Ο Ζελένσκι στις ΗΠΑ για το «τελευταίο τανγκό» με τον Μπάιντεν: «Να χτυπήσουμε τη Ρωσία με πυραύλους»

Ο Ουκρανός Πρόεδρος θέλει την άδεια για χτυπήματα με πυραύλους σε ρωσικό έδαφος.

 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τον Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας με όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ και να κερδίσει «μια θέση στην ιστορία» με την «ενίσχυση της Ουκρανίας» πριν αποχωρήσει από το αξίωμά του.

Μιλώντας πριν από ένα κρίσιμο ταξίδι την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφια για την προεδρία, Καμάλα Χάρις, και θα μιλήσει στον ΟΗΕ, ο Ζελένσκι είπε ότι θα παρουσιάσει ένα «σχέδιο νίκης» για τον τερματισμό του πολέμου.

Το όραμά του για μια «δίκαιη ειρήνη» δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Αλλά σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης με τον Observer στο Κίεβο, ο Ζελένσκι είπε ότι περιλαμβάνει τη διεξαγωγή βαθιών πληγμάτων με δυτικούς πυραύλους εντός της Ρωσίας – κάτι που το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμο να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους βρετανικούς πυραύλους κρουζ Storm Shadow. Αλλά ο Λευκός Οίκος παραμένει επιφυλακτικός. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, απέτυχε να επιλύσει το ζήτημα όταν είχε ιδιωτικές συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα με τον Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον.

«Ιστορική αποστολή»

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι δεν έχει δοθεί το πράσινο φως, παρά τις πολύμηνες πιέσεις υψηλού επιπέδου. «Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα όπλα στο έδαφος της Ρωσίας, εναντίον οποιουδήποτε στόχου και σε οποιαδήποτε απόσταση», είπε.

Το Storm Shadows, το αντίστοιχο γαλλικό SCALP και το αμερικανικό σύστημα ATACMS «δεν έχουν παρασχεθεί στους αριθμούς που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε ο Ζελένσκι. Πρότεινε ότι η απροθυμία των διεθνών εταίρων θα μπορούσε να εξηγηθεί από το φόβο της «κλιμάκωσης» με τη Μόσχα – μια ανάλυση που το Κίεβο δεν συμμερίζεται.

Ερωτηθείς πώς θα μπορούσε να πείσει τον Μπάιντεν όταν συναντηθούν την Πέμπτη, ο Ζελένσκι ανέφερε το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος είχε στο παρελθόν «αλλάξει τις απόψεις του» μετά από «δύσκολες συζητήσεις». Ορισμένα αμερικανικά μέλη της συνοδείας του υποστήριξαν τα χτυπήματα, είπε – κάτι που ήταν «ήδη ένα επίτευγμα».

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε: «Ο Μπάιντεν μπορεί να ενισχύσει την Ουκρανία και να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την Ουκρανία ώστε να γίνει ισχυρότερη και να προστατεύσει την ανεξαρτησία της όσο είναι πρόεδρος των ΗΠΑ. Νομίζω ότι είναι μια ιστορική αποστολή τελικά».

Εκτός από τη συνάντηση με τον Χάρις, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «πιθανότατα» θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη ή την Παρασκευή. «Οι ομάδες μας βρίσκονται σε επαφή. Το κύριο πράγμα είναι να έχουμε χρόνο [μαζί]. Δεν θα κοιτάξω στο μέλλον, αλλά νομίζω ότι θα είναι σημαντικό και για τους δύο μας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο υποψήφιος σύντροφος του Τραμπ, ο Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε ότι μια μελλοντική κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων οραματίζεται μια φιλική προς τη Μόσχα συμφωνία που θα βλέπει τη Ρωσία να διατηρεί τα εδάφη που κατέχει σήμερα. Η Ουκρανία θα απαγορευόταν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τον πόλεμο να παγώνει κατά μήκος μιας οριοθετικής γραμμής.

«Επιτυχία» η εισβολή στο Κουρσκ

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε επιτυχία την εισβολή της Ουκρανίας τον περασμένο μήνα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος των μελλοντικών διαπραγματεύσεων. Είπε ότι η επιχείρηση εμπόδισε τη Μόσχα να εξαπολύσει τη δική της επίθεση στη βόρεια επαρχία Sumy της Ουκρανίας. Ο «εχθρός» είχε αναγκαστεί να μετακινήσει 42.000 στρατιώτες από άλλα τμήματα του μετώπου.

Αναγνώρισε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει δύσκολη. Είπε ότι το Κίεβο χρειαζόταν όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις που χρησιμοποιούν κατευθυνόμενες βόμβες που ρίχνονται από αέρος. Αυτές «κατέστρεφαν τα πάντα», είπε. Η Ρωσία «τελείωσε» με το πυροβολικό και στη συνέχεια έστειλε πεζικό για να καταλάβει τις ουκρανικές θέσεις.

Το Κρεμλίνο, εν τω μεταξύ, είχε ήδη μετακινήσει αεροπλάνα σε άλλα, πιο απομακρυσμένα αεροδρόμια, αναμένοντας ότι ο Λευκός Οίκος θα υπέγραφε τα πλήγματα ATACMS. «Δεν μπορούμε απλά να μιλάμε για το ATACMS. Γιατί; Επειδή είναι πολύ αργά», δήλωσε ο Ζελένσκι, λέγοντας ότι χρειάζονται «σοβαρές αποφάσεις».

Ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις του πριν από ένα εξαήμερο ταξίδι στις ΗΠΑ και μια ομιλία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του θα συναντηθεί με εκπροσώπους του Κογκρέσου και θα συζητήσει το σχέδιο νίκης του με τον Χάρις.

Η πρόταση ενόψει μιας παγκόσμιας ειρηνευτικής συνόδου κορυφής τον Νοέμβριο που διοργανώνει η Ουκρανία προβλέπει περαιτέρω εγγυήσεις ασφαλείας. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι περιλαμβάνεται επίσης η «επιχείρηση Κουρσκ». Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. Άλλα στοιχεία περιλαμβάνουν περισσότερα όπλα και οικονομική στήριξη.

Το μήνυμα Μπάιντεν και η αντίδραση Πούτιν

Σε ένα tweet την Πέμπτη, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Ζελένσκι θερμά ως «φίλο του». «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα επαναβεβαιώσω τη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει την Ουκρανία καθώς υπερασπίζεται την ελευθερία και την ανεξαρτησία της», έγραψε ο Μπάιντεν.

Την περασμένη εβδομάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι τα πλήγματα πυραύλων κατά της Ρωσίας με αμερικανικά όπλα θα ισοδυναμούσαν με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Απείλησε με σοβαρές συνέπειες. Ουκρανοί αξιωματούχοι απέρριψαν τα σχόλιά του ως την τελευταία από μια σειρά ανούσιων μπλόφες.

Το σύστημα ATACMS έχει εμβέλεια 300 χιλιομέτρων. Οι βαλλιστικοί πύραυλοί του μπορούν να μεταφέρουν πυρομαχικά διασποράς. Είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην καταστροφή ρωσικών βάσεων και στρατιωτικών διαδρόμων, από όπου εξαπολύονται αεροπορικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών πόλεων, λένε οι ειδικοί σε θέματα άμυνας.

Οι πύραυλοι Storm Shadow αναπτύχθηκαν από κοινού με τη Γαλλία και βασίζονται σε αμερικανικά συστήματα καθοδήγησης. Περιλαμβάνουν ιταλικά εξαρτήματα. Και οι τέσσερις χώρες πρέπει να υπογράψουν οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους που συνδέονται με τη χρήση τους, ακόμη και αν δεν είναι οι ίδιες οι άμεσοι προμηθευτές.

Τα δικά της Ουκρανίας μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς έχουν αποδειχθεί όλο και πιο αποτελεσματικά εναντίον ρωσικών στρατιωτικών στόχων. Το Σάββατο, χτύπησαν μια αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Krasnodar Krai της Ρωσίας, προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη. Μια άλλη επίθεση πριν από δύο ημέρες έβαλε φωτιά σε μια αποθήκη όπλων στην πόλη Toropets, στην περιοχή Tver.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/