Netanyahu: Ψάχνουμε χώρες να απορροφήσουν Παλαιστινίους, θα κάνουμε τη Γάζα ασφαλή ζώνη – Εμπλοκή και της Ελλάδας

Η καθημερινή εθνική εφημερίδα Israel Hayom ήταν η πρώτη που ανέφερε το ζήτημα…

Στην εξεύρεση κρατών και κυβερνήσεων, πρόθυμοι να δεχθούν στα εδάφη τους εκτοπισμένους Παλαιστινίους επιδίδεται εσχάτως ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu…
Και αυτή τη φορά δεν πρόκειται για διαρροές ούτε για αποκαλύψεις από ιστότοπους όπως τα Wikileaks… παρά μόνον δηλώσεις διά στόματος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού ενώπιον μιας ομάδας μελών του Κόμματος Likud.

Η παγκόσμια κοινότητα ήδη συζητά τις δυνατότητες της εθελοντικής μετανάστευσης.
Ο Καναδός υπουργός Μετανάστευσης τοποθετήθηκε δημόσια όπως και η Αμερικανίδα υποψήφια πρόεδρος Nikki Haley.
”Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ομάδα η οποία θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα και να βεβαιωθούμε ότι όσοι θέλουν θα μπορούν να αφήσουν τη Γάζα για μια τρίτη χώρα”.
Πρέπει να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα.

Η συζήτηση
Η συζήτηση των Ισραηλινών αξιωματούχων για την τύχη των Παλαιστινίων που θα μεταναστεύσουν «εθελοντικά» εξετάζεται υπό το φως των συνθηκών που «επιβάλλουν» στο Ισραήλ να δημιουργήσει μια buffer zone μήκους 25 μιλίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Σημειώνεται πως από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 6ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που διέπραξε o στρατιωτικός βραχίονας της Hamas, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εξολοθρεύουν μεθοδικά τους Παλαιστινίους στη Γάζα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, σχεδόν 21.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τις 54.000.
Ωστόσο, ακόμη και αυτοί οι αριθμοί υποτιμούν την άνευ προηγουμένου δυστυχία στη Γάζα: από έναν πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων, περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.
Το Ισραήλ διέταξε αρχικά τον παλαιστινιακό πληθυσμό να εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, και να μετακινηθεί νότια του ποταμού Ουάντι Γάζα.
Την περασμένη Παρασκευή, ο Ισραηλινός Στρατός κήρυξε απαγορευμένο το επόμενο τμήμα της Γάζας.
Η περιοχή στέγαζε σχεδόν 90.000 ανθρώπους πριν από τις 7 Οκτωβρίου, συν άλλους 60.000 που είχαν εγκαταλείψει τον Βορρά.
Το μοτίβο ώθησε την ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων Paula Vaviria Betancur να ρωτήσει… «Πού θα μείνει ο λαός της Γάζας αύριο;
Καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επεκτείνονται και οι άμαχοι υφίστανται ανελέητες επιθέσεις σε καθημερινή βάση, το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα στοχεύει στον εκτοπισμό της πλειοψηφίας του άμαχου πληθυσμού».
Πολλοί Παλαιστίνιοι που υπάκουσαν τις εντολές του Ισραηλινού Στρατού να κινηθούν προς την «ασφάλεια» έχουν πεθάνει καθώς βόμβες πέφτουν ακόμα και στις υποτιθέμενες ασφαλείς ζώνες: Μια ανάλυση των δορυφορικών εικόνων των New York Times δείχνει ότι το Ισραήλ έχει ρίξει περισσότερες από 200 βόμβες 2.000 λιβρών στην περιοχή της Νότιας Γάζας.
Για να γίνει αντιληπτή η βαρβαρότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν μόνο μία τέτοια βόμβα σε ολόκληρη την εκστρατεία τους κατά του ISIS.
Η ανταλλαγή απόψεων στη συνεδρίαση του Likud ήταν απλώς η τελευταία ένδειξη του ενδιαφέροντος της ισραηλινής κυβέρνησης για τη μείωση ή την πλήρη απέλαση του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας:
Yπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο, δύο μέλη του νομοθετικού σώματος του Ισραήλ δήλωσαν στη Wall Street Journal πως οι δυτικές χώρες θα πρέπει να αρχίσουν να δέχονται πρόσφυγες από τη Γάζα.
Επίσης τον περασμένο μήνα, ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών έγραψε άρθρο στην Jerusalem Post πιέζοντας για τη λεγόμενη «εθελοντική επανεγκατάσταση» ώστε «ο λαός της Γάζας [μπορεί] να χτίσει νέες ζωές στις νέες χώρες υποδοχής του».

Έχει στρατηγική σημασία για την επόμενη μέρα του πολέμου» δήλωσε ο Netanyahu.
«Πρόβλημά μας είναι ποιες χώρες μπορούν να απορροφήσουν Παλαιστινίους και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», συμπλήρωσε.

Η καθημερινή εθνική εφημερίδα Israel Hayom ήταν η πρώτη που ανέφερε το ζήτημα.
Το Hayom είναι μια συντηρητική εφημερίδα που ανήκει στην οικογένεια του αείμνηστου δισεκατομμυριούχου ευεργέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Sheldon Adelson.

Και η Ελλάδα στο κόλπο

Σημειώνεται πως έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου και αποκαλύφθηκε από ισραηλινό ιστότοπο και από τα Wikileaks, προτείνει τρεις εναλλακτικές λύσεις για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής στην πολιτική πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας υπό το φως των εγκλημάτων της Hamas μεταξύ των οποίων και τη μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας σε πόλεις-σκηνές στο βόρειο Σινά και στη συνέχεια την κατασκευή μόνιμων πόλεων και ενός ακαθόριστου ανθρωπιστικού διαδρόμου.
Μια ζώνη ασφαλείας θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό του Ισραήλ για να εμποδίσει την είσοδο των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Ως «πιθανός τόπος» μετεγκατάστασης Παλαιστινίων, αναφέρεται ακόμα και ο Καναδάς ενώ στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα, που μαζί με την Ισπανία θα μπορούσαν να υποδεχτούν πρόσφυγες.

Το σχέδιο σημειώνει πιθανά ζητήματα διεθνούς νομιμότητας, αλλά δικαιολογεί την κίνηση αυτή με την έννοια της λύσης για τον προσφυγικό πληθυσμό που αναζητά καταφύγιο από τον πόλεμο.
Παράλληλα, το έγγραφο απορρίπτει τις δύο άλλες επιλογές: την αποκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής με έδρα τη Δυτική Όχθη ως κυρίαρχη στη Γάζα ή την υποστήριξη ενός τοπικού καθεστώτος. Μεταξύ άλλων λόγων, τις απορρίπτει ως ανίκανες να αποτρέψουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: https://www.bankingnews.gr/