Το τελευταίο διάστημα ασκείται μεγάλη «πίεση» σε Ρόδο, Σύμη, Τήλο και Κω.
Το περιστατικό με το βρέφος 50 ημερών που εγκαταλείφθηκε σε απόκρημνη πλευρά της Τήλου, με τους γονείς του να αναγκάζονται επί τρεις ημέρες να χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό για να του φτιάχνουν γάλα, έφερε για ακόμα μία φορά στην επιφάνεια το αποκρουστικό πρόσωπο των διακινητών.
Το μωρό, οι γονείς του και άλλοι πρόσφυγες έπεσαν θύματα κυκλώματος δουλεμπόρων που πληρώθηκαν αδρά, «υποσχόμενοι» ένα ασφαλές ταξίδι προς την Ελλάδα. Στους κόλπους του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει ανησυχία για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, όπως και για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι διακινητές.
Το τελευταίο διάστημα ασκείται μεγάλη «πίεση» στα νησιά της Ρόδου, της Σύμης, της Τήλου και της Κω, με τα κυκλώματα να αλλάζουν διαρκώς διαδρομές, ανάλογα με τις ελληνικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στο Αιγαίο.
Η Τήλος επιλέγεται, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, όταν τα δουλεμπορικά δίκτυα κρίνουν ότι μπορεί να βρουν μπροστά τους σκάφη του Λιμενικού είτε στη Ρόδο, είτε στην Κω. Αυτήν την περίοδο το συγκεκριμένο νησί βρίσκεται στο στόχαστρο, χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες δομές και προσωπικό από τον κρατικό μηχανισμό.
Στην περίπτωση της ομάδας προσφύγων με το βρέφος 50 ημερών, ο διακινητής τους άφησε σε σημείο όπου ήταν αδύνατη η πρόσβαση σε δρόμο. Έτσι αποκλείστηκαν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συν τοις άλλοις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Όταν οι βάρκες ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια οι διακινητές δεν λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας για τα βρέφη, ενώ συνήθως εάν ένα παιδί είναι πάνω από 3 χρονών, ζητούν χρήματα για την επιβίβαση. Το 2024 παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στην Ιταλία όπου το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρα ανακοίνωσε μείωση κατά 62% τους πρώτους έξι μήνες του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Στο Telegram υπάρχουν γκρουπ όπου καθημερινά ανακοινώνονται δρομολόγια προς ελληνικά νησιά. «Τζετ με δύο κινητήρες. Δρομολόγια από Τουρκία σε Κω, Σάμο, Μυτιλήνη, Σύμη, Ρόδο», έγραψε διακινητής στις 13 Αυγούστου 2024. Σταθερά… δημοφιλές σημείο εκκίνησης από τα τουρκικά παράλια είναι η Αλικαρνασσός και οι γύρω περιοχές.
Χαρακτηριστικές είναι και οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν μόλις πριν από έξι ημέρες στο TikTok και δείχνουν ένα από τα «εργαστήρια» μαζικής παραγωγής ή επισκευής φουσκωτών επί τουρκικού εδάφους.
Την ίδια ώρα, δεν λείπουν τα κυκλώματα που επιχειρούν να δελεάσουν πρόσφυγες ή μετανάστες υποσχόμενα πιο «prive» και πιο γρήγορη μετάβαση στην Ελλάδα είτε με κάποιο πολυτελές γιοτ είτε με τζετ σκι. Αίσθηση προκαλεί ότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούν όργανα πλοήγησης τελευταίας τεχνολογίας. «Θεού θέλοντος είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», γράφουν στα αραβικά.
Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/