Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι έχει δηλώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι αντίθετος στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, μόλις λήξει η σύγκρουση στη Γάζα. Σε συνέντευξη Τύπου υποσχέθηκε να συνεχίσει την επίθεση στη Γάζα «μέχρι την πλήρη νίκη»: την καταστροφή της Χαμάς και την επιστροφή των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρειαστούν «πολλοί ακόμη μήνες».
Με σχεδόν 25.000 Παλαιστίνιους νεκρούς στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, και το 85% του πληθυσμού της Λωρίδας εκτοπισμένο, το Ισραήλ δέχεται έντονη πίεση να τερματίσει την επίθεσή του και να συμμετάσχει σε ουσιαστικές συνομιλίες για ένα βιώσιμο τέλος του πολέμου. Οι σύμμαχοι του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ και πολλοί από τους εχθρούς του ζητούν αναβίωση της εδώ και καιρό αδρανούς «λύσης των δύο κρατών», στην οποία ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα «γεννιόταν» δίπλα στο ισραηλινό.
Η ελπίδα σε πολλούς κύκλους είναι ότι η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να αναγκάσει τα αντιμαχόμενα μέρη να επιστρέψουν στη διπλωματία, ως η μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση σε ατελείωτους κύκλους βίας. Αλλά από τα σχόλια του Νετανιάχου, η πρόθεσή του φαίνεται να είναι ακριβώς η αντίθετη. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Πέμπτης, είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να έχει τον έλεγχο ασφαλείας σε όλη τη γη δυτικά του ποταμού Ιορδάνη, η οποία θα περιλαμβάνει το έδαφος οποιουδήποτε μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
«Αυτή είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση και έρχεται σε σύγκρουση με την ιδέα της (παλαιστινιακής) κυριαρχίας. Τι να κάνουμε; Λέω αυτή την αλήθεια στους Αμερικανούς φίλους μας και επίσης σταμάτησα την προσπάθεια να μας επιβάλουν μια πραγματικότητα που θα έβλαπτε την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε.
Ο Νετανιάχου έχει περάσει μεγάλο μέρος της πολιτικής του σταδιοδρομίας δηλώνοντας την αντίθεσή του στο παλαιστινιακό κράτος, δηλώνοντας μόλις τον περασμένο μήνα ότι ήταν περήφανος που απέτρεψε την ίδρυσή του, επομένως οι τελευταίες του παρατηρήσεις δεν προκαλούν έκπληξη.
Αλλά η ίδια η δημόσια διάψευση της διπλωματικής ώθησης της Ουάσιγκτον και η αποφασιστικότητα να παραμείνει στην τρέχουσα στρατιωτική πορεία, δείχνει οτι το χάσμα διευρύνεται με τους δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ. Από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, τις χειρότερες στην ιστορία του Ισραήλ, όταν ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.300 Ισραηλινούς και συνέλαβαν περίπου 240 ομήρους, οι ΗΠΑ υποστήριξαν το δικαίωμά τους να αμυνθούν.
Αλλά καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει αυξηθεί και οι σκηνές φρίκης πληθαίνουν εκεί, οι δυτικές κυβερνήσεις ζήτησαν από το Ισραήλ αυτοσυγκράτηση. Ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να επηρεάσει τη στρατιωτική πολιτική του Ισραήλ: ζητώντας περισσότερα κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας αντί για γενικές αεροπορικές επιδρομές. αποθάρρυνση μιας χερσαίας επίθεσης. και ζητώντας μια λύση δύο κρατών, με ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα μετά τη σύγκρουση.
Απαντώντας στα τελευταία σχόλια του Νετανιάχου, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι η κυβέρνησή του δεν θα σταματήσει να εργάζεται για μια λύση δύο κρατών, προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρξει εκ νέου κατάληψη της Γάζας». Τα σχόλια του πρωθυπουργού του Ισραήλ θα ευχαριστήσουν τη συρρικνούμενη βάση υποστήριξής του και τους ακροδεξιούς υπουργούς που υποστηρίζουν την κυβέρνησή του.
Αλλά θα απογοητεύσουν εκείνους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό που τρομοκρατούνται όλο και περισσότερο από το ανθρώπινο κόστος αυτού του πολέμου. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί θέλουν να δώσει προτεραιότητα στο να επαναπατρίσει τους εναπομείναντες ομήρους παρά στον δυνητικά αδύνατο στόχο της καταστροφής της Χαμάς.
Πηγή: ΒΒC