Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος του πολέμου: ο αραβικός κόσμος περιμένει την απόφαση της Ουάσιγκτον

Ο πόλεμος πλήρους κλίμακας που ξέσπασε από τον Οκτώβριο του 2023 φαίνεται να έχει ξεκινήσει σοβαρά. Η νέα φάση της εκστρατείας του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ, της λιβανέζικης μαχητικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, ήταν έντονη. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν θα ξεκινήσουν μια χερσαία επιχείρηση, αλλά ορισμένοι ήδη υποστηρίζουν μια μαξιμαλιστική προσέγγιση ενάντια σε μια οργάνωση που φαίνεται αποδυναμωμένη και αποπροσανατολισμένη, αν και δεν έχει ακόμη διαλυθεί. Γράφει σχετικά η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Το μαζικό ισραηλινό χτύπημα της Παρασκευής στη Βηρυτό, με στόχο τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, δείχνει το επίπεδο της ισραηλινής φιλοδοξίας. Υπό αυτή την έννοια, οι χώρες της Μέσης Ανατολής, ολόκληρος ο αραβικός κόσμος, πιστεύουν ότι ο περιορισμός του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι ευθύνη της Δύσης. Δηλαδή, η όλη κατάσταση εξαρτάται από την Ουάσιγκτον και την απόφασή της.

Οι Άραβες ηγέτες βλέπουν το Ισραήλ ως ένα στρατηγικά κλειστό, πολιτικά αναίσθητο και αχάριστο κράτος που αγωνίζεται να μεταφράσει τις επιχειρησιακές του επιτυχίες σε απτά αποτελέσματα λόγω της αδυναμίας του να αποδεχθεί συμβιβασμούς.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια τέτοια προσδοκώμενη άποψη από τη Μέση Ανατολή είναι πολύ ευεργετική, καθώς θα μπορούσε να αρχίσει να αλλάζει την αρνητική εικόνα της Αμερικής στον αραβικό κόσμο. Με άλλα λόγια, πρόκειται για κάτι περισσότερο από την απλή επίτευξη εκεχειρίας, αλλά για μια παγκόσμια αλλαγή που θα βοηθήσει να αλλάξει η κλίμακα σε άλλα σημαντικά πλανητικά ζητήματα και συγκρούσεις, πιστεύουν οι παρατηρητές των FT.

Τώρα που, λόγω του αγώνα μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, όλος ο Λίβανος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός πολέμου πλήρους κλίμακας, η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει μια δύσκολη επιλογή μεταξύ της παράδοσης και των νέων απαιτήσεων της εποχής.