Ο δρόμος με τις τρεις χρωματιστές λωρίδες -Πού βρίσκεται, γιατί είναι βαμμένος έτσι

Η Ευρώπη έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου όποιο μέτρο και να πάρει για την αύξηση της οδικής ασφάλειας, θα έχει θετικό αντίκτυπο στις στατιστικές των τροχαίων.

Εδώ και αρκετά χρόνια, διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν πιλοτικά έργα για να αυξήσουν την οδική ασφάλεια στους δρόμους τους. Από την στιγμή που τα ατυχήματα και οι θάνατοι παραμένουν σταθερά ή αυξάνονται ελαφρώς σε όλη την Ένωση, δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές τις «ιδέες» καταλήγουν επίσημα στους δρόμους.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το πιλοτικό μέτρο ξεκίνησε το 2019 και αφορά τη βαφή κάθε «περιοχής» του δρόμου με διαφορετικό χρώμα, προκειμένου να μειωθούν τα ατυχήματα που αφορούν την πιο ευαίσθητη ομάδα των δρόμων, τους μοτοσυκλετιστές.

Το περίεργο αυτό μέτρο εφαρμόζεται ήδη στον αυτοκινητόδρομο Ν25 στο Λουξεμβούργο και επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των ατυχημάτων που εμπλέκονται μοτοσυκλετιστές, ένα από τα προβλήματα που, όπως προαναφέραμε, απασχολεί αρκετά τις Βρυξέλλες.

Θα πρέπει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι τα περισσότερα ατυχήματα με μοτοσυκλέτες συμβαίνουν λόγω της κίνησής τους στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Και όπως είναι ευκόλως κατανοητό, η «συνάντηση» με αυτοκίνητο θα έχει μοιραία κατάληξη για τον αναβάτη.

Πώς όμως λειτουργούν οι νέοι τρικολόρε δρόμοι. Η δεξιά λωρίδα είναι βαμμένη σε πράσινο χρώμα, η ενδιάμεση σε πορτοκαλί και η αριστερή σε κόκκινο. Αυτός ο διαχωρισμός του δρόμου με μπογιά, δημιουργεί ζώνες στις οποίες οι μοτοσυκλετιστές γνωρίζουν που πρέπει να πατήσουν και που όχι. Την πορτοκαλί και την κόκκινη λωρίδα θα πρέπει να την αποφεύγουν.

Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και εάν έχουν πλαγιάσει με την μοτοσυκλέτα τους για πάρουν μια στροφή, δεν θα εισβάλουν ποτέ στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το μέτρο αυτό μείωσε από 12% σε 1% το ποσοστό των μοτοσυκλετών που «εισβάλουν» στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Τα στοιχεία αυτά μελετώνται από πολλά υπουργεία μεταφορών των ευρωπαϊκών χωρών και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ιταλία θα ακολουθήσει το Λουξεμβούργο και είναι πιθανό να το εφαρμόσει σε ορισμένους δρόμους όπου κινούνται συχνά μοτοσυκλετιστές.

πηγή

ΚΟΣΜΟΣ
Comments (0)
Add Comment