Ο «κύβος ερρίφθη»: Η φον ντερ Λάιεν κάνει σε λίγο ανακοινώσεις για τους Επιτρόπους

Στον «αέρα» το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία της Κομισιόν. Το πρόβλημα με τη Σλοβενία και τα αναπάντητα «καρφιά» του Μπρετόν.

 

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται σήμερα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την ομάδα των Επιτρόπων της στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο της Επιτροπής Eric Mamer, η φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει σήμερα «την πρότασή της για τη νέα Κομισιόν στον Τύπο».

«Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την παρουσίαση στους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο», αναφέρει στο tweet του, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν θα πει τα ονόματα των νέων Επιτρόπων ή απλά θα δώσει ένα πλαίσιο.

Πού οφείλεται η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των Επιτρόπων

Υπενθυμίζεται πως πριν από την εκρηκτική παραίτηση του Τιερί Μπρετόν από την Κομισιόν χθες (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), δεν ήταν σαφές εάν η φον ντερ Λάιεν θα ήταν σε θέση να ανακοινώσει τη νέα εκτελεστική της ομάδα όπως είχε προγραμματιστεί.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια καθυστέρηση στη Σλοβενία, το κοινοβούλιο της οποίας αρνείται να προγραμματίσει μια ακρόαση για την επικύρωση της υποψηφιότητας της Μάρτα Κος, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ της κυβέρνησης υπό τον Ρόμπερτ Γκόλομπ και της αντιπολίτευσης. Όταν παραιτήθηκε ο Μπρετόν, φάνηκε ακόμη λιγότερο πιθανό ότι η φον ντερ Λάιεν θα προλάβαινε την προθεσμία. Ωστόσο, το Παρίσι πρότεινε γρήγορα τον Στεφάν Σεζουρνέ ως αντικαταστάτη του Μπρετόν.

«Βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με την Παρασκευή, η πρόεδρος ελπίζει να είναι σε θέση να ανακοινώσει το Κολέγιο Επιτρόπων αύριο», δήλωσε ο Ποντέστα σε συνέντευξη Τύπου. «Αλλά 24 ώρες στην πολιτική είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε συνεχίζουμε να περιμένουμε τις επιβεβαιώσεις».

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιμένουν επίσης μηνύματα από τη φον ντερ Λάιεν, η οποία ταξίδεψε τη Δευτέρα στο Στρασβούργο. Το πρωί της Τρίτης έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου κεκλεισμένων των θυρών, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν φέτος τους εσωτερικούς κανόνες του Ευρωκοινοβουλίου σε μια προσπάθεια να υποχρεώσουν την πρόεδρο της Επιτροπής να τους ενημερώσει για τα σχέδιά της πριν ξεκινήσουν μια σειρά ακροάσεων στις οποίες εξετάζουν τους υποψήφιους Επιτρόπους. Ωστόσο, μένει να φανεί σε ποιο βαθμό η φον ντερ Λάιεν θα τηρήσει αυτές τις κοινοβουλευτικές διατάξεις, ιδίως χωρίς την επίσημη κυβερνητική υποστήριξη της Μάρτα Κος από τη Σλοβενία.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Martin Hojsík της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe δήλωσε στο POLITICO ότι αναμένει από τη φον ντερ Λάιεν να «ανακοινώσει τουλάχιστον κάτι», αλλά «οτιδήποτε είναι μια τρελή εικασία δεδομένης της γαλλικής ανταλλαγής της τελευταίας στιγμής».

Ο Hojsík δήλωσε ότι η καλύτερη εικασία του θα ήταν η φον ντερ Λάιεν να παρουσιάσει ολόκληρο το Κολέγιο Επιτρόπων πλην της Σλοβενίας. Πρόσθεσε ότι οι ευρωβουλευτές είναι «ήρεμοι» ενόψει της ανακοίνωσης «και έτοιμοι» να ξεκινήσουν ακροάσεις μόλις λάβουν τον κατάλογο των Επιτρόπων.

«Νομίζω ότι θα [παρουσιάσει το Κολέγιο την Τρίτη]», δήλωσε ο Sandro Gozi, ευρωβουλευτής του Renew Europe που εξελέγη στη λίστα του κόμματος Renew του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μπερντ Λανγκ, γερμανός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής, έγραψε στο X (πρώην Twitter) ότι μετά την παραίτηση του Μπρετόν, ολόκληρη η μετάβαση στην ΕΕ εξελίσσεται σε «θέατρο του παραλόγου».

Η Κομισιόν απέκλεισε τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου οι οποίοι ρώτησαν σχετικά με τον ισχυρισμό του Μπρετόν ότι η φον ντερ Λάιεν κινήθηκε πίσω από την πλάτη του για να τον αντικαταστήσει, αλλά και την κατηγορία εναντίον της για «αμφισβητήσιμη διακυβέρνηση».

«Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή», δήλωσε η Ποντέστα.

Την Παρασκευή, η φον ντερ Λάιεν πίεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επισπεύσει τις ακροάσεις για τους υποψήφιους επιτρόπους τον Οκτώβριο, νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, ώστε η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τις εργασίες της την 1η Νοεμβρίου.

Αλλά υπάρχει επίσης μια ευρέως διαδεδομένη αίσθηση ότι η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής δεν θα γίνει πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου, ιδίως δεδομένου του πολύπλοκου χρονοδιαγράμματος του Ευρωκοινοβουλίου και της χρονοβόρας διαδικασίας ακροάσεων.

Το χρονοδιάγραμμα εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό στον «αέρα».
Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/