου.

Οι μεγάλες συνέπειες σε Apple, Meta, Amazon

Όπως γράφει ο Sorkin στο newsletter του, μετά την απόφαση αυτή, η μετοχή της Alphabet, μητρικής της Google, κατέρρευσαν. Οι εταιρείες τεχνολογίας παρακολουθούν στενά την υπόθεση, καθώς ενδεχόμενο καταστροφικό πλήγμα για τον τεχνολογικό κολοσσό θα συμπαρασύρει και άλλες εταιρίες του ευρύτερου τεχνολογικού τομέα, όπως η Apple, η Amazon και η Meta, που όλες αντιμετωπίζουν τις δικές τους αντιμονοπωλιακές μάχες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο έμπειρος δημογράφος υπογραμμίζει επίσης ότι η διάλυση της Google είναι μια πιθανή λύση που συζητά η αμερικανική κυβέρνηση, επικαλούμενους τους Ντέιβιντ ΜακΚέιμπ και Νίκο Γκραντ των Times. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον εξαναγκασμό της εταιρείας να διακόψει το πρόγραμμα περιήγησης Chrome ή το λειτουργικό σύστημα Android ως ποινή για τη διατήρηση του παράνομου μονοπωλίου. Η αναζήτηση της Google έχει τεράστια κέρδη εδώ και χρόνια.

Θα ήταν η πιο σημαντική αντιμονοπωλιακή απόφαση εναντίον μιας εταιρείας τεχνολογίας μετά από μια μακροχρόνια προσπάθεια που στόχευε τη Microsoft. Αυτή η κίνηση τελικά ανατράπηκε κατόπιν προσφυγής, αλλά επιβράδυνε την κυριαρχία της Microsoft αρκετά ώστε να ανοίξει την πόρτα σε νέους αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένης της Google.

Οι λιγότερο αυστηρές επιλογές θα μπορούσαν να επιβάλουν στην Google να ανοίξει τα δεδομένα χρήστη της σε ανταγωνιστές ή να εγκαταλείψει τις συμφωνίες που βοήθησαν να εδραιωθεί ως η προεπιλεγμένη επιλογή αναζήτησης σε συσκευές όπως το iPhone.

Οι αμερικανικές εκλογές κρίνουν τις εξελίξεις

Οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ και της Καμάλα Χάρις έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους και στις δύο προεδρικές εκστρατείες σχετικά με τον επιθετικό έλεγχο της Ουάσιγκτον.

Αλλά ακόμα κι αν οι ψηφοφόροι επρόκειτο να εκλέξουν έναν πιο φιλικό προς την τεχνολογία πρόεδρο τον Νοέμβριο, η Google θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις 11 Πολιτείες που απαιτούν αλλαγές.

O Andrew Ross Sorkin είναι οικονομικός αρθρογράφος των New York Times και συν-παρουσιαστής του Squawk Box του CNBC. Είναι επίσης ο ιδρυτής και συντάκτης του DealBook, μιας υπηρεσίας οικονομικών ειδήσεων που εκδίδεται από τους New York Times. Έγραψε το βιβλίο μπεστ σέλερ Too Big to Fail το οποίο έγινε ταινία από την HBO Films, ενώ είναι και συνδημιουργός της σειράς Showtime Billions.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/