Λευκός Οίκος: Το Ιράν προετοιμάζει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ

«Μια επίθεση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις» για το Ιράν, προειδοποιούν οι ΗΠΑ. Σε «πλήρη ετοιμότητα» το Ισραήλ.

 

Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ θα είχε «σοβαρές επιπτώσεις» για το Ιράν, προειδοποίησε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες» του Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Αμέσως μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν σχεδόν 3%.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί κάποια αεροπορική απειλή από το Ιράν, σημειώνοντας πως το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») είναι προετοιμασμένο για ιρανική απειλή.

Ο ίδιος είπε πως τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ είναι πλήρως ετοιμοπόλεμα και πως οι IDF είναι προετοιμασμένες τόσο για έναν επιθετικό όσο για έναν αμυντικό πόλεμο. Το Ισραήλ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα σε συνεργασία με τους συμμάχους του. Προειδοποίησε επίσης ότι οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα έχει συνέπειες.

Σημειώνεται πάντως πως οι αναφορές του Λευκού Οίκου για τις προθέσεις του Ιράν είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από τις δημόσιες δηλώσεις των ιρανών ηγετών, αλλά και τις εκτιμήσεις ειδικών για τη στάση της Τεχεράνης. Ακόμη και μετά την δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, το Ιράν εμφανίστηκε απρόθυμο να απαντήσει, χρησιμοποιώντας μια ρητορική που δεν συνηθίζει.

«Με τη βοήθεια και τη δύναμη του Θεού, ο Λίβανος θα κάνει τον παραβάτη, κακόβουλο εχθρό να μετανιώσει για τις ενέργειές του», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά σε πιθανή ανάληψη δράσης από τη χώρα του. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και ο ιρανικός λαός δεν βρίσκονται σε πόλεμο», αλλά επιδιώκουν «την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η Τεχεράνη θα απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλειά της.

«Στόχος του Ισραήλ δεν είναι η Χεζμπολάχ, αλλά το Ιράν»

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τον Λίβανο από αέρα και έχει ξεκινήσει και περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις, προετοιμάζοντας μια εισβολή πλήρους ισχύος. Ο Ισραηλινός Στρατός έχει καλέσει τους κατοίκους πάνω από 20 πόλεων στο νότιο Λίβανο να εγκαταλείψουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Awali, αναφέροντας πως «δεν θέλει να τους βλάψει». Όπως προειδοποίησε, όποιος βρίσκεται κοντά σε υποδομές ή μέλη της Χεζμπολάχ θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο. «Κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ αποτελεί στόχο», τόνισε.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο πραγματικός στόχος του του Ισραήλ στον Λίβανο δεν είναι η Χεζμπολάχ, αλλά το Ιράν. Η Ισραηλινή ηγεσία πιστεύει ακράδαντα πως η τρέχουσα συγκυρία είναι μια ανεπανάληπτη ευκαιρία, όχι μόνο για την εξόντωση της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, σε Γάζα και Λίβανο αντίστοιχα, αλλά για την αναδιαμόρφωση των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή. Τη στιγμή που ανακοινωνόταν η έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε μήνυμα στην Τεχεράνη, καθιστώντας σαφές πως ο απώτερος στόχος του είναι η πτώση του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν.

Απευθυνόμενος στον «ευγενή περσικό λαό», δήλωσε πως η ημέρα που θα απελευθερωθεί από την κυριαρχία των «τυράννων» και θα μπορέσει να ζήσει εν ειρήνη με το Ισραήλ «θα έρθει πολύ νωρίτερα από ό,τι όλοι νομίζουν». «Δεν υπάρχει μέρος στη Μέση Ανατολή που να μην μπορεί να φτάσει το Ισραήλ», ήταν η απειλητική προειδοποίηση του Νετανιάχου.

Το Ισραήλ με τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο δεν θέλει απλώς να εξαλείψει την απειλή της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, των πληρεξούσιων του Ιράν. Επιδίωξή του, όπως υπογραμμίζουν αναλυτές, είναι να καταδείξει την στρατιωτική και τεχνολογική υπεροχή του στην Τεχεράνη, αλλά και να δείξει σε όλο τον κόσμο πως το Ιράν είναι στην πραγματικότητα αδύναμο.

Το Τελ Αβίβ το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησε χτυπήματα στο εσωτερικό του Ιράν. Έπληξε υποδομές αεράμυνας στην Ισφαχάν, στέλνοντας το μήνυμα πως μπορεί να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην πόλη. Σκότωσε επίσης τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην καρδιά της Τεχεράνης και δολοφόνησε Ιρανούς διοικητές σε επιδρομές στη Δαμασκό και τη Βηρυτό.

Το Ισραήλ με τις επιθέσεις του αμφισβητεί την εξουσία της Τεχεράνης, ρίχνοντάς της το γάντι, όπως σημειώνει το Politico σε ανάλυσή του. Την Τρίτη μάλιστα ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι δεν θα σταματήσει εδώ, αψηφώντας και τους συμμάχους του, οι οποίοι – τουλάχιστον δημόσια – ζητούν… αποκλιμάκωση. «Μπορεί να είναι η αρχή του τέλους του άξονα αντίστασης του Ιράν», σημείωσε στο Politico ο Ahmed Fouad Alkhatib, αναλυτής στο Atlantic Council.

«Τι θα συμβεί εάν μεγάλοι πύραυλοι χτυπήσουν το Τελ Αβίβ;»

Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που προειδοποιούν για την επικίνδυνη στρατηγική του Τελ Αβίβ. Ο Τζούλιεν Μπαρνς Ντέισι, επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, μιλώντας στο Associated Press, προειδοποίησε για τις ενέργειες του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την ιδέα για δημιουργία μιας νέας περιφερειακής τάξης ως «επικίνδυνη ψευδαίσθηση».

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ, εκ των σφοδρότερων επικριτών του Νετανιάχου, σημείωσε μιλώντας στο Politico ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για επιτυχία. «Τι θα συμβεί αν δύο ή τρεις μεγάλοι πύραυλοι προσγειωθούν στο Τελ Αβίβ;» προειδοποίησε.

Χεζμπολάχ: «Εκτοξεύσαμε πυραύλους προς ισραηλινή αεροπορική βάση»

Παράλληλα, ενδεικτικό της κλιμάκωσης, είναι πως η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Τρίτη (1/10) ότι εκτόξευσε πυραύλους προς την ισραηλινή αεροπορική βάση Σντε Ντοβ κοντά στο Τελ Αβίβ, τη δεύτερη επίθεση που εξαπολύει μέσα σε λίγες ώρες η σιιτική οργάνωση με στόχο τη συγκεκριμένη περιοχή.

H Χεζμπολάχ τόνισε πως «εκτόξευσε πυραύλους τύπου Fadi 4 στην αεροπορική βάση Σντε Ντοβ», ως απάντηση στις «επιθέσεις εναντίον αμάχων και στις σφαγές που διέπραξε ο εχθρός». Ανέφερε ακόμη ότι αυτές οι δύο επιθέσεις ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, από ισραηλινό πλήγμα την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στη Βηρυτό.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) τόνισαν, από την πλευρά τους, ότι πολυάριθμοι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο και έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές στα κεντρικά της χώρας.

Σειρήνες ήχησαν το πρωί της Τρίτης 1 Οκτωβρίου στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ νωρίτερα είχε επισημάνει ότι εκτοξεύτηκαν βλήματα από τον Λίβανο.

Οι IDF λένε πως πρόλαβαν σχέδιο εισβολής της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης (1/10), περιγράφοντας τα σχέδια της Χεζμπολάχ να κατακτήσει την περιοχή της Γαλιλαίας, στο βόρειο Ισραήλ, με επίθεση τύπου Οκτωβρίου 7, τα οποία ματαιώθηκαν χάρη στη στρατιωτική τους επέμβαση.

Σύμφωνα με τον Χαγκάρι, «η Χεζμπολάχ επέλεξε να εμπλακεί στον πόλεμο που ξεκίνησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με τη φρικτή σφαγή στο νότιο Ισραήλ. Έκτοτε, έχει εκτοξεύσει πάνω από 9.500 ρουκέτες σε ισραηλινά σπίτια, οικογένειες και κοινότητες, αναγκάζοντας 60.000 Ισραηλινούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF υπογράμμισε ακόμη ότι «η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ανοιχτά πως σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τη δική της σφαγή τύπου Οκτωβρίου 7 στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα. Το σχέδιο αυτό το αποκαλούν “Κατάληψη της Γαλιλαίας”. Εδώ και χρόνια, η Χεζμπολάχ προετοιμάζεται για να πραγματοποιήσει στο βόρειο Ισραήλ αυτό που η Χαμάς έκανε στο νότο: να εισβάλει στο Ισραήλ, να διεισδύσει σε κατοικημένες περιοχές και να σφαγιάσει αθώους πολίτες».
Τι βρήκαν οι Ισραηλινοί στις επιδρομές τους.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι οι στρατιώτες τους εντόπισαν και εισήλθαν σε «υπόγεια σημεία πρόσβασης» κοντά στη συνοριακή περιοχή, πραγματοποιώντας επιτυχείς επιχειρήσεις κατά ιρανικών υποδομών. Σε ανάρτηση στο Telegram, οι IDF ανέφεραν ότι τα στρατεύματα συνέλεξαν «πολύτιμες πληροφορίες» και αποσυναρμολόγησαν «προηγμένο οπλισμό ιρανικής προέλευσης».

Σύμφωνα με τη δήλωση, «τα στρατεύματα αποκάλυψαν και κατέστρεψαν επίσης υπόγειες υποδομές, χτύπησαν χιλιάδες στόχους και εκατοντάδες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, τόνους εκρηκτικών και εκατοντάδες χώρους διαβίωσης για πράκτορες, κέντρα διοίκησης και άλλα».

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/