Κυριολεκτικά «στον αέρα» τα ουκρανικά F-16: Ή ματαιώνεται η αποστολή τους ή καταστρέφονται στο έδαφος

Τα διδάγματα για την Ελλάδα

Η Ουκρανία αναζητεί ασφαλή αεροδρόμια για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που της παραδίδουν Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία, τα οποία θα έπρεπε να έχει παραλάβει και να τα έχει ήδη εντάξει στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό στην πιο σημαντική χρονική καμπή του πολέμου, αλλά αυτό δείχνει για την ώρα αδύνατο.

Η ρωσική Αεροπορία έχει μετατρέψει σε «οικόπεδο με τρύπες» τα περισσότερα αεροδρόμια που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τα F-16.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρεις πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικά αεροδρόμια – στο Μιργκορόντ, στην Πολτάβα και στο Κριβί Ριχ.

Στις επιθέσεις καταστράφηκαν πέντε ουκρανικά μαχητικά Su-27 και δύο ακόμη έπαθαν ζημιές στο αεροδρόμιο του Μιργκορόντ, ένα ελικόπτερο Mi-24 και συστήματα S-300 στο αεροδρόμιο της Πολτάβας και ένα μαχητικό αεροσκάφος Mig-29 στο αεροδρόμιο Ντοβχύντσεβο στο Κριβί Ριχ.

Αποτέλεσμα: Τα F-16 δεν μπορούν να παίξουν κανένα ρόλο για την ώρα

Είναι μια εξίσωση που θα έπρεπε να απασχολήσει και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία: Αν κτυπηθούν οι διάδρομοι αποπροσγείωσης από την ΤΗΚ ακόμα και αν απαντηθούν τα τουρκικά πλήγματα στα δικά τους αεροδρόμια, η Τουρκία θα έχει στην διάθεσή της χιλιάδες drones για να «καθαρίσει» την παρτίδα.

Δεν ισχύει το ίδιο για την ελληνική πλευρά…

Η Ρωσία χρησιμοποιεί συνδυασμό αναγνωριστικών και επιθετικών μέσων για τις επιθέσεις της, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνουν τους πυραύλους Iskander.

https://twitter.com/blackdiammon/status/1809305620010479927

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει προκλήσεις στην ανίχνευση και κατάρριψη των ρωσικών αναγνωριστικών drones, καθώς δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Επιπλέον, οι αεροπορικές βάσεις χρειάζονται καταφύγια από σκυρόδεμα για την προστασία των αεροσκαφών, κάτι που η Ουκρανία επίσης δεν έχει σε επάρκεια.