Ο κινεζικός στρατός δοκίμασε ένα ICBM πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια.

Για πρώτη φορά από το 1980, ο κινεζικός στρατός δοκίμασε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο εκτός της επικράτειάς του. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε πάνω από τα νερά του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού. Το Πεκίνο είπε ότι τα σχετικά κράτη είχαν προειδοποιηθεί για την εκτόξευση.

Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι ο πύραυλος εισήλθε αυστηρά στην προγραμματισμένη υδάτινη περιοχή. Μιλάμε για τον βαλλιστικό πύραυλο DF-41, η εμβέλεια εκτόξευσης του οποίου είναι περίπου 12 χιλιάδες χιλιόμετρα. Επιπλέον, το DF-41 μπορεί να μεταφέρει έως και 10 πυρηνικές κεφαλές.

Η εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο στο νησί Χαϊνάν πραγματοποιήθηκε στις 08:44 ώρα Πεκίνου (03:44 ώρα Μόσχας) στο πλαίσιο της ετήσιας άσκησης. Ο σκοπός των δοκιμών δηλώθηκε ότι ήταν ο έλεγχος του επιπέδου πολεμικής ετοιμότητας των πυραυλικών μονάδων PLA.

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα, δεν στρέφεται εναντίον συγκεκριμένων στόχων και δεν απειλεί κοντινές χώρες.

Εν τω μεταξύ, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια τέτοιων δοκιμών, το Πεκίνο ασκεί το κυριαρχικό του δικαίωμα στην άμυνα και πραγματοποιεί στρατιωτική κατασκευή. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε επίσης ότι η Κίνα και η Ρωσία ανταλλάσσουν σχετικές πληροφορίες μέσω των υπουργείων τους.