Στα δικαστήρια, για περισσότερο από μια δεκαετία βρίσκεται η κυπριακή κυβέρνηση με τον πρώτο ξάδελφο του Σύρου δικτάτορα Μπασάρ Αλ Άσαντ, τον οποίο το 2011, πολιτογράφησε Κύπριο Πολίτη, μαζί με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους.
Γνωστός απατεώνας
Ο πρώτος ξάδελφος του Άσαντ, Ραμί Μακχλούφ, είχε αιτηθεί απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας λόγω μεγάλης οικονομικής επένδυσης στη Κύπρο, με βάση τα κριτήρια που ίσχυαν τότε για το ΚΕΠ (Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα). Τότε δεν υπήρχε περιορισμός για τα Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ).
Όπως αναφέρεται στην απόφαση που εκδόθηκε χθες από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Κύπρου σε έφεση του Μακχλούφ, «το 2010, η Διευθύντρια Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ), ενημέρωσε τον τότε υπουργό Εσωτερικών, με σημείωμα ημερομηνίας 27.01.2010, ότι το Φεβρουάριο του 2008 η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε εκδώσει διάταγμα με το οποίο είχε παγοποιήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Ραμί Μακχλούφ , εντός της επικράτειάς της και απαγόρευσε στους Αμερικανούς πολίτες τη σύναψη οποιασδήποτε οικονομικής συναλλαγής μαζί του, λόγω ανάμειξής του σε σκάνδαλα διαφθοράς.
Προσέφερε (άγνωστες) υψίστης επιπέδου υπηρεσίες!
Παρά την αρνητική σύσταση της Διευθύντριας του ΤΑΠΜ και παρά τα στοιχεία που έδειχναν το ποιόν του Μακχλούφ ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου πήγε με πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο με εισήγηση για πολιτογράφηση του Μακχλούφ και της συζύγου του.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την πολιτογράφηση του Μακχλούφ και αμέσως μετά πολιτογράφησε ως Κύπρια και τη σύζυγο του, Ραζάν Οθμάν θεωρώντας την εξαρτώμενη. Ακολούθησε η πολιτογράφηση των τεσσάρων παιδιών τους! Συνολικά πολιτογραφήθηκαν έξι άτομα, λόγω των υπηρεσιών υψίστου επιπέδου του ξαδέλφου του Άσαντ!
Στη τσιμπίδα της ΕΕ
Μόλις η οικογένεια Μακχλούφ πήρε τα ολοκαίνουργια κυπριακά της διαβατήρια εκδόθηκε ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 442/2011. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στη Συρία, με τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων άμαχου πληθυσμού, «επέβαλε απαγόρευση πωλήσεως όπλων, εξαγωγών εξοπλισμού ικανού να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, περιορισμού εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και δέσμευση κεφαλαίων και οικονομικών πόρων ορισμένων προσώπων και οντοτήτων που ευθύνονταν για τις πιο πάνω ενέργειες».
Ακολούθως το όνομα του περιελήφθη και στην« Εκτελεστική Απόφαση 2011/2013 ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, ημερομηνίας 9.05.2011».
Κατόπιν αυτών, το κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να καταθέσει πρόταση το Υπουργικό Συμβούλιο, για αποστέρηση της υπηκοότητας του Μακχλούφ, της συζύγου του και των τεσσάρων παιδιών τους.
Μεσολάβησαν ενστάσεις, έρευνες και συστάσεις προς την οικογένεια να παραδώσει τα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αναχωρήσει άμεσα από τη Κύπρο. Μάλιστα, το 2013 όταν ζητήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, τα διαβατήρια και οι ταυτότητες της οικογένειας Μακχλούφ, αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν.
Εξυπηρέτηση στον Άσαντ
Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε όλους τους λόγους έφεσης της πλευράς Μακχλούφ και επικύρωσε τις αποφάσεις για οριστική αποστέρηση της υπηκοότητας και των 6 μελών της οικογένειας. Στην απόφαση, με ιδιαιτέρως διακριτικό τρόπο, αφήνονται αιχμές για τη κυβέρνηση Χριστόφια και την απόφαση πολιτογράφησης του ξαδέλφου του Άσαντ παρά το ότι ήταν γνωστό ότι εμπλεκόταν σε παρανομίες. Αναφέρεται στην απόφαση:
Παρενθετικά επισημαίνουμε ότι στην πρόταση που υπέβαλε ο τότε Υπουργός Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, με κοινοποίηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για πολιτογράφηση του εφεσείοντα 1, δεν γίνεται αναφορά στο Σημείωμα της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, η οποία, για τους λόγους που παραθέσαμε ανωτέρω, σύστησε την απόρριψη του αιτήματος του εφεσείοντα 1. Παραμένει άγνωστο στο Δικαστήριο κατά πόσο το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε σε σχέση με το περιεχόμενο του Σημειώματος.
Υπενθυμίζουμε ότι η ακύρωση της πολιτογράφησης του εφεσείοντα 1 δεν στηρίχθηκε στα αδικήματα διαφθοράς που του καταλόγιζαν οι αμερικανικές αρχές, τα οποία ήταν σε γνώση του Υπουργού Εσωτερικών κατά το χρόνο πολιτογράφησης του εφεσείοντα 1, αλλά σε άλλες παρανομίες. Όπως ήδη αναφέραμε πλειστάκις η επίδικη απόφαση στηρίχθηκε στην χρηματοδότηση της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων άμαχου πληθυσμού στη Συρία, γεγονός που έλαβε χώραν σε κατοπινό στάδιο, μετά την πολιτογράφησή του.
Το γεγονός δε ότι ο εφεσείοντας 1 ήταν ξάδελφος του Προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad, από μόνο του, δεν αποτελούσε λόγο για αποστέρηση της υπηκοότητάς του, το 2010. Επισημαίνουμε ότι η εμφύλια διαμάχη στη Συρία, με την οποία εμπλέκεται και ο Πρόεδρος της Συρίας και επί της οποίας στηρίχθηκε η επίδικη απόφαση, άρχισε το Μάρτιο του 2011, δύο και πλέον μήνες μετά την πολιτογράφηση του εφεσείοντα 1, ως Κύπριου πολίτη».