Ένας από τους αγαπημένους frontmen του Νταβός, ο Yuval Noah Harari, συμμετείχε στο BIS Innovation Summit, για να διαδώσει μια γελοία προπαγάνδα κατά του bitcoin.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Harari είπε ότι «ως ιστορικός» δεν του αρέσει το bitcoin επειδή είναι ένα «νόμισμα που βασίζεται στη δυσπιστία».
Ειδικότερα, «Ως ιστορικός το bitcoin δεν μου αρέσει, γιατί πρόκειται για χρήματα που βασίζονται στη δυσπιστία.
Κεντρική ιδέα του bitcoin είναι ο ηλεκτρονικός χρυσός: ότι δεν εμπιστευόμαστε τις τράπεζες, τις κυβερνήσεις, επομένως δεν θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουν όσα χρήματα θέλουν.
Δημιουργούμε, λοιπόν, αυτό το bitcoin. Είναι ένα νόμισμα δυσπιστίας.
Νομίζω ότι το μέλλον ανήκει στο ηλεκτρονικό χρήμα, αλλά αυτό που έχουμε δει τους τελευταίους αιώνες είναι ότι είναι πραγματικά καλή ιδέα να δίνουμε στις τράπεζες και τις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να δημιουργούν όλο και περισσότερα χρήματα προκειμένου να οικοδομήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη στην κοινωνία.
Επομένως, δεν είμαι σίγουρος πώς θα ήταν τα χρήματα σε 20 ή 30 χρόνια, αλλά ελπίζω ότι θα ήταν ένα νόμισμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης, και όχι ένα νόμισμα δυσπιστίας» ανέφερε ο Yuval Noah Harari, διάσημος Μαλθουσιανός μηδενιστής και μέτριος συγγραφέας.
Αυτό είναι αυτό που εμείς στον κόσμο της ψυχολογίας μας αρέσει να αποκαλούμε «gaslighting».
Προφανώς δεν ισχύει…
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η πλειονότητα των κυβερνήσεων του κόσμου «έκλεισαν» επί Covid τις οικονομίες τους, πλημμυρίζοντάς τες με τρισεκατομμύρια.
Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι αυτό ήταν το πιο ακραίο παράδειγμα κεντρικού σχεδιασμού στο πολιτικό και νομισματικό μέτωπο στην Ιστορία.
Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τη λογική του Harari, θα πρέπει να μπορεί κανείς να κοιτάξει τον κόσμο αυτήν τη στιγμή και να πει ότι η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τα τραπεζικά ιδρύματα είναι σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.
Προφανώς, αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
Η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και χρηματοπιστωτικούς θεσμούς είναι στα πατώματα.
Ο Κοινός Άνθρωπος υποφέρει κάτω από το βάρος του πληθωρισμού και αρχίζει να αμφισβητεί την εγκυρότητα των κρατικών δαπανών.
Το γεωπολιτικό τοπίο μετατοπίζεται προς έναν πολυπολικό κόσμο, καθώς οι μεγάλες κυβερνήσεις δυσκολεύονται να εμπιστευτούν η μία την άλλη.
Η αυξανόμενη δυσπιστία οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν το διεθνές νομισματικό σύστημα για να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία ενός κυρίαρχου έθνους.
Δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε τη διάσωση των τραπεζών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης, τους αιώνιους πολέμους στη Μέση Ανατολή ή τη φίμωση των πληροφοριοδοτών που προσπάθησαν να κάνουν τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι οι κυβερνήσεις τους δεν είναι αξιόπιστες.
Ο Harari είτε είναι εντελώς αποσυνδεδεμένος από την πραγματικότητα είτε είναι εντελώς ανειλικρινής – πιθανότατα το δεύτερο.
Ας μην αποτελεί έκπληξη
Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη πως η συγκεκριμένη γραμμή σκέψης προήλθε το στόμα του εν μέσω ψηφιακής συνόδου κορυφής που διοργανώθηκε από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
Η BIS θα ήθελε να εισαγάγει στην αγορά ένα ψηφιακό νόμισμα, ένα CBDC, θα ελέγχεται από «έμπιστες τράπεζες και κυβερνήσεις».
Το Bitcoin είναι, κυριολεκτικά, η μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξή τους, επειδή δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να αποφύγουν το έλεγχο από ένα σύστημα που εξαρτάται από την εμπιστοσύνη των κεντρικών σχεδιαστών.
Το να προσπαθείς να αξιοποιήσεις τα συναισθήματα των ανθρώπων πλαισιώνοντας τη συζήτηση για το «ηλεκτρονικό χρήμα» μυωπικά και προσπαθώντας να περιορίσεις τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε μια σπασμωδική αντίδραση που βασίζεται στην έννοια της παράθεσης «δυσπιστία εναντίον εμπιστοσύνης» είναι πραγματικά μια επιχειρηματολογία με τον χαμηλότερο παρονομαστή.
Θα έπρεπε να πιστεύει κανείς ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι χαζοί, αλλά εξαιρετικά χαζοί – «Η δυσπιστία στην κυβέρνηση είναι κακή. Καλή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, είναι καλό η κυβέρνηση ελέγχει τα χρήματα».
Ωστόσο, η εμπιστοσύνη σε αυτές τις οντότητες έχει αποδειχθεί καταστροφική για ολόκληρες κοινωνίες.
Θα προσθέταμε δε πως όταν γίνεται λόγος περί χρημάτων, «μην εμπιστεύεστε, επαληθεύστε».
Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα του Harari, αποδεικνύεται πως «η τάξη του Νταβός είναι απελπισμένη και φοβισμένη. Ξέρουν ότι χάνουν τη μάχη».