«Ο πύραυλος είναι αδύνατον να αναχαιτιστεί από έναν εχθρό», σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μιλώντας σε συνάντηση με την ηγεσία της άμυνας και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ο Πούτιν ανέφερε ότι «η ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας καθώς αντιμετωπίζουμε νέες απειλές».
Ο Πούτιν αφού επιβεβαίωσε την επιτυχία των πρόσφατων δοκιμών, ανέφερε πως η Ρωσία «έχει ήδη ένα απόθεμα αυτού του νέου πυραύλου».
«Θα προσθέσω ότι δεν υπάρχει αντίμετρο σε έναν τέτοιο πύραυλο, δεν υπάρχει κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να το δοκιμάζουμε. Είναι απαραίτητο να αρχίσει μαζική παραγωγή» είπε.
«Ο νέος ρωσικός πύραυλός, μπορεί να χτυπήσει στόχους σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο Ρώσος επικεφαλής πυραυλικών δυνάμεων.
Ανακοίνωσε επίσης ότι οι δοκιμές του πυραύλου θα συνεχιστούν, ακόμη και σε συνθήκες μάχης, και ότι, παρά το γεγονός ότι είναι μοναδική τεχνολογία, άλλες χώρες ενδέχεται τελικά να αναπτύξουν παρόμοια όπλα.
Συναγερμός στη Δύση για τον «αόρατο» πύραυλο του Πούτιν
Το νέο όπλο της Ρωσίας προκάλεσε διεθνή συναγερμό, πανικό και ανησυχία. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει γρήγορα και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως πρόκειται να πραγματοποιήσει την Τρίτη έκτακτη συνεδρίαση με την ουκρανική ηγεσία στο γενικό επιτελείο της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ώστε να συζητηθεί το ρωσικό πλήγμα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα του Κίεβου, διεξαχθεί σε επίπεδο εκπροσώπων και όχι ηγετών.
Πρόκειται για πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς (μέχρι 5.500 χιλιομέτρων) που προσεγγίζει τον στόχο με ταχύτητα μεγαλύτερη των 11 Mach, γεγονός που τον καθιστά πρακτικά «αόρατο» για τα αντιπυραυλικά συστήματα της Ουκρανίας, αλλά και των περισσότερων χωρών στον κόσμο. Το βεληνεκές του σημαίνει πως μπορεί να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ακόμη και τη δυτική ακτή των ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα διαθέτει πολλαπλές ανεξάρτητες κεφαλές (συμβατικές ή πυρηνικές) που μπορούν να πλήξουν διαφορετικούς στόχους.
«Τα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας που είναι διαθέσιμα στον κόσμο και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που δημιούργησαν οι Αμερικανοί στην Ευρώπη δεν αναχαιτίζουν τέτοιους πυραύλους. Αυτό αποκλείεται», υποστήριξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του και οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες τον επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό.
«Ο χρόνος πτήσης αυτού του ρωσικού πυραύλου από τη στιγμή της εκτόξευσής του στην περιφέρεια του Αστραχάν μέχρι την πρόσκρουσή του στην πόλη Ντνίπρο ήταν 15 λεπτά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών HUR. «Ο πύραυλος ήταν εξοπλισμένος με έξι κεφαλές: καθεμιά ήταν εξοπλισμένη με έξι υποπυρομαχικά. Η ταχύτητα στο τελικό τμήμα της διαδρομής του ήταν μεγαλύτερη από Mach 11».
Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/