Ο Ράμα φτιάχνει το «Βατικανό των ισλαμιστών» στην Αλβανία – Δεν θα υπάρχουν απαγορεύσεις

Ράμα ετοιμάζει στα Τίρανα το πρώτο ανεξάρτητο κρατίδιο ισλαμιστών στα πρότυπα του Βατικανού, αναφέρει δημοσίευμα της Hurriyet.

 

Η εφημερίδα Hurriyet αποκαλύπτει σχέδιο του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ισλαμιστικού κρατιδίου στα Τίρανα, με έκταση περίπου το ένα τέταρτο του Βατικανού.

Το κρατίδιο αυτό θα φιλοξενήσει το σιιτικό σουφικό τάγμα των Μπεκτασήδων, το οποίο ιδρύθηκε στην Τουρκία τον 13ο αιώνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο σχεδιασμός βασίζεται στο πρότυπο του Βατικανού και αφορά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους σε έκταση 109 στρεμμάτων στα Τίρανα.

Το κρατίδιο θα έχει δική του διοίκηση και διαβατήρια, ενώ το διάταγμα για τη δημιουργία του επεξεργάζεται μια ομάδα δικηγόρων και ειδικών στο διεθνές δίκαιο, με σκοπό την έγκρισή του από το κοινοβούλιο.

Αν γίνει το νέο κράτος θα διοικείται από τον δερβίση των Bektashi, Έντμοντ Μπραχιμάζ, γνωστό και ως Baba Mondi.

Ο Ράμα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «τουρκικό σπίτι» στη Νέα Υόρκη χωρίς να είναι γνωστό αν συζήτησαν τα σχέδια αυτά, μίλησε στους New York Times και υποστήριξε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν το 2025 με στόχο «την προώθηση ενός ανεκτικού Ισλάμ για το οποίο η Αλβανία θα είναι υπερήφανη».

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου κράτους θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η ανεκτικότητα. Όπως δηλώνει «ο Αλλάχ δεν απαγορεύει τίποτα. Δεν θα υπάρχει απαγόρευση του αλκοόλ, οι γυναίκες θα ντύνονται όπως θέλουν, θα υπάρχει μια μικρή ομάδα ασφαλείας αλλά όχι στρατός, δικαστήρια και συνοριοφύλακες. Αξίζουμε ένα κράτος. Εμείς είμαστε οι μόνοι που λέμε την αλήθεια για το Ισλάμ».

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/