Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron πίστευε ότι θα μπορούσε να νικήσει το κόμμα της πατριωτικής Δεξιάς, Εθνική Συσπείρωση, προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές αλλά η πορεία των γεγονότων δεν τον δικαίωσε.
Η Εθνική Συσπείρωση υπό την ηγεσία της Marine Le Pen θα μπορούσε να νικήσει στις εκλογές της Κυριακής (30/6/2024) και να αποτελέσει τον μεγαλύτερο εταίρο σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό σύμφωνα με τον διάσημο Γάλλο κοινωνιολόγο Didier Fassin.
Σχεδόν από την αρχή της πρώτης προεδρικής του θητείας, ο Macron—ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν ούτε δεξιός ούτε αριστερός στην προεκλογική εκστρατεία— άρχισε να μετατοπίζει τις πολιτικές του προς τα δεξιά, επιτιθέμενος στα αριστερά, αλλά κατέληξε να ενισχύσει τη δημοτικότητα της Le Pen.
Επικίνδυνη και αποτυχημένη η στρατηγική Macron
«Το ερώτημα είναι πώς ο Macron, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2017 ως ούτε δεξιός ούτε αριστερός, και διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους ότι θα άλλαζε το λογισμικό» της χώρας, απέτυχε σε τέτοιο σημείο που είναι έτοιμος να δώσει στη Le Pen τα κλειδιά της εξουσίας». σχολιάζει ο Fassin, καθηγητής στο Collège de France, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.
«Με το να μετατοπίζεται συνεχώς προς τα δεξιά και να επικρίνει την αριστερά, μπορεί απλώς να νομιμοποίησε τις ιδέες της Le Pen», συνέχισε ο Fassin.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, «ο Macron σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να νικήσει τη Le Pen μετατοπιζόμενος προς τα δεξιά.
Αντίθετα, την ενθάρρυνε.
Η επικίνδυνη στρατηγική του προέδρου απέτυχε.
Τώρα η Γαλλία βρίσκεται στο χείλος της πρώτης ακροδεξιάς κυβέρνησής της από το 1945», τονίζει ο πολιτικός αναλυτής.
Ο πρόεδρος των πλουσίων
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Γάλλος πρόεδρος πήρε αντιδημοφιλείς αποφάσεις, κερδίζοντας το προσωνύμιο ο «πρόεδρος των πλουσίων».
Μεταξύ άλλων αποφάσισε την κατάργηση των φόρων μεγάλης περιουσίας, την καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου στο εισόδημα κεφαλαίου, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες, τον περιορισμό της πρόσβασης σε επιδόματα ανεργίας, την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και τη μείωση των επιδομάτων στέγασης για τους φτωχούς.
Ενισχυμένη η Le Pen
Αλλά αυτή η μετατόπιση του Macron προς τα δεξιά, εξήγησε ο ειδικός, χωρίς να βλάψει την ακροδεξιά, την ενίσχυσε και απόδειξη αυτού ήταν η πρόσφατη επιτυχία της στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, στις οποίες το κόμμα της Le Pen συγκέντρωσε 31,4 % των ψήφων, υπερδιπλάσιο από το 14,6% του κόμματος του Macron.
Επιπλέον, η αποτυχημένη στρατηγική του Macron κατάφερε επίσης να ενισχύσει την ριζοσπαστική αριστερά, καθώς οι σοσιαλιστές, οι κομμουνιστές, οι πράσινοι και η Ανυπότακτη Γαλλία έχουν σχηματίσει ένα Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, θα μπορούσε να συγκεντρώσει το 28% των ψήφων στο επόμενο βουλευτικές εκλογές, πίσω από το 36% της Εθνικής Συσπείρωσης.
Η χειροβομβίδα θα χτυπήσει τελικά τον Macron
«Το στοίχημα του Macron μπορεί να οδηγήσει σε ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα – είτε μια νίκη της αριστεράς είτε μια συμμαχία με τη δεξιά.
Λίγο μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος αστειεύτηκε επιπόλαια για την απόφασή του: «Είμαι ενθουσιασμένος.
Τους πέταξα την χειροβομβίδα μου στα πόδια.
Τώρα θα δούμε πώς θα τα πάνε.»
«Η κυνική του κίνηση θα μπορούσε να καταλήξει να τον πληγώσει περισσότερο από τους αντιπάλους του», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Fassin.
Ο πολεμοχαρής Macron κάηκε από την Ουκρανία
Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα στις εκλογές είναι η χωρίς όρια υποστήριξη του Macron στο καθεστώς του Κιέβου, ειδικά οι προσπάθειές του να στείλει γαλλικά και ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία.
Τον Φεβρουάριο, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Διάσκεψη του Παρισιού για την Ουκρανία ότι οι ηγέτες των δυτικών χωρών συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στο Κίεβο. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συναίνεση.
Ακολούθως ο Macron, σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist τον Μάρτιο δεν απέκλειε την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία εάν λάμβανε σχετικό αίτημα από το Κίεβο και εάν η Ρωσία έσπαγε την πρώτη γραμμή άμυνας.
Η Μόσχα, με τη σειρά της, προειδοποίησε ότι όλοι οι Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία, τόσο εκπαιδευτές όσο και μισθοφόροι, θα είναι νόμιμοι στόχοι για τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι ισχυρισμοί του Macron του προκάλεσαν κριτική από σημαντικούς αντιπάλους, όπως η Le Pen, η οποία δήλωσε ότι ο πρόεδρος «παίζει τον πολέμαρχο, αλλά μιλάει απρόσεκτα για τις ζωές των παιδιών μας».
Τώρα πρέπει να δώσει τα κλειδιά της εξουσίας στη Le Pen
O Jordan Bardella, ηγέτης του κόμματος Εθνική Συσπείρωση, εκπροσωπούμενος από τη Marine Le Pen στο Κοινοβούλιο δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είναι κατά της αποστολής στρατού στην Ουκρανία.
«Υπάρχουν κόκκινες γραμμές που έχει περάσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά δεν θα περάσω αύριο ως πρωθυπουργός μιας «κυβέρνησης συνεργασίας». σχολίασε σε ομιλία που μεταδόθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV στις 19 Ιουνίου, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι Γάλλοι απορρίπτουν επίσης την απόφαση του Macron.
«Αυτό μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες και δεν θέλω η Γαλλία να εμπλακεί άμεσα σε μια σύγκρουση με μια πυρηνική δύναμη, η οποία θα αποτελούσε κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας μας», είπε.
Ο Bardella εστιάζει στην επιθυμία να επικεντρωθεί σε μία σειρά από προβλήματα που ταλανίζουν τους Γάλλους πολίτες: ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, μεταναστευτικό, ασφάλεια, στήριξη αγροτών, Ουκρανία.
Αυτά είναι ζητήματα που πλήγωσαν τους Γάλλους αλλά παραμελήθηκαν από τον Macron καθώς απέτυχε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως Ναπολέοντα του 21ου αιώνα και θέτει τις βάσεις ώστε η Εθνική Συσπείρωση να κατακτήσει την εξουσία.