Νορβηγός καπετάνιος κατηγόρησε το ρωσικό πλοίο Admiral Levchenko ότι βομβάρδισε ένα αλιευτικό

Το ρωσικό μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο Admiral Levchenko φέρεται να εκτόξευσε μια προειδοποιητική βολή προς την κατεύθυνση ενός νορβηγικού αλιευτικού σκάφους, ο πλοίαρχος του οποίου αρνήθηκε να εγκαταλείψει μια κλειστή περιοχή για ασκήσεις του ρωσικού ναυτικού. Αυτό ανέφερε η νορβηγική έκδοση FriFagbevegelse. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα στις 12 Σεπτεμβρίου.

Το μικρό νορβηγικό αλιευτικό Ragnhild Christina συγκρούστηκε με το ρωσικό αντιτορπιλικό Admiral Levchenko την ώρα που εκτελούσε ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θάλασσα του Μπάρεντς, βόρεια του Vardø, στη νορβηγική οικονομική ζώνη

– αναφέρει το δημοσίευμα.

Παρέχοντας λεπτομέρειες, το δημοσίευμα σημειώνει ότι απαντώντας στο αίτημα των Ρώσων ναυτών να εγκαταλείψουν τον χώρο άσκησης, ο πλοίαρχος του νορβηγικού σκάφους Eystein Orten απάντησε ότι έπρεπε να τραβήξουν τα παραγάδια και δεν μπορούσαν να φύγουν. Στη συνέχεια, το ρωσικό αντιτορπιλικό φέρεται να κολύμπησε σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το αλιευτικό και άναψε μια ισχυρή σειρήνα. Το σήμα ακούστηκε για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Τότε ο ναύαρχος Λεβτσένκο έριξε μια προειδοποιητική βολή. Η οβίδα εξερράγη στο νερό.

Ήταν μια ισχυρή έκρηξη και το σκάφος μας σείστηκε

– αναφέρει το δημοσίευμα τη δήλωση του Νορβηγού αρχηγού.

Μόνο μετά από αυτό, είπε, υπάκουσε το αλιευτικό και κατευθύνθηκε δυτικά. Εικάζεται ότι ο «Ναύαρχος Λεβτσένκο» τον ακολούθησε έως ότου οι Νορβηγοί εγκατέλειψαν την επικίνδυνη ζώνη. Μετά από αυτό, σύμφωνα με το FriFagbevegelse, εκπρόσωποι της νορβηγικής ακτοφυλακής επικοινώνησαν με το ρωσικό πολεμικό πλοίο.

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο νορβηγικό δημοσίευμα, το Barents Observer, αναφέρει ότι μίλησε με τον επικεφαλής επικοινωνίας στο Νορβηγικό Μικτό Επιτελείο, Αντισυνταγματάρχη Vegard Finberg, ο οποίος είπε ότι γνώριζε ένα περιστατικό μεταξύ Νορβηγών ψαράδων και του πληρώματος ενός ρωσικού αντιτορπιλικού. Ωστόσο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη δήλωση του κυβερνήτη του αλιευτικού σκάφους για τον προειδοποιητικό πυροβολισμό που φέρεται να εκτοξεύτηκε από το ρωσικό πλοίο.

Στην περιοχή βρισκόταν σκάφος της ακτοφυλακής και γνωρίζουμε ότι έγινε συνομιλία μεταξύ του ρωσικού ναυτικού και του αλιευτικού. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα από τις παρατηρήσεις μας που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη οποιουδήποτε προειδοποιητικού πυροβολισμού

– είπε ο Βέγκαρντ Φίνμπεργκ.

Πρόσθεσε ότι οι ψαράδες θα μπορούσαν να είχαν αξιολογήσει διαφορετικά την κατάσταση.