Novartis: Έρχονται αγωγές και μηνύσεις στους πρώην προστατευόμενους μάρτυρες

Πολιτική θύελλα ξανά για τη Novartis. Νομικές πηγές αμφισβητούν την κυβερνητική μεθόδευση για να αφαιρεθεί η προστασία από τους μάρτυρες.

 

Μετά τη χθεσινή άρση της προστασίας, διά της ανωνυμίας, των μαρτύρων της υπόθεσης Novartis «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για αγωγές και μηνύσεις από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης της Οικονομικής Εισαγγελίας, «πατώντας» σε διάταξη του Γιώργου Φλωρίδη που πέρασε εν κρυπτώ μέσα στους νέους Ποινικούς Κώδικες, έφερε στο προσκήνιο τις διαθέσεις των εμπλεκομένων που ζητούσαν καιρό τώρα «να βγουν οι κουκούλες».

Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν και ο πρώτος που αντέδρασε. Μόλις μερικά λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης επανέλαβε τη φράση «μέχρι τέλους» που είχε πει και το 2018 από το βήμα της Βουλής, μετά το κλείσιμο της Επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Ακολούθησαν Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ το ίδιο θα θελήσουν πιθανότατα να κάνουν και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι – εκτός του Παναγιώτη Πικραμμένου ο οποίος είπε ότι δεν προτίθεται να κυνηγήσει την υπόθεση νομικά – με στόχο να μάθουν για ποιον λόγο και κυρίως από ποιους στοχοποιήθηκαν.

Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην ανώτατος δικαστικός λειτουργός τοποθετήθηκε και για τις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η απόφαση, κάτι το οποίο συζητείται εντόνως τις τελευταίες ώρες μεταξύ των νομικών κύκλων. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος είπε πως η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας δεν υπονομεύει, παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται, τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, καθώς όπως είπε «ήταν ψευδομάρτυρες και όχι αληθινοί μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, επομένως δεν είναι δυνατόν να προστατεύσουμε μια ίντριγκα και δολοπλοκία».

Με «πονηρή» διάταξη Φλωρίδη κατάργησαν τον θεσμό του «προστατευόμενου μάρτυρα»

Με διάταξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, που πέρασε… μουλωχτά μέσα στους νέους Ποινικούς Κώδικες, χωρίς κανένας να πάρει μυρωδιά και ισχύει από την 1η Μαΐου 2024, ουσιαστικά καταργήθηκε ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων, που είχε καθιερωθεί με το νόμο 2928/2001.

Αυτός ήταν ο λόγος, που έπαψε να ισχύει το απόρρητο για τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης NOVARTIS, οι οποίοι «ξεκουκουλώθηκαν» με απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας, σε έγγραφο της οποίας αναφέρεται επίσης ότι, πλέον αναστέλλεται και κάθε προστασία τους από ποινικές διώξεις, γεγονός που σημαίνει ότι, μπορεί να καταδικαστούν μετά από μηνύσεις των πολιτικών προσώπων, τα οποία ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ή να υποστούν αγωγές και να υποχρεωθούν σε αποζημιώσεις.

Η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας για την αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση «NOVARTIS», εγείρει τεράστιο θέμα, καθώς ουσιαστικά καταργεί στη χώρα μας το θεσμό των προστατευομένων μαρτύρων.

Νομικές πηγές, κάνοντας αντιπαραβολή με το πρόσφατο περιστατικό στην Αλβανία, όπου οι αστυνομικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του πρώην προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, για υπόθεση διαφθοράς, σε μία αποστροφή, που τα λέει όλα, τόνισαν χαρακτηριστικά: «Όταν στην Αλβανία συλλαμβάνεται ακόμη και ο Πρόεδρος της χώρας, στην Ελλάδα συλλαμβάνονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες».

Η τροποποίηση του άρθρου 218 της Ποινικής Δικονομίας, που επέφερε ο νέος νόμος 5090/2024 του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, διεύρυνε απόλυτα το όρια για την προστασία των μαρτύρων, που ίσχυαν μέχρι τότε.

Με τις προηγούμενες διατάξεις του άρθρου 218, για τους προστατευόμενους μάρτυρες, που καθιέρωσε ο νόμος 2928/2001 και διατήρησε ο επόμενος νόμος 4620/2019, τα στοιχεία ταυτότητας του προστατευόμενου μάρτυρα μπορούσαν να αποκαλυφτούν μόνον στο δικαστήριο, εάν αυτό ζητηθεί από τον εισαγγελέα ή από έναν διάδικο, αλλά ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του δικαστηρίου.

Αναφέρει ο νόμος ο νόμος 2928/2001 στην παράγραφο 4 του άρθρου 218 και ο μεταγενέστερος νόμος 4620/2019 στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου:

«Κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο, ο μάρτυρας του οποίου δεν αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας καλείται με το όνομα που αναφέρεται στην έκθεση εξέτασης του. Αν ζητηθεί από τον εισαγγελέα ή από έναν διάδικο η αποκάλυψη του πραγματικού ονόματος του, το δικαστήριο αποφαίνεται αιτιολογημένα για την αποκάλυψη ή μη. Την αποκάλυψη μπορεί να διατάξει το δικαστήριο και αυτεπαγγέλτως. Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο μπορεί να διατάξει όσα ορίζονται στο άρθρο 354 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Όλα τα παραπάνω… σαρώθηκαν με την τροποποίηση Φλωρίση στην παράγραφο 7 του άρθρου 218 του νέου νόμου 5090/2024, ο οποίος προβλέπει:

«Η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί με διάταξη του, να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει, ή διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκληση τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους».

Mάλιστα, επειδή πρόκειται για διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η τροποποίηση έχει αναδρομική ισχύ.

Το θέμα που εγείρει η κατάργηση της προστασίας των μαρτύρων, είναι τεράστιο.

Ήδη υπάρχει ανοιχτή η μεγάλη υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, όπου έχουν καταθέσει τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες.

Με το κουρέλιασμα του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων, που επέφερε ο νόμος Φλωρίδη, οι προστατευόμενοι μάρτυρες, εάν το κρίνει ο εισαγγελέας, ο ανακριτής ή το δικαστήριο ότι, πρέπει να αποκαλυφτούν τα στοιχεία τους, ενδεχομένως κινδυνεύουν…

Άλλωστε ο νόμος, που καθιέρωσε το θεσμό των προστατευομένων μαρτύρων, που ισχύει και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, το γράφει ξεκάθαρα ότι, λαμβάνονται «μέτρα για την αποτελεσματική προστασία από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό των ουσιωδών μαρτύρων, των προσώπων που κατά το άρθρο 187Γ ΠΚ βοηθούν στην αποκάλυψη εγκληματικών δραστηριοτήτων ή των οικείων τους».

Και κάτι ακόμη: Tώρα, που ουσιαστικά καταργήθηκε η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, όπως αποκαλούνται οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ποιός θα δεχτεί να ξαναγίνει προστατευόμενος μάρτυρας;

Σαμαράς: Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα και για όλους

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως «έρχεται η ώρα της αλήθειας» και πως «θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας».

«Η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Νοβαρτις.

Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη.

Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα και για όλους!»

Γεωργιάδης: Να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και οι 2 συκοφάντες της Novartis και αυτοί που τους έβαλαν

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι ήρθη το καθεστώς προστασίας «των δύο συκοφαντών της σκευωρίας Novartis», σχολίασε για την όλη εξέλιξη: «Ξέρουμε ότι είναι ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και κ. Μαρία Μαραγγέλη. Είχαν έρθει εδώ στη Βουλή των Ελλήνων και είχαν ορκιστεί στο Ευαγγέλιο ότι δεν είναι αυτοί οι μάρτυρες και ότι δεν γνωρίζουν τίποτα εναντίον μου ούτε των υπολοίπων εννέα. Για τέτοιους ψεύτες μιλάμε. Θέλω να δηλώσω ενώπιον της Βουλής ότι θα προχωρήσω άμεσα σε όλες τις νομικές ενέργειες που μου δίνει τη δυνατότητα ο νόμος, τόσο για να τιμωρηθούν αυτοί οι δύο συκοφάντες όσο κυρίως για να αποκαλυφθεί ενώπιον του ελληνικού λαού ποιοι τους έβαλαν».

«Είναι αδύνατο να πιστέψω και δεν πιστεύει κανένας μας», είπε ο υπουργός Υγείας, «ότι δύο τέτοια ανθρωπάκια, ξαφνικά ξύπνησαν και είπαν αυτά τα τερατώδη ψεύδη. Είναι προφανές ότι κάποιοι τους έβαλαν και από σήμερα ξεκινάει η προσπάθεια να αποκαλύψουμε στον ελληνικό λαό ποιοι είναι αυτοί που του έβαλαν και για ποιους πολιτικούς σκοπούς. Και αυτοί πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Λοβέρδος: Πρέπει οι μάρτυρες να μας πουν ποιος τους έβαλε να πουν τέτοια τερατώδη ψέματα

«Αυτό που είχαμε ζητήσει οι 4 από τους 10 κατηγορούμενους, δηλαδή εγώ και οι Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, ήταν να βγουν οι κουκούλες, να μάθουμε ποιοι είναι, καθώς δεν υπήρχε πια κανένας λόγος να θεωρούνται μα΄ρτυρες δημοσίου συμφέροντος», ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και επεσήμανε πως «ό,τι κι αν αυτοί είπαν, αποδείχθηκε ανυπόστατο και όπως αποκαλύφθηκε στη Βουλή, πρέπει να έπεσαν και κάποια πολλά εκατομμύρια».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην περίπτωση Μανιαδάκη, ο οποίος επέλεξε να «ξεκουκουλωθεί μόνος του», βλέποντας ότι δεν πάει άλλο και μην υποκύπτοντας σε εκβιασμούς να πει για τον ίδιο, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Σαμαρά. «Όσοι εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις στην Αμερική, αποζημιώνονται από το κράτος. Από κει και πέρα, η Εισαγγελία χθες βασίστηκε στη διάταξη Φλωρίδη που προβλέπει ότι αν όσοι προστατεύονται ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος αποδειχθεί ότι δεν έχουν συνεισφέρει στην υπόθεση, τότε μπορεί να αρθεί αυτή η προστασία».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια σκευωρία που άντεξα με κόπο, θυσίες και πόνο μέχρι τέλους», ενώ προσέθεσε ότι το ζητούμενο είναι τώρα να μιλήσουν αυτοί οι άνθρωποι για το ποιους τους έβαλε να πουν τέτοια τερατώδη ψέματα», υπενθυμίζοντας:

«Ο ένας από τους δυο είχε έρθει να μιλήσει στη Βουλή και μάλιστα είχε δώσει και όρκο ότι δεν με γνώριζε προσωπικά. Ξέρετε, ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων είναι πολύ σημαντικός, ο τρόπος χρήσης του στη συγκεκριμένη περίπτωση συνιστά σκευωρία».

Ερωτηθείς για το τι θα πράξει από εδώ και πέρα, ο πρώην υπουργός ενημέρωσε ότι πλέον βγαίνουν οι προηγούμενες κατατεθείσες μηνύσεις στο φως, καθώς πλέον επικαιροποιούνται και δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής. «Αυτά τα ένδικα μέσα είναι απαραίτητα για μας, αλλά κυρίως είναι απαραίτητα για τη δημοκρατία μας. Δεν πρέπει να το ξαναπεράσει η Ελλάδα αυτό».

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η υπόθεση υποκινήθηκε από υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλη αυτή η διαδικασία ενθαρρύνθηκε από τότε κυβερνητικές άκρες; Ακόμη και ο πρωθυπουργός εκείνης της εποχής παραδέχτηκε μετά ότι έπρεπε να υπήρχε διαφορετική διαχείριση».

Πικραμμένος: Δεν υπονομεύεται ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος ανέφερε ότι αισθάνεται ανακούφιση για δυο λόγους. «Πρώτον, γιατί έτσι θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί υποκινητές της υπόθεσης. Μέχρι χθες οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, άλλοι όμως σχεδίασαν και υποκίνησαν τα πράγματα. Δεύτερον, το αίτημα μπορεί να απορριφθεί, ωστόσο υπήρχαν στοιχεία ότι οι μάρτυρες είχαν λάβει χρήματα από το αμερικανικό Δημόσιο. Περιμένω λοιπόν τις περαιτέρω εξελίξεις».

Σε ερώτηση για το αν σκέφτεται να προβεί σε ποινικές διώξεις, ο κ. Πικραμμένος αρνήθηκε, επισημαίνοντας ότι ως πρώην δικαστικός λειτουργός δεν θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι το πιο αποτελεσματικό, υπογραμμίζοντας ότι: «Αυτό που με νοιάζει εμένα είναι οι μάρτυρες να νιώσουν ηθική, πολιτική και κάθε είδους πίεση να μιλήσουν για την πραγματική ιστορία. Πρόκειται για ένα γεγονός που καθόρισε την πολιτική της τελευταίας χρονικής περιόδου.»

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι με την απόφαση της Εισαγγελέως δεν υπονομεύεται ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων, καθώς «ήταν ψευδομάρτυρες και όχι αληθινοί μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, επομένως δεν είναι δυνατόν να προστατεύσουμε μια ίντριγκα και δολοπλοκία», προσθέτοντας πως πρέπει να διατηρηθεί ο θεσμός, ο οποίος αποτέλεσε και ευρωπαϊκή οδηγία.

ΣΥΡΙΖΑ: Ταφόπλακα στον θεσμό της προστασίας μαρτύρων η απόφαση

Ως «ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων», χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση της οικονομικής εισαγγελέως για άρση της προστασίας των δύο κομβικών μαρτύρων του σκανδάλου Novartis.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο θεσμός εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, γιατί προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων, που εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, γιατί προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος.

Ο θεσμός άλλωστε των προστατευόμενων μαρτύρων, ή μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ήταν που συντέλεσε στην αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου Novartis.

Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου αποπροσανατολίζουν από τη μεγάλη εικόνα:

Χάρη στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (και των μαρτύρων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική δικαιοσύνη) η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν στράφηκε ποτέ εναντίον της πολυεθνικής.

Να θυμίσουμε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis βραβεύτηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2020, με το ετήσιο βραβείο για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση», που απονέμεται προς τιμήν της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Daphne Caruana Galizia.

Δύο σχόλια ακόμα:

-Το δρόμο για τη σημερινή εξέλιξη άνοιξε φυσικά η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ με τη φετινή τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων, όπως άλλωστε υπενθύμισε με δήλωσή του σήμερα ο Π. Μαρινάκης.

-Η κυβέρνηση δηλαδή έφτιαξε το πλαίσιο και το περιβάλλον για να παρθεί η απόφαση-ταφόπλακα στο καθεστώς της προστασίας μαρτύρων».

Κασσελάκης: Αποκαλύπτουμε μάρτυρες όσο αμνηστεύουμε τραπεζίτες και προστατεύουμε υπουργούς

«Κάτι σάπιο υπάρχει στη χώρα μας. Στα χέρια μας είναι να το καθαρίσουμε» δηλώνει ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή την απόφαση της οικονομικής εισαγγελίας για άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων της υπόθεσης Novartis.

«Η Novartis πληρώνει $350 εκατομμύρια στις ΗΠΑ για τις πρακτικές της στην ΕΛΛΑΔΑ (!), και εμείς εδώ αποκαλύπτουμε τους προστατευόμενους μάρτυρες με προσθήκη 57 λέξεων στον νόμο. Είναι απλά ντροπή για τη χώρα μας», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης και συνεχίζει: «Πώς θα τολμήσουν στο μέλλον μάρτυρες να καταγγείλουν υποθέσεις ναρκωτικών, trafficking, κρατικής διαφθοράς; Εργαλειοποιούμε τη Βουλή για a-la-carte νομοθέτηση. Αποκαλύπτουμε μάρτυρες όσο αμνηστεύουμε τραπεζίτες και προστατεύουμε υπουργούς από τις ευθύνες τους. Είναι πλέον πασιφανές. Κάτι σάπιο υπάρχει στη χώρα μας. Στα χέρια μας είναι να το καθαρίσουμε».

Παππάς: Πολιτική μεθόδευση για να καταρρεύσει ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων

«Μια πολιτική μεθόδευση για να καταρρεύσει ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων» βλέπει από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, πρόεδρος της Κοινοβολευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

Ερωτηθείς ειδικότερα για την δικαστική απόφαση για άρση της προστασίας των μαρτύρων, μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι «το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και ομολογημένο από την ίδια την εταιρεία. Υπήρξε πολιτική επιλογή για να συμβεί αυτό, που επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στον νόμο των προστατευόμενων μαρτύρων του 2014, για τον οποίο υπήρχε και σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και τον ενίσχυσε αργότερα ο κ. Φλωρίδης».

Συνέχισε λέγοντας ότι «Το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο έχει αποφανθεί ότι δεν συνδέεται αιτιωδώς η κατάθεση των μαρτύρων στην Ελλάδα με αυτά που κατέθεσαν στην Αμερική. Πρόκεται για τάση εκδίκησης απέναντι στους προστατευόμενους μάρτυρες. Μέχρι πρότινος η ελληνική δικαιοσύνη είχε αποφανθεί ότι υπάρχει λόγος να υπάρξει προστασία στους μάρτυρες. Στα μάτια του ελληνικού λαού είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι εδώ υπάρχει μια μεθόδευση που επιχειρεί να καταρρεύσει ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα».

Ως προς την διαχείριση της υπόθεσης στην Ελλάδα, ο Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι «δεν έπρεπε να πάει στην Δικαιοσύνη απευθείας η υπόθεση. Θα έπρεπε να είχε γίνει πρώτα μια Προανακριτική Επιτροπή στην Βουλή, τουλάχιστον για τους Υπουργούς Υγείας, γιατί έτσι θα υπήρχαν και περισσότεροι μάρτυρες».

Νέα Αριστερά: Βαθιά πληγή για το κράτος δικαίου στη χώρα μας

«Η άρση της προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis είναι ακόμα μια πράξη στην συγκάλυψη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά και πρόσθεσε: «Η τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση προ ολίγων μηνών άνοιξε το δρόμο για την συγκάλυψη και την τιμωρία όσων συντέλεσαν στην αποκάλυψη ενός διεθνούς σκανδάλου όπως αυτό της Novartis

Ένα σκάνδαλο για το οποίο το Αμερικανικό δημόσιο πλήρωσε εξωδικαστικά 345 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 310 αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα. Όμως για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό, υπάρχει μόνο “σκευωρία”.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια βαθιά πληγή για το κράτος δικαίου στη χώρα μας καθώς καταργεί επί της ουσίας τον κρίσιμο θεσμό της προστασίας μαρτύρων. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στέλνει ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά τις υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος».

Καταλήγοντας η Νέα Αριστερά επισήμανε: «Μήνυμα ατιμωρησίας και προστασίας στους θύτες, μήνυμα αποτροπής και τρομοκρατίας σε όσους θα σκεφτούν να καταγγείλουν ή να συμβάλλουν στην διερεύνηση ενός σκανδάλου».

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

Comments (0)
Add Comment