Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ γίνονται ευρηματικοί για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό των τροφίμων. Φτιάχνουν περιβόλια, γίνονται κυνηγοί και αρπάζουν τις ευκαιρίες στα ράφια, γράφει η Wall Street Journal
Οι Αμερικανοί αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τρώνε, ψωνίζουν και ζουν για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό των τροφίμων. Καταναλώνουν ρύζι και φασόλια αντί για κρέας. Προγραμματίζουν γεύματα ένα μήνα νωρίτερα. Προσπαθούν να συγκεντρώσουν περισσότερο φαγητό στους κήπους της πίσω αυλής.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal τα τρόφιμα «καταβροχθίζουν» το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των Αμερικανών από το 1991 και οι πολίτες απαντούν με μία σειρά από «στρατηγικές» που έχουν υιοθετήσει στις κουζίνες τους.
Ορισμένοι τρώνε πλέον πολύ πιο σπάνια έξω, ενώ τα κουπόνια πληθαίνουν τόσο στα παντοπωλεία όσο και στα εστιατόρια. Οι αναγνώστες αγοράζουν περισσότερα χύμα προϊόντα και λιγότερα συσκευασμένα τρόφιμα, κρέας αλλά και βιολογικά λαχανικά.
Για χρόνια, η Σάρα Σμιθ και ο σύζυγός της από το Λας Βέγκας λάτρευαν να φτιάχνουν περίτεχνα δείπνα όπως κοτόπουλο cacciatore ή γεμιστές χοιρινές μπριζόλες με φρέσκα μπαχαρικά και μυρωδικά. Τώρα το ζευγάρι μαγειρεύει πολύ πιο απλά γεύματα, όπως νουντλς με τόνο. «Είναι απλά νουντλς με αυγά, τόνο σε κονσέρβα, κρεμμύδια και σκόρδο», λέει η 54χρονη επαγγελματίας μάρκετινγκ. «Δεν είναι υγιεινό, αλλά είναι φαγητό».
Η ίδια όπως λέει άλλαξε και τις συνήθειες των αγορών της. Αυτές τις μέρες, σαρώνει τις «ευκαιρίες» στο τοπικό παντοπωλείο, καταφεύγοντας σε κρέας με έκπτωση που λήγει την ίδια ημέρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μπέρναρντ Μπρόθμαν έχει στραφεί στην κηπουρική. Ο 67χρονος συνταξιούχος που ήταν στέλεχος ανθρώπινου δυναμικού καλλιεργεί τώρα περισσότερες διάφορα προϊόντα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο σε έναν κοινοτικό κήπο και έναν άλλο που έχτισε κοντά στο σπίτι του γιου του. Ξοδεύει περίπου 200 δολάρια σε λιπάσματα και σπόρους για το λάχανο, τα καρότα, τις ντομάτες και τα άλλα τρόφιμα που καλλιεργεί, αλλά εξοικονομεί εκατοντάδες σε λογαριασμούς παντοπωλείου καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, τονίζει.
«Είναι μεγάλη διαφορά από το να πηγαίνεις στο παντοπωλείο», λέει ο νέος «κηπουρός», από το Morris Plains, του Νιου Τζέρσι, ο οποίος διδάσκει στα εγγόνια του πώς να καλλιεργούν λαχανικά. Προσπαθεί να μαγειρεύει φαγητό σε μερίδες, καταψύχοντας ό,τι περισσεύει για μελλοντικές περιστάσεις.
Η οικογένεια της Nάνσι Ράνταλ από το Χιούστον τέλος χρησιμοποιεί περισσότερο τα τρόφιμα που μαζεύουν οι ίδιοι, δηλαδή τα ελάφια που κυνηγούν και τα ψάρια που πιάνουν. Η οικογένειά της ψαρεύει λιθρίνια στον Κόλπο του Μεξικού και πυροβολεί περίπου οκτώ ελάφια το χρόνο, μεταποιώντας το κρέας σε λουκάνικο ελαφιού και μπριζόλες.
Συνήθως, η εξαμελής οικογένεια καταψύχει και τρώει το κρέας σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους. Τώρα αγοράζουν λιγότερη πρωτεΐνη στο παντοπωλείο και καταναλώνουν τις δικές τους προμήθειες πιο γρήγορα, μερικές φορές έως και τέσσερις φορές την εβδομάδα. Αφού έβλεπε τα έξοδα του νοικοκυριού να αυξάνονται, η Ράνταλ ακύρωσε τις δαπάνες της οικογένειάς της, επιμένοντας ότι όλοι πρέπει να μειώσουν τα έξοδά τους κατά 30%. Για την 56χρονο συνταξιούχο αυτό σήμαινε περισσότερη πειθαρχία στα ψώνια και την κουζίνα.
Η Kάθλιν Γκλιντμάιρ τέλος συνήθιζε να ψωνίζει σε παντοπωλεία με μία μηνιαία έκπτωση 10% για την τρίτη ηλικία, όταν το θυμόταν. Τώρα το θυμάται πάντα, φροντίζοντας να προμηθευτεί απορρυπαντικό ρούχων, τροφή για γάτες κοκ «Απλώς γινόμαστε πιο δημιουργικοί», λέει η 69χρονη διαιτολόγος από το Φίνιξ.
Το κόστος ορισμένων προϊόντων έχει εκτοξευθεί μετά την πανδημία λέει. Η ίδια και ο σύζυγός της τρώνε τώρα κονσερβοποιημένα προϊόντα σε προσφορά, ενώ η ίδια ασχολείται με μια τοπική τράπεζα τροφίμων και βλέπει περισσότερα νέα πρόσωπα τελευταία. Ακόμη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου, πολλά από τα οποία είναι συνταξιούχοι στελέχη και άλλοι επαγγελματίες, ψωνίζουν από αλυσίδες παντοπωλείων με έκπτωση αυτές τις μέρες, είπε.