Η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και τα αεροδρόμια εκτός Ουκρανίας, όπου θα μπορούν να εδρεύουν, θα γίνουν νόμιμος στόχος εάν συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά ρωσικών στόχων.
Την δήλωση αυτή έκανε στο RIA Novosti ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ, μετά την ανακοίνωση του NATO για χρήση των βάσεων του από τα ουκρανικά F-16.
«Αν δεν χρησιμοποιηθούν για τον άμεσο σκοπό τους, δεν αποτελούν νόμιμο στόχο για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά εάν συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις, σίγουρα θα γίνουν.
Αυτό ισχύει και για τα αεροδρόμια στα οποία βρίσκονται , με όλες τις επακόλουθες συνέπειες», είπε ο Καρταπόλοφ.
Ο επικεφαλής της επιτροπής της Κρατικής Δούμας δήλωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη και οι βάσεις στις οποίες θα σταθμεύουν δεν θα δεχτούν ρωσική επίθεση εάν δεν συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.
Δεν θα δεχτούν επίθεση ακόμα και αν συντηρούνται εκεί.
Από εκεί θα μπορούν επίσης να μεταφερθούν ανεμπόδιστα στην Ουκρανία.
Εάν όμως από τα αεροδρόμια αυτά υπάρξει χρήση για απευθείας πολεμικές αποστολές, τότε θα στοχοποιηθουν άμεσα.
«Αν απογειωθούν από αεροδρόμια άλλης χώρας, εισέλθουν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, εκτοξεύσουν πυραύλους και επιστρέψουν εκεί, τότε αυτά τα αεροδρόμια είναι νόμιμος στόχος.
Όσο για την ικανότητα κατάρριψης, μπορούμε να καταρρίψουμε οποιονδήποτε, οπουδήποτε», τόνισε.
Τον Μάρτιο, ο Ρώσος πρόεδρος το κατέστησε σαφές. «Αν αναπτυχθούν από αεροδρόμια τρίτων χωρών, φυσικά γίνονται νόμιμος στόχος για εμάς, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται», είπε ο Πούτιν όταν ρωτήθηκε σχετικά.
Η Ουκρανία θα παραλάβει πάνω από 60 μαχητικά αεροσκάφη F-16 από το Βέλγιο, την Δανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία.
Τον Μάιο, η πρώτη ομάδα Ουκρανών πιλότων ολοκλήρωσε την εκπαίδευση πετώντας το F-16 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η παράδοση των ολλανδικών F-16 στο Κίεβο αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους και εν συνεχεία θα εμφανιστούν στους ουκρανικού ουρανούς.
Το ΝΑΤΟ αποκάλυψε χθες ότι “ορισμένα” από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία θα παραδοθούν στην ουκρανική Αεροπορία, θα εγκατασταθούν όχι στο ουκρανικό έδαφος, αλλά στις αεροπορικές βάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για να αποφευχθούν χτυπήματα εναντίον τους.
Ένα τέτοιο σενάριο ήταν αναμενόμενο.
Πρώτον, τα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται ήδη στη Ρουμανία (συγκεκριμένα στη βάση Fetesti), όπου εκπαιδεύονται οι πιλότοι, επομένως οι πιλότοι της AFU είναι εξοικειωμένοι με τις αεροπορικές βάσεις και τις διαδρομές πτήσης.
Δεύτερον, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δοκιμαστικές πτήσεις από τη Ρουμανία προς την περιοχή της Οδησσού και περισσότερες από μία φορές.
Τα F-16 πέταξαν πάνω από την Tulcea, πέταξαν στο Vylkove και έκαναν αρκετούς κύκλους πάνω από το Snake Island.
Τρίτον, τα μαχητικά θα είναι πιο ασφαλή στο έδαφος των χωρών του ΝΑΤΟ.
Εδώ προκύπτουν όμως σοβαρά θέματα. Μπορεί τα αεροσκάφη να φιλοξενούνται προς το παρόν στην Ρουμανία είναι εκεί όμως για εκπαίδευση και μόνο.
Στην περίπτωση φιλοξενίας των αεροσκαφών όμως σε χώρες του ΝΑΤΟ, δεν διευκρινίζεται εάν τα αεροσκάφη θα παραμένουν απλώς εκεί για να αποφεύγουν τα κτυπήματα της ρωσικής Αεροπορίας ή εάν θα επιχειρούν και από εκεί.
Σε αυτή την περίπτωση όμως αυτό ισοδυναμεί με ξεκάθαρη πράξη πολέμου κατά της Ρωσίας.
Δηλαδή F-16 να απογειώνονται από χώρες του ΝΑΤΟ να κτυπούν ρωσικούς στόχους και στη συνέχεια να προσγειώνονται στις βάσεις από όπου απογειώθηκαν.
Τι λείπει από την κήρυξη πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας;
Το αν τα αεροσκάφη θα φέρουν τα ουκρανικά χρώματα αυτό πρακτικά δεν λέει τίποτα.
Αλλά προκύπτουν και άλλα ζητήματα: Τι θα γίνει εάν απογειωθούν από ουκρανικό έδαφος πραγματοποιήσουν αποστολή βομβαρδισμού ρωσικών δυνάμεων και στη συνέχεια προσγειωθούν σε ΝΑΤΟική βάση; Δεν έχει την ίδια βαρύτητα και αυτή η κίνηση με την πρώτη;
Δικαιολογείται ή όχι η ρωσική Αεροπορία να κτυπήσει βάσεις του ΝΑΤΟ από όπου θα επιχειρούν τα ουκρανικά μαχητικά;
Ένα χτύπημα στα αεροδρόμια της Συμμαχίας θα οδηγούσε σε πλήρη κλιμάκωση, γι’ αυτό και ανακοινώθηκε επίσημα ότι η υποδομή του ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιηθεί από μαχητικά αεροσκάφη για να χτυπήσει τη Ρωσία.
Προκαλεί εντύπωση ότι η Δύση κλιμακώνει σε τόσο επικίνδυνο βαθμό την αντιπαράθεση της με την Ρωσία αν και γνωρίζει ότι όλο αυτό μπορεί να καταλήξει σε πυρηνικό όλεθρο.
Προφανώς κάποιοι στις ΗΠΑ θέλουν να πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν θα προχωρήσει ποτέ σε πυρηνικά πλήγματα κατά των ίδιων και κατά δυτικών χώρων για να μην καταστραφεί ο πλανήτης.
Με λίγα λόγια χρησιμοποιούν τους κατοίκους όλου του πλανήτη σαν ένα είδος «ασπίδας».