Νέα κλιμάκωση μετά τη δολοφονία Χανίγια – Όρκοι εκδίκησης από την Τεχεράνη

Τι μπορεί να σημαίνει η αντίδραση του Ιράν στη δολοφονία Χανίγια για την περιοχή.

 

Σκληραίνει τη στάση της η Τεχεράνη μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια με το ιρανικό ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για μία εκτέλεση που αποτελεί «Μέρος σχεδίου γενοκτονίας» των Παλαιστινίων και προαναγγέλλει απάντηση.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, σημειώνει, πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση: «Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια αποτελεί όχι μόνο κατάφωρη παραβίαση των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και μια σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Αυτή η νέα επιθετική και τρομοκρατική ενέργεια αυτού του καθεστώτος, που οδήγησε στη δολοφονία του μάρτυρα Χανίγια, είναι μέρος του σχεδίου γενοκτονίας των Παλαιστινίων και στοχεύει στην αύξηση της ανασφάλειας στην περιοχή της Δυτικής Ασίας.

Ως υποστηρικτής και συνεργός του σιωνιστικού καθεστώτος στη συνέχιση της κατοχής και της γενοκτονίας των Παλαιστινίων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι υπεύθυνη για τη διάπραξη αυτής της αποτρόπαιας τρομοκρατικής πράξης.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν καταδικάζει σθεναρά την επιθετική πράξη του σιωνιστικού καθεστώτος και θεωρεί δικαίωμά της να απαντήσει κατάλληλα σε αυτή την επιθετική πράξη που έλαβε χώρα κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας».

«Ταπείνωση για το Ιράν με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου»

Η Caroline Hawley, Διπλωματική ανταποκρίτρια, σε ανάλυσή της στο BBC κάνει λόγο για «ταπείνωση του Ιράν».

«Είναι μια πολύ άσχημη πρώτη μέρα στα καθήκοντά του ο νέος Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν -ένας σχετικά μετριοπαθής- ο οποίος εξελέγη με την υπόσχεση να χαλαρώσει τους κοινωνικούς περιορισμούς και να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας με τον έξω κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Δύσης», γράφει στο βρετανικό δίκτυο.

«Χθες, μαζί με την καθιερωμένη κριτική στο Ισραήλ, ήρθε και η υπόσχεσή του να επιδιώξει «τις ανάγκες της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και στον κόσμο». Στη συνέχεια ήρθε η νυχτερινή δολοφονία ενός από τους VIP καλεσμένους της τελετής ανάληψης των καθηκόντων του – μια ντροπιαστική ταπείνωση για το ιρανικό καθεστώς», σημειώνει.

«Σήμερα, ο νέος πρόεδρος λέει ότι το Ιράν «θα υπερασπιστεί την εδαφική του ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπερηφάνεια του και θα κάνει τους τρομοκράτες κατακτητές να μετανιώσουν για την άνανδρη πράξη τους». Το ερώτημα είναι πώς», αναφέρει η ανταποκρίτρια του BBC και καταλήγει: «Ο Ανώτατος Ηγέτης – ο οποίος ασκεί την απόλυτη εξουσία στη χώρα – έχει μιλήσει για το «καθήκον» του Ιράν να εκδικηθεί τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια».

Τι μπορεί να σημαίνει η αντίδραση του Ιράν για την περιοχή;

Η βασική ανησυχία τώρα είναι η απάντηση του Ιράν και ποια μορφή μπορεί να πάρει – και τι θα σήμαινε μια τέτοια απάντηση για τις εντάσεις στην περιοχή.
Τον Απρίλιο, το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ ως αντίδραση στη δολοφονία ενός ανώτατου διοικητή της δύναμής του Quds στη Συρία και έξι άλλων μελών της επαναστατικής φρουράς στο κτίριο του προξενείου του στη συριακή πρωτεύουσα, τη Δαμασκό.

Η ενέργεια ήταν πρωτοφανής ως προς την έκταση και τη σοβαρότητά της. Τώρα το Ιράν θα μπορούσε να εξαπολύσει μια παρόμοια επίθεση στο Ισραήλ.

Το Ιράν θα μπορούσε επίσης να ζητήσει από τις πολιτοφυλακές του στην περιοχή να εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ θα έχει έναν δικό της λόγο να κλιμακώσει τον διασυνοριακό ρουκετοπόλεμο με το Ισραήλ.

Ήδη υπάρχουν σχολιαστές στην περιοχή που πιστεύουν ότι οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα φτάσουν σε νέα υψηλά επίπεδα, με έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ των δύο να αποτελεί μια ευδιάκριτη πιθανότητα.

Θα οδηγήσουν όλα αυτά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή; Είναι δύσκολο να πει κανείς, σχολιάζει το BBC. Είναι σαφές ότι κανείς δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αλλά οι πόλεμοι δεν είναι πάντα αποτέλεσμα υπολογισμένων κινδύνων.

Η κηδεία του Χανίγια

Η «επίσημη και δημόσια» τελετή κηδείας του Ισμαήλ Χανίγια θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Τεχεράνη, αναφέρει η Χαμάς.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα – τη βάση του τα τελευταία χρόνια.

Η τελική κηδεία του έχει προγραμματιστεί για τις 2 Αυγούστου, μετά την οποία θα ταφεί σε νεκροταφείο στο Λουσέιλ.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/