Νέο κύμα επιδρομών: Πυραύλους κρουζ και drones εκτόξευσε κατά του Ισραήλ και η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ – Φόβοι για χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο

Ανέβαλε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ο Νετανιάχου - Οδηγίες για λειτουργία σε εμπόλεμη κατάσταση έλαβαν τα νοσοκομεία στο βόρειο Ισραήλ

Μπαράζ επιθέσεων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χεζμπολάχ σήμερα το πρωί στο βόρειο Ισραήλ, οι IDF επισημαίνουν ότι ολοκλήρωσαν ένα νέο κύμα επιθέσεων εναντίον της σιίτικης οργάνωσης στο Λίβανο.

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ υποστηρίζει ότι εκτόξευσε σήμερα το πρωί, αρκετούς πυραύλους τύπου κρουζ κατά στόχων στο βόρειο Ισραήλ, εξαπολύοντας κι έναν αριθμό drones που ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά σύμφωνα με μία πηγή εντός της ισλαμιστικής ανταρτικής ομάδας.

Σε ανακοίνωσή τους οι IDF αναφέρουν ότι ένα ύποπτο drone που εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο από τα ανατολικά καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικές άμυνες πάνω από τα νότια Υψίπεδα του Γκολάν πριν από μία ώρα, αφήνοντας να υπονοηθεί ότι προήλθε από το Ιράκ.  Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ έχει αναλάβει αρκετές επιθέσεις στο Ισραήλ σήμερα.

Οι σειρήνες είχαν ηχήσει σε πολλές πόλεις λόγω των φόβων ότι θα πέσουν θραύσματα. Από το συμβάν δεν σημειώθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί.

Επίσης, δύο πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύθηκαν από το Ιράκ καταρρίφθηκαν από τον στρατό καθώς κατευθύνονταν προς τα νότια Υψίπεδα του Γκολάν. Και οι δύο στόχοι αναχαιτίστηκαν έξω από τον ισραηλινό εναέριο χώρο, ανέφεραν οι IDF.

Αργότερα το πρωί, ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος από το Ιράκ αναχαιτίστηκε καθώς κατευθυνόταν προς το νότιο Ισραήλ, ενεργοποιώντας τις σειρήνες στο Be’er Ora, κοντά στο Eilat. Επίσης, καταρρίφθηκε πριν καταφέρει να εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο, σύμφωνα με τον στρατό

Ολονύκτιος βομβαρδισμός

Οι δεκάδες επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ και κτίρια που χρησιμοποιούνται από την τρομοκρατική οργάνωση σε αρκετές περιοχές του νότιου Λιβάνου, σύμφωνα με τον στρατό.

מטוסי קרב, בהכוונת אמ”ן ופיקוד הצפון, תקפו עשרות מטרות, בהם משגרים ומבנים צבאיים של ארגון הטרור חיזבאללה במספר מרחבים בדרום לבנון הבוקר.

במהלך הלילה, מטוסי קרב תקפו משגרים ואתרים צבאיים של הארגון במספר מרחבים בדרום לבנון.

צה”ל ממשיך לפגוע ולגרוע יכולות טרור ותשתיות צבאיות של… pic.twitter.com/0B0gJ96OU7

— Israeli Air Force (@IAFsite) September 22, 2024

Η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε ολονύχτιες επιθέσεις κατά του βόρειου Ισραήλ ενώ τα ξημερώματα εξαπέλυσε ένα νέο κύμα εκτοξεύοντας πάνω από 100 βλήματα σύμφωνα με τους IDF. Οι Times of Israel, αναφέρουν ότι σειρήνες άρχισαν να ηχούν τα ξημερώματα της Κυριακής γύρω από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας, προειδοποιώντας για επερχόμενες ρουκέτες. Οι σειρήνες ήχησαν σε κοινότητες όπως το Ein Gev, η παραλία Susita, η παραλία Gofra, η Ramot, η Almagor και η Dugit Beach.

Σύμφωνα με τους IDF, περίπου 85 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Χεζμπολάχ προς τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ σήμερα το πρωί γύρω στις 6:30 τοπική ώρα. Επιθέσεις σημειώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας όπου και εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο περισσότερα από 100 «βλήματα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ορισμένοι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν, ενώ κάποιοι έπληξαν το Kiryat Bialik, κοντά στη Χάιφα, και το Μορεσέτ, μια κοινότητα στην Κάτω Γαλιλαία.

Βίντεο στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δείχνει αυτοκίνητα να φλέγονται σε μια γωνία του δρόμου στη βόρεια πόλη Kiryat Bialik.

MDA says it is treating three people who were lightly wounded as a result of rocket impacts in the Krayot and Lower Galilee.

Several others were treated for acute anxiety or falling over while running to shelters.

Footage shows one of the rocket impact sites in Kiryat Bialik. pic.twitter.com/MXy2CObapv

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) September 22, 2024

Από τις επιθέσεις τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα στο Krayot και στην Κάτω Γαλιλαία. Αρκετοί άλλοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία λόγω κρίσης πανικού ενώ κάποιοι έπεσαν και χτύπησαν καθώς έτρεχαν στα καταφύγια. Επίσης, ένας πύραυλος έπληξε ένα σπίτι στην κοινότητα του Μορεσέτ

Σε εμπόλεμη κατάσταση τα νοσοκομεία στο βόρειο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία στο βόρειο Ισραήλ έχουν λάβει οδηγίες για να μεταφέρουν τους ασθενείς τους, αλλά και τον εξοπλισμό προσφοράς των υπηρεσιών τους, σε υποδομές που διαθέτουν επιπλέον προστασία από ρουκέτες και πυραυλικά πλήγματα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Το εκπαιδευτικό νοσοκομείο Rambam hospital στην πόλη Χάιφα θα μεταφέρει τους ασθενείς του στις υπόγειες εγκαταστάσεις ασφαλείας που διαθέτει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθυστερεί την αναχώρησή του για το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, όπου επρόκειτο να μιλήσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την αυξανόμενη ένταση με τη Χεζμπολάχ.

Ανέβαλε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέβαλε δύο φορές το προγραμματισμένο του ταξίδι στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο Νετανιάχου ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Τρίτη αναχώρησή του την επομένη και, λίγο αργότερα, για την Παρασκευή, «τουλάχιστον προς το παρόν», σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο.

Με το Ισραήλ να ξεκαθαρίζει ότι θα «συνεχίσει και εντείνει» τις επιθέσεις του στο έδαφος του Λιβάνου εναντίον της Χεζμπολάχ, το ερώτημα είναι γιατί ο Νετανιάχου καθυστερεί την αναχώρησή του. Σημαίνει, άραγε, ότι ο ισραηλινός σχεδιασμός προβλέπει «κάτι σημαντικό» για την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι παρών; Προς το παρόν, δεν έχει γίνει νύξη για χερσαία εισβολή στο Λίβανο, όμως οι ισραηλινές δυνάμεις είναι συγκεντρωμένες στα σύνορα των δύο χωρών…

Την ίδια ώρα, την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι τα νοσοκομεία στο βόρειο Ισραήλ έχουν λάβει οδηγίες για να μεταφέρουν τους ασθενείς τους, αλλά και τον εξοπλισμό προσφοράς των υπηρεσιών τους, σε υποδομές που διαθέτουν επιπλέον προστασία από ρουκέτες και πυραυλικά πλήγματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Το εκπαιδευτικό νοσοκομείο Rambam στην πόλη Χάιφα θα μεταφέρει τους ασθενείς του στις υπόγειες εγκαταστάσεις ασφαλείας που διαθέτει, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.