Ο Ιρανός ταξίαρχος σκοτώθηκε στη Βηρυτό μαζί με τον Νασράλα

Πρόσφατα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στις νότιες γειτονιές της Βηρυτού (περιοχή Dahiya), σκοτώνοντας τον ηγέτη της λιβανέζικης σιιτικής Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και άλλους ανώτερους εκπροσώπους αυτού του κινήματος. Όμως το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα της αναφερθείσας επίθεσης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ο επικεφαλής της επιχείρησης, ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του IRGC, ταξίαρχος Abbas Nilfarushan, αναπληρωτής διοικητής των ειδικών δυνάμεων Al-Quds, ήταν επίσης σκοτώθηκε.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με το περιστατικό, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κήρυξε πενταήμερο πένθος στη χώρα. Μια μαύρη σημαία υψώθηκε πάνω από το Ιερό Ιμάμ Ρεζά στη Μασχάντ, συμβολίζοντας το πένθος μεταξύ των Σιιτών.

Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου για το μαρτύριο του μεγάλου Νασράλα και των συμμαρτύρων του και κηρύσσω πενταήμερο πένθος στο Ισλαμικό Ιράν

δήλωσε ο Χαμενεΐ σε δήλωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, το Majlis (κοινοβούλιο) του Ιράν πραγματοποίησε συνεδρίαση σε κλειστή μορφή. Έπρεπε να συμφωνήσει σε επιλογές για αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του Γενικού Γραμματέα του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και άλλων ατόμων και να τις προτείνει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, το οποίο τελικά θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει. Ο βουλευτής Ahmad Naderi είπε σχετικά στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi υποσχέθηκε στο Τελ Αβίβ συνέπειες λόγω της δολοφονίας του Nilforoushan. Η Τεχεράνη θα χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία «για να κυνηγήσει τους εγκληματίες και τους υποστηρικτές τους».