Λεπτές ισορροπίες! Ισραηλινοί πύραυλοι κατά της πόλης Ταρτούς της Συρίας που βρίσκεται μεγάλη ρωσική βάση

Τους κατέρριψαν άραγε οι ίδιοι οι Ρώσοι;

Την πόλη Ταρτούς της Συρίας στόχευσαν τη νύχτα της Τρίτης ένας άγνωστος αριθμός ισραηλινών πυραύλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μέρος του σφυροκοπήματος του Ισραήλ κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο αλλά και ιρανικών στόχων εντός της Συρίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βομβαρδίζονται πόλεις μέσα στη Συρία. Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ταρτούς έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τουλάχιστον 13 πύραυλοι φέρονται να καταρρίφθηκαν πάνω από την παραλιακή πόλη που φιλοξενεί την τεράστια ναυτική βάση των Ρώσων.

Είναι άγνωστο ακόμα εάν χρησιμοποιήθηκαν ρωσικά συστήματα (βλ. S-300) ή ακόμα κι αν οι ίδιοι οι Ρώσοι μέσα από τη ναυτική τους βάση συνέδραμαν στο έργο των συριακών Ε.Δ. προοκειμένου να αναχαιτιστούν οι προερχόμενο από το νότο πύραυλοι.

Μόλις χθες, η Μόσχα δια της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, καταδίκασε τις ισραηλινές επιχειρήσεις, που, σύμφωνα με τη Ρωσία, «κινδυνεύουν να βυθίσουν τη Μέση Ανατολή σε μία σύγκρουση πλήρους κλίμακας».

Θυμίζουμε πως μετά την εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας, τον Ιανουάριο του 2017 η Μόσχα και η Δαμασκός υπέγραψαν συμφωνίες για την επέκταση του ελέγχου της Ρωσίας επί των εγκαταστάσεών της για 49 χρόνια και την παροχή κυριαρχίας στην περιοχή.

Το πακέτο των συμφωνιών δίνει το πράσινο φως στη Ρωσία να πραγματοποιήσει εκσκαφές, να εγκαταστήσει πλωτές αποβάθρες και να εκτελέσει εργασίες επισκευής για να επεκτείνει τη χωρητικότητά της σε ό,τι αφορά τα πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων και πυρηνικών πλοίων.