Σε «λεπτές γραμμές» η συνάντηση Μακρόν – Σι Τζινπίνγκ – φον ντερ Λάιεν για το εμπόριο και τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας.
Ευρώπη και Κίνα βρίσκονται σε μια καμπή της ιστορίας, τονίζει ο Μακρόν, με τον Κινέζο πρόεδρο να αναφέρει ότι «προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής η ΕΕ».
Ο Γάλλος πρόεδρος και η επικεφαλής της Κομισιόν προέτρεψαν τον Πρόεδρο της Κίνας να εξασφαλίσει πιο ισορροπημένο εμπόριο, μιλώντας στην έναρξη της επίσκεψης του Κινέζου ηγέτη στο Παρίσι, κατά την οποία ο Μακρόν αναμένεται να αναφερθεί (πιεστικά) και για το θέμα της Ουκρανίας.
Από την πλευρά του, ο Μακρόν είπε ότι Ευρώπη και Κίνα βρίσκονται σε μια καμπή της ιστορίας που απαιτεί επίλυση διαρθρωτικών δυσκολιών, μεταξύ άλλων της επίτευξης ίσων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.
«Το μέλλον της ηπείρου μας θα εξαρτηθεί καθαρά από την ικανότητά μας να αναπτύξουμε περαιτέρω με ισορροπημένο τρόπο τη σχέση μας με την Κίνα», είπε καθώς οι τρεις κάθονταν σε τραπέζι του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Σε σύντομα δημόσια σχόλια πριν από τις συνομιλίες πίσω από «κλειστές πόρτες», ο Σι απάντησε ότι θεωρεί τις σχέσεις με την Ευρώπη ως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και ότι πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι στη συνεργασία.
«Καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αναταράξεων και αλλαγών, δύο σημαντικές δυνάμεις σε αυτόν τον κόσμο, η Κίνα και η Ευρώπη θα πρέπει να τηρήσουν θέση εταίρων, να προτιμήσουν τον διάλογο και τη συνεργασία…» είπε ο Σι.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε ότι η Κίνα και η Ευρώπη έχουν κοινό συμφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά ότι η σχέση δοκιμάζεται από ζητήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στην αγορά και το εμπόριο.
«Έχουμε ουσιαστική οικονομική σχέση ΕΕ-Κίνας. Αλλά αυτή η σχέση αμφισβητείται μέσω της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που προκαλείται από το κράτος, της άνισης πρόσβασης στην αγορά και των υπερβολικών εξαρτήσεων και όλα αυτά είναι ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε».
Τα 27 μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία, δεν έχουν ενιαία στάση απέναντι στην Κίνα. Το Παρίσι υποστηρίζει μια πιο σκληρή γραμμή σε ότι αφορά την έρευνα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, την ώρα που το Βερολίνο θέλει να προχωρήσει με μεγαλύτερη προσοχή, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να μη συμμετέχει στη συνάντηση με τον Μακρόν και τον Σι στο Παρίσι.
Η Γαλλία πρόκειται να ζητήσει από την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, θέμα στο οποίο υπάρχει μικρή πρόοδος εκτός από την απόφαση του Σι να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά λίγο μετά την επίσκεψη του Μακρόν στο Πεκίνο πέρυσι.
Η Γαλλία ελπίζει να πιέσει για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς για τις αγροτικές εξαγωγές της και να επιλύσει ζητήματα σχετικά με τις ανησυχίες της γαλλικής βιομηχανίας καλλυντικών σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η Κίνα, ενδέχεται να ανακοινώσει παραγγελία για περίπου 50 αεροσκάφη Airbus κατά την επίσκεψη του Σι.
Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/