Νέο κύμα ισραηλινών πληγμάτων στη Βηρυτό – Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ

Νέα πλήγματα ακριβείας στη Βηρυτό εξαπέλυσε ο IDF. Νεκρός ο διοικητής της μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με πηγές.

Ένα νέο κύμα ισραηλινών πληγμάτων ακριβείας στη Βηρυτό στον Λίβανο, έχει εξαπολύσει ο ισραηλινός στρατός, όπως ανακοίνωσε, με τα πλήγματα να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μια πηγή που βρίσκεται κοντά στη Χεζμπολάχ δήλωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα στόχευσαν έναν διοικητή της οργάνωσης.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη στα νότια προάστια της Βηρυτού σήμερα, Πέμπτη (26/09), το μεσημέρι και ένα πυκνό σύννεφο καπνού υψώνεται από την περιοχή.

Ομάδες έκτακτης ανάγκης σπεύδουν προς το προάστιο της Βηρυτού, σύμφωνα με το BBC.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από το σημερινό ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

«Το πλήγμα του ισραηλινού εχθρού στα νότια προάστια της Βηρυτού σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 15, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση», τόνισε το υπουργείο.

Δύο πηγές ασφαλείας τόνισαν ότι το ισραηλινό πλήγμα είχε ως στόχο τον επικεφαλής της μονάδας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Σρουρ ή Άμπου Σάλεχ, ο οποίος σκοτώθηκε από το πλήγμα.

Νωρίτερα, μια πηγή προσκείμενη στη φιλοϊρανική οργάνωση, είχε δηλώσει πως το εν λόγω ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ ήταν ο στόχος του νέου ισραηλινού πλήγματος, ωστόσο δεν είχε γίνει γνωστό ακόμη εάν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε.

Το Ισραήλ από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε «πλήγματα ακριβείας στη Βηρυτό», χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου θεωρεί δυνατή μια εκεχειρία

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι εξέφρασε την ελπίδα μια κατάπαυση του πυρός να μπορέσει να επιτευχθεί γρήγορα για να τερματιστεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο υποστηριζόμενο από το Ιράν λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, η οποία έχει συγκλονίσει τη χώρα του και έχει εγείρει φόβους για χερσαία εισβολή.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλοι απηύθυναν έκκληση για άμεση 21ημερη κατάπαυση του πυρός κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου εκφράζοντας επίσης την υποστήριξή τους για εκεχειρία στη Γάζα ύστερα από εντατικές συνομιλίες χθες, Τετάρτη, στον ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη δώσει την απάντησή του για την πρόταση για κατάπαυση του πυρός και ότι έδωσε εντολή στον στρατό να συνεχίσει να πολεμά. Οι σκληροπυρηνικοί στην κυβέρνησή του σημείωσαν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να απορρίψει την πρόταση για εκεχειρία και να συνεχίσει να σφυροκοπά την Χεζμπολάχ.

Στο μεταξύ δεν υπάρχει καμία ανάπαυλα στη βία. Από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη διάρκεια της νύχτας επλήγησαν 75 στόχοι της Χεζμπολάχ στην Κοιλάδα Μπεκάα και στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων και εκτοξευτών που ήταν έτοιμοι να ανοίξουν πυρ, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Τουλάχιστον 23 Σύροι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και 8 άλλοι τραυματίστηκαν, όταν το Ισραήλ έπληξε στη διάρκεια της νύχτας τριώροφο κτίριο στην πόλη Γιουνίν του Λιβάνου, δήλωσε ο δήμαρχός της Αλί Κούσας στο Reuters.

Σύμφωνα με Σύρους ακτιβιστές, πάνω από 100 Σύροι πρόσφυγες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των μαζικών βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου τις τελευταίες ημέρες, ανάμεσά τους 23 γυναίκες και 32 παιδιά.

Στον Λίβανο ζουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο Σύροι που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο εκεί.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι επιτέθηκε σε δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατών, στρατιωτικών κτιρίων και αποθηκών όπλων, σε διάφορες περιοχές σήμερα το πρωί.