Ένας εκπρόσωπος των Χούτι αποκάλυψε ότι ένας από τους πυραύλους που εμπλέκονται ήταν ο Ζουλφικάρ – που ονομάστηκε προς τιμήν του μυθικού σπαθιού του Αλί ιμπν Αμπι Ταλίμπ, του πρώτου ιμάμη των Σιιτών.
Πλέον παρατηρείται πως το Ισραήλ γίνεται στόχος όλων και περισσότερων οργανώσεων στην Μέση Ανατολή και μετά από πολλά χρόνια πύραυλοι πέφτουν σε κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας πίεση και φόβο στον άμαχο πληθυσμό, που νόμιζε ότι ζούσε ασφαλής!
Περιφερειακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το χτύπημα της Δευτέρας ήταν η πρώτη φορά που οι Χούθι εκτόξευσαν τον Zulfiqar στο Ισραήλ! Βέβαια, σύμφωνα με την αποστολή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, οι Χούθι άρχισαν να ρίχνουν Ζουλφικάρ στο Ισραήλ ήδη από τις 31 Οκτωβρίου 2023.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, τι είναι γνωστό για τον πύραυλο που εκτόξευσαν οι φιλοιρανικοί Χούθι κατά του Τελ Αβίβ;
Ο Zulfiqar είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς υγρού καυσίμου με αναφερόμενη εμβέλεια άνω των 2.000 km. Μια στρατιωτική πηγή είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Mayadeen του Λιβάνου την Τρίτη ότι ο πύραυλος μπορεί να ελίσσεται και έχει την ικανότητα να αποφύγει την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού και τα συστήματα ανίχνευσης που βασίζονται σε δορυφόρους.
Το Houthi Zulfiqar δεν πρέπει να συγχέεται με τον ιρανικό Zolfaghar – έναν βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς στερεού καυσίμου που προέρχεται από τον ευρέως διαδεδομένο πύραυλο της σειράς Fateh-110 με βεληνεκές 700 km.
Σύμφωνα με την πηγή του Al Mayadeen , το Zulfiqar είναι «κατασκευασμένο στην Υεμένη». Οι παρατηρητές της άμυνας διχάζονται σχετικά με την τεχνολογία πίσω από το Zulfiqar, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι το Zulfiqar μπορεί να είναι απλώς ένα άλλο όνομα για τον βαλλιστικό πύραυλο υγρού καυσίμου Burkan-3 των Χούθι – σύμφωνα με πληροφορίες βασίζεται στον ιρανικό πύραυλο Qiam (αν και ο Burkan-3 εμβέλεια 1.200 km, και ο Qiam 700-800 km).
Άλλοι θεωρούν ότι ο Zulfiqar μπορεί να είναι μία εκσυγχρονισμένη έκδοση της σοβιετικής σειράς πυραύλων Scud, με την ΕΣΣΔ να είναι γνωστό ότι παρέδωσε τα όπλα στην Υεμένη σε μεγάλους αριθμούς κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, και τους Χούθι να είναι γνωστό ότι είχαν καταλάβει αποθέματα Scud-B όταν ήρθαν στην εξουσία με μια λαϊκή επανάσταση το 2014.
Ωστόσο, οι βασικοί πύραυλοι της σειράς Scud είναι μονοβάθμιες τακτικές βολές με υγρά καύσιμα με βεληνεκές μόνο μεταξύ 180 km-700 km. Η Βόρεια Κορέα είναι γνωστό ότι δημιούργησε παραλλαγές του Scud με εμβέλεια 1.000 km γνωστά ως Rodong και Hwasong-9 (Scud-ER) τις δεκαετίες του 1990 και του 2000.
Η Συρία είναι γνωστό ότι έχει αναπτύξει την δική της παραλλαγή του Scud που ονομάζεται Golan-1 και Golan-2, με αυτά τα όπλα να έχουν βεληνεκές 700-850 km. Μια παραλλαγή Scud με εμβέλεια 2.000 km+ είναι πρωτόγνωρη.
Πάντως, οι ολοένα και πιο προηγμένες δυνατότητες των Χούθι έχουν αποδειχθεί ένας απροσδόκητος πονοκέφαλος για την ισραηλινή άμυνα κατά μήκος της νότιας πλευράς, με έναν αυξανόμενο αριθμό βλημάτων πολιτοφυλακής να αποδεικνύεται ικανός να διεισδύσει στο πολυδιαφημισμένο σύστημα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Ιούλιο, ένα μεγάλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούτι, τύπου αεροπλάνου, χτύπησε στο κέντρο του Τελ Αβίβ, χτυπώντας πάνω σε ένα κτίριο 100 μέτρα από ένα υποκατάστημα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην πόλη.
Τον Σεπτέμβριο, ένας υπερηχητικός πύραυλος των Χούθι Palestine-2 συνετρίβη στο κεντρικό Ισραήλ. Η πολιτοφυλακή λέει ότι το όπλο έχει βεληνεκές 2.150 km, είναι στερεού καυσίμου, εξοπλισμένο με «τεχνολογία stealth» και μπορεί να πετάξει με ταχύτητες έως και 16 Mach.