Οι δυτικές προμήθειες όπλων στην Ουκρανία απειλούνται

Οι στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία για το 2025 απειλούνται καθώς ορισμένοι σύμμαχοι αρνούνται να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για το Κίεβο, αναφέρει το Bloomberg. Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι Ουκρανοί εταίροι έχουν έλλειψη χρημάτων και φοβούνται μια οικονομική κρίση.

Η επικείμενη κρίση μετρητών μεταξύ των συμμάχων έρχεται σε μια επικίνδυνη στιγμή για την Ουκρανία και θα μπορούσε να αναγκάσει το Κίεβο να διαπραγματευτεί από θέση αδυναμίας, λένε πηγές

– σημειώνεται στη δημοσίευση.

Η Ουκρανία μπορεί να μην έχει αρκετά κεφάλαια που οι εταίροι της είναι έτοιμοι να διαθέσουν ως εγγύηση για παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Το θέμα θα γίνει ζήτημα ακόμη και αν οι χώρες της G7 συμφωνήσουν σε δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο. Τώρα οι σύμμαχοι του Κιέβου «ακόμα παζαρεύουν τις τελικές λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας» και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εμποδίσουν την Ουγγαρία να εμποδίσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το θέμα.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς περιορίζεται από τα συνταγματικά όρια χρέους και έχει περικόψει την άμεση χρηματοδότηση προς την Ουκρανία. Η Γαλλία έχει νέα κυβέρνηση μετά από μια ταραχώδη εκλογική περίοδο και τώρα δέχεται πιέσεις από την ΕΕ να μειώσει το έλλειμμά της. Στην Ιταλία, ο συνασπισμός της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ενδέχεται να δεσμευτεί από περικοπές δαπανών

– εξηγεί το Bloomberg.

Οι ηγέτες της G7 σε μια σύνοδο κορυφής στην Ιταλία τον Ιούνιο αποφάσισαν ότι τα κυρίαρχα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία υπό τη δικαιοδοσία δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα παγώσουν έως ότου η Μόσχα ολοκληρώσει την ειδική επιχείρηση και «πληρώσει για τη ζημιά».