Μήνυμα Σινουάρ: «Τώρα είναι η ώρα να αναβιώσουμε τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας»

Υπεύθυνος για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ο ηγέτης της Χαμάς πιστεύει ότι είναι καιρός να αναβιώσουν οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας

Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ, έστειλε μήνυμα σε ανώτερο στέλεχος λέγοντας ότι πιστεύει ότι είναι καιρός να αναβιώσουν οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, ανέφερε την Τρίτη (9/10) η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους των αραβικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο Σινουάρ, ο οποίος ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Χαμάς το καλοκαίρι μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, ήταν επικεφαλής αρχιτέκτονας των διασυνοριακών σφαγών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η WSJ σημείωσε ότι η Χαμάς σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό να χρησιμοποιεί βομβιστές αυτοκτονίας πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, καθώς ορισμένοι από τους ηγέτες της φοβούνταν ότι τέτοιες τακτικές θα μπορούσαν να απομονώσουν πολιτικά την ομάδα.

Ωστόσο, από τις 7 Οκτωβρίου, οι ηγέτες της Χαμάς, όπως ο Σινγουάρ και ο Khaled Mashaal, έχουν ζητήσει να συνεχιστούν αυτές οι ριζοσπαστικές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Τον Αύγουστο, ο Mashaal μίλησε σε ένα συνέδριο στην Τουρκία, δηλώνοντας: “Θέλουμε να επιστρέψουμε στις μαρτυρικές επιχειρήσεις. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ανοιχτή σύγκρουση. Μας πολεμούν με ανοιχτή σύγκρουση και εμείς τους αντιμετωπίζουμε με ανοιχτή σύγκρουση.”

Την περασμένη εβδομάδα, η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για δύο ξεχωριστές επιθέσεις με πυροβολισμούς στο Ισραήλ – μια στο Τελ Αβίβ που σκότωσε επτά και μια δεύτερη στη Μπερσεμπά που σκότωσε μια Ισραηλινή στρατιώτη.

Το βίαιο μονοπάτι του Σινουάρ

Το WSJ έγραψε ότι για χρόνια, η Χαμάς ήταν χωρισμένη μεταξύ ακραίων συντηρητικών όπως ο Σινουάρ, που θεωρούν τους θανάτους αμάχων απαραίτητους για την αποσταθεροποίηση του Ισραήλ και τρομοκράτες που αντιμετωπίζουν τη βία αλλά θέλουν η ομάδα να διατηρήσει κάποια πολιτική νομιμότητα ως δρόμο για την επίτευξή της. στόχους ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ο Σινουάρ επιβάλλει τώρα το πιο βίαιο όραμά του στη Χαμάς, καθώς συνεχίζουν να πολεμούν ενάντια στους Ισραηλινούς Στρατούς στη Γάζα, ανέφερε η WSJ .

«Υπό τον Σινουάρ η Χαμάς μπορεί να αναμένεται να είναι μια πολύ πιο ξεκάθαρη, σκληροπυρηνική φονταμενταλιστική οργάνωση», δήλωσε ο Μάθιου Λέβιτ, ανώτερος συνεργάτης στο think tank του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον, έγραψε η WSJ.