ΝΑΤΟ σε κρίση – Η Δύση αφήνει τον Zelensky, οι ΗΠΑ με το ένα πόδι… έξω από τη Συμμαχία

Ο Zelensky ακύρωσε την προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο «σύνοδο κορυφής για την ειρήνη» επειδή κανείς ηγέτης δεν ήθελε να πάει σε αυτήν λέει ο Stephen Bryan

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ακύρωσε την προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο «σύνοδο κορυφής για την ειρήνη» επειδή κανείς ηγέτης δεν ήθελε να πάει σε αυτήν, υποστηρίζει ο Stephen Bryan, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου και συνεργάτης στο Κέντρο Πολιτικής Ασφάλειας της Washington, ο οποίος εκτιμά οτι το ΝΑΤΟ έχει περιέλθει σε μια τόσο δυσχερή θέση όσον αφορά την πολιτική που εφαρμόζει, που δεν αποκλείεται κάποια στιγμή – σύντομα στο μέλλον – να δει ένα κορυφαίο μέλος του, τις ΗΠΑ να αποχωρεί από τη Συμμαχία.
Όπως λέει ο Bryan, «ο Zelensky που μόλις αναγκάστηκε να ακυρώσει την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη – επισήμως αναφέρεται ότι αναβλήθηκε για το μέλλον – διότι κανείς δεν ήθελε να πάει, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία σε καμία περίπτωση».

Μοιραία η όποια υπαναχώρηση

«Ο Zelensky αντιλαμβάνεται ότι οποιαδήποτε υπαναχώρηση μπορεί να κάνει στη Ρωσία, θα είναι μοιραία για αυτόν.
Καθώς ο στρατός του αρχίζει να αποσυντίθεται, ο Zelensky βασίζεται στις νέο-ναζί ελίτ ταξιαρχίες για την προστασία του.
Επειδή είναι απίθανο ο Zelensky να κινηθεί, οι διάφορες «ειρηνευτικές φόρμουλες» που κυκλοφορούν στην Ευρώπη δεν θα αλλάξουν τίποτα ούτε θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα» λέει ο Bryan.

Το σχέδιο της Ευρώπης

Σύμφωνα με τον Bryan, βασική ιδέα της Ευρώπης είναι να παγώσει η σύγκρουση, να γίνει αποδεκτό ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να κατέχει τμήματα της Ουκρανίας τουλάχιστον προς το παρόν και να φέρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό, να προσφέρουν κάποιες εγγυήσεις ασφαλείας για το μέλλον.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Ουκρανία θα μπορούσε να αναδιοργανώσει τον στρατό της, να επαναφέρει την οικονομία της σε καλό δρόμο και να αντιμετωπίσει τους Ρώσους κάποια στιγμή στο μέλλον, μόλις οι προοπτικές θα γίνουν καλύτερες.

Θα αντέξουν;

Οι Ρώσοι δεν χρειάζεται να απορρίψουν αυτή την ιδέα, διότι χάρη στον Zelensky, αυτή είναι ήδη… νεκρή.
Προφανώς και αυτό δεν θα σταματήσει την Ευρώπη και κάποιους στην Washington να προωθήσουν την πρόταση ούτως ή άλλως, και ενώ θα συνεχίσουν να στέλνουν όπλα στους Ουκρανούς, ευελπιστώντας ότι θα αντέξουν πολύ μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Εάν η Ουκρανοί δεν τα καταφέρουν έως τα τέλη Οκτωβρίου, θα έφερνε χάος στους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ και πιθανότατα θα κατέρρεε η γερμανική κυβέρνηση και ίσως το ασταθές καθεστώς στη Γαλλία.
Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό δεν θα συμβεί.
Αλλά οι περισσότεροι ειδικοί συχνά κάνουν λάθος.

Απορρίπτουν οι Ρώσοι

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι δεν θα δεχτούν την κατάπαυση του πυρός, αφού δεν τους προσφέρει τίποτα.
Οι Ρώσοι θέλουν ξεκάθαρα η Ουκρανία να είναι αποστρατικοποιημένη και ουδέτερη και πιθανότατα δεν θα δεχτούν εγγυήσεις ασφαλείας υπό το ΝΑΤΟ (αν και οι δημόσιες δηλώσεις τους είναι διφορούμενες).
Επίσημα η Ρωσία θέλει να αναγνωριστούν το Luhansk, το Donbass, η Zaporizhia και η Κριμαία (όλα έχουν προσαρτηθεί στη Ρωσία) και απαιτεί την προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία.
Υπάρχει ελάχιστη – αν όχι καμία – προοπτική ότι οι απαιτήσεις της Ρωσίας θα ικανοποιηθούν, ούτε από την τρέχουσα ουκρανική κυβέρνηση ούτε από τις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ.
Για το λόγο αυτό, η σκληρή γραμμή Zelensky, όσο διαρκεί, διαβεβαιώνει ότι ο πραγματικός στόχος της Ρωσίας θα είναι να αντικαταστήσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας με μια ευνοϊκή για τη Ρωσία και πρόθυμη να συμφωνήσει με τους ισχυρισμούς της Μόσχας.

Σε κρίση το ΝΑΤΟ

Εάν οι Ρώσοι μπορέσουν να το καταφέρουν, τότε το ΝΑΤΟ θα πρέπει να περιοριστεί, κάτι που πρέπει να κάνει ούτως ή άλλως, εάν η συμμαχία θέλει να διατηρήσει οποιαδήποτε αξιοπιστία.
Δυστυχώς, παρά τις πολλές σπασμωδικές συζητήσεις, η ευκαιρία να αναζωογονηθεί το ΝΑΤΟ ως στρατιωτική συμμαχία, δεν φαίνεται πιθανή.
Υπάρχουν βαθιές αιτίες γιατί το ΝΑΤΟ παραπαίει.
Η μεγαλύτερη είναι ότι το ΝΑΤΟ επεκτείνεται χωρίς να δίνει σημασία στην ανάγκη του να είναι μια αξιόπιστη αμυντική συμμαχία.
Η Ουκρανία είναι μέρος αυτής της επέκτασης και υπό την πίεση των ΗΠΑ και της ΕΕ, η επέκταση εξαπλώνεται στην Κεντρική Ασία, μέχρι την Αρμενία.
Ένα μεγαλύτερο ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα σύνορα της.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουκρανία καταστρέφεται, παρά το γεγονός ότι αδειάζει τα δυτικά οπλοστάσια.

Η επεκτατική πολιτική

Οι Ρώσοι δεν θα παραμελήσουν την Κεντρική Ασία ή την Αρμενία όταν έρθει η ώρα.
Είναι λυπηρό που το ΝΑΤΟ έχει φτάσει σε αυτό το χάλι
Το ΝΑΤΟ σήμερα αφορά την επέκταση, όχι την άμυνα.
Όσον αφορά την άμυνα, το ΝΑΤΟ εξαρτάται απόλυτα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη δέσμευση της Αμερικής να στείλει τον στρατό, την αεροπορία και το ναυτικό της για να υπερασπιστεί την επέκταση του ΝΑΤΟ.
Η επέκταση του ΝΑΤΟ ως πολιτική απαιτεί τεράστιες στρατιωτικές δεσμεύσεις από τους συμμάχους της Αμερικής.
Αυτό δεν θα συμβεί.
Είναι δίκαιο να αναρωτηθούμε, τι κερδίζουν οι ΗΠΑ υποστηρίζοντας μια επεκτατική πολιτική του ΝΑΤΟ;
Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που σπαταλήθηκαν στην Ουκρανία, χωρίς πλέον να είναι δυνατή η διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Κάποια στιγμή αυτή η πολιτική θα οδηγήσει σε μια σημαντική απομάκρυνση από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και από οποιαδήποτε δέσμευση για την υπεράσπιση της Ευρώπης, όταν πραγματικά αυτή κάνει ελάχιστα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.