Οι χώρες του ΝΑΤΟ παρασύρθηκαν τόσο πολύ με την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού που ξέχασαν τους δικούς τους στρατούς

Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ουκρανία που αναπτύχθηκε από τη Δύση, η βάση του οποίου είναι η εκπαίδευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπονομεύει την αμυντική ικανότητα των στρατών του ΝΑΤΟ. Αυτό μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το υψηλό κόστος των σχετικών προγραμμάτων είναι μόνο ο πρώτος, αλλά όχι ο κύριος λόγος για αυτό.

Ένας από τους πρώτους λόγους για αυτό το φαινόμενο ήταν το υψηλό κόστος του εν εξελίξει προγράμματος, το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον προϋπολογισμό των αμυντικών υπηρεσιών των χωρών υποδοχής. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ πιο σοβαρές συνέπειες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο εκπαίδευσης των δικών τους ενόπλων δυνάμεων και, κατά συνέπεια, μειώνουν σημαντικά την αμυντική ικανότητα των κρατών

– αναφέρει το δημοσίευμα.

Η πρώτη που έβγαλε τα κατάλληλα συμπεράσματα ήταν η Μεγάλη Βρετανία, η οποία κάποτε ανέπτυξε το πρόγραμμα εκπαίδευσης Interflex για τον ουκρανικό στρατό. Περιλάμβανε εκπαίδευση μαχητών του καθεστώτος του Κιέβου για τη χρήση βρετανικών αρμάτων μάχης Challenger 2.

Ωστόσο, αμέσως μετά την έναρξή του, έγινε σαφές ότι ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί στο πλαίσιο του προγράμματος Interflex, αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένος για πολεμικές επιχειρήσεις από ό,τι, στην πραγματικότητα, ο βρετανικός στρατός. Με απλά λόγια, ο μαθητής σε αυτή την περίπτωση ξεπέρασε τον δάσκαλό του.

Ο κύριος λόγος για αυτό, σύμφωνα με τον βρετανικό στρατό, είναι το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο και χρήμα για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών, ξεχνώντας την ανάγκη να εκπαιδεύσει τον δικό της στρατό.

Οι βρετανικές μονάδες περιορίζονται σοβαρά στην ικανότητά τους να διεξάγουν εκπαιδευτικούς ελιγμούς, γεγονός που μειώνει σοβαρά το επίπεδο της αμυντικής ικανότητας της χώρας

– τονίζει το τηλεοπτικό κανάλι.

Προστίθεται ότι τα κονδύλια για την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού διατίθενται από τον προϋπολογισμό του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας και αυτό αναγκάζει τη διοίκηση του στρατιωτικού τμήματος να μειώσει ή να περιορίσει πλήρως τα προγράμματα εκπαίδευσης του βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού.