Το λέμε και θα το ξαναλέμε συνεχώς, στην Ουκρανία έχουμε μια μετωπική σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας, σε όλα τα επίπεδα, στην οποία πέρα από ανακοινώσεις περί ειρήνης και αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν θα έπρεπε να εμπλακεί η χώρα μας ούτε βήμα παραπέρα, ειδικά τώρα που έχουμε σφοδρό υβριδικό πόλεμο και στην Ευρώπη σύμφωνα με ΜΜΕ.
Πρόκειται για σύγκρουση υπερδυνάμεων, και όλες οι υπόλοιπες χώρες είναι απλώς “ παράπλευρες απώλειες”.
Η κύρια στόχευση της Αθήνας οφείλουν να παραμείνουν κυρίως οι νεο-οθωμανοί Τούρκοι στο Αιγαίο, και η Κύπρος, λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.
Η κόντρα Ρωσίας και ΗΠΑ σε ουκρανικό έδαφος δεν αφορά την Ελλάδα στον βαθμό που παρουσιάζουν πολλοί ειδικοί και ΜΜΕ στην χώρα μας.
Η η σοφή ελληνική παροιμία με τα πίτουρα και τις κότες λύνει κάθε απορία οποιουδήποτε πάνω στο θέμα αυτό.
Οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών στην ΕΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Μετά την απέλαση εκατοντάδων Ρώσων κατασκόπων που είχαν έδρα τις πρεσβείες της χώρας τους στην ΕΕ, το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί πιο επικίνδυνες και λιγότερο συμβατικές μεθόδους, τονίζουν βρετανικές δημοσιογραφικές πηγές.
Οι ίδιες τονίζουν ότι “μια αναπτυσσόμενη ρωσική εκστρατεία εμπρησμών, δολιοφθορών και ακόμη και σχεδίων δολοφονίας έχει προκαλέσει συναγερμό στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Η έξαρση της δραστηριότητας ήρθε καθώς ο κατασκοπευτικός μηχανισμός του Κρεμλίνου συνήλθε από το αρχικό σοκ, απομάκρυνσης 450 πρακτόρων του, που εκδιώχθηκαν από την Ευρώπη ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.
Αυτό που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους επικεφαλής των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.ΟΙ ίδιοι θεωρούν ότι η ΕΕ και η δύση βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία, το Κρεμλίνο”.
«Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν γίνει κάπως άγριες, ειλικρινά», δήλωσε τον Σεπτέμβριο ο Ρίτσαρντ Μουρ, επικεφαλής της MI6.
Η πιο σοβαρή απειλή ήταν ένα σχέδιο δολοφονίας με στόχο τον Άρμιν Παπεργκερ, διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής αμυντικής εταιρείας Rheinmetall, μιας από τις πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες που βοηθούν τον εφοδιασμό της Ουκρανίας.
Αν και η επικείμενη δολοφονία ακυρώθηκε, άλλα στελέχη της βιομηχανίας όπλων σε όλη την Ευρώπη λέγεται ότι έγιναν στόχος Ρώσων δολοφόνων.
Η βρετανική αστυνομία ερευνά εάν Ρώσοι κατάσκοποι έστειλαν εμπρηστικά μηχανήματα, μέσω της εταιρείας διανομής DHL, σε όλη την Ευρώπη, στο Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Λειψία στη Γερμανία.
Αυτό θα εμπεριείχε τον κίνδυνο να πάρουν φωτιά οι συσκευές μέσα στο χώρο φορτίου ενός αεροσκάφους και να το καταρρίψουν, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας αυτήν την εβδομάδα.
Ίσως είναι τυχερό που δεν χάθηκαν ζωές. Ομοίως, άλλες ύποπτες εμπρηστικές επιθέσεις, όπως η πυρπόληση ενός εμπορικού κέντρου στη Βαρσοβία τον Μάιο, θα μπορούσαν εύκολα να είχαν πιο σοβαρές συνέπειες.
Η Πολωνία κατηγόρησε επίσης Ρώσους συνωμότες ότι έβαλαν φωτιά σε κέντρο παράδοσης της Ikea τον ίδιο μήνα. ενώ μια αποθήκη που συνδέεται με την Ουκρανία στο Leyton, στο ανατολικό Λονδίνο, πυρπολήθηκε σε μια επίθεση που πιστεύεται ότι συνδέεται με τη Ρωσία.
Ο στόχος αυτών των επιθέσεων της «γκρίζας ζώνης», για τις οποίες οι δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ενορχηστρώθηκαν από τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU, είναι να σπείρουν το χάος μεταξύ των εταίρων της Ουκρανίας, να διαταράξουν τον στρατιωτικό εφοδιασμό στο Κίεβο και να διευρύνουν τις διασπάσεις στην κοινωνία κάθε είδους.
Αλλά ένας λόγος για τον οποίο τουλάχιστον κάποιοι είναι πιο χαοτικοί είναι ότι οι ευκαιρίες της Ρωσίας για παραδοσιακή κατασκοπεία έχουν μειωθεί.
Χωρίς το παραδοσιακό δίκτυο κατασκόπων που εδρεύουν στις πρεσβείες, η Ρωσία αναγκάστηκε να καταφύγει σε πιο ριψοκίνδυνες και λιγότερο συμβατικές μεθόδους, βασιζόμενη σε εγκληματίες και άλλους για να εκτελέσει τη βρώμικη δουλειά.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Κέν Μακ Κάλουμ, επικεφαλής της MI5, προειδοποίησε ότι η ρωσική GRU είχε εμπλακεί σε μια εκστρατεία για να «δημιουργήσει χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους».
Άλλα παραδείγματα ύποπτης ρωσικής δραστηριότητας φαίνονται ερασιτεχνικά και ασήμαντα.
Αξιωματούχοι των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι η Ρωσία στρατολόγησε μια ομάδα Μολδαβών για να πραγματοποιήσει μια χαμηλού προϋπολογισμού αντισημιτική εκστρατεία γκράφιτι χρησιμοποιώντας στένσιλ του Star of David σε όλο το Παρίσι το περασμένο φθινόπωρο, με στόχο να ενισχύσει τη διαίρεση στην κοινωνία στο πλαίσιο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
Το καλοκαίρι, η Γαλλία απέτρεψε μια άλλη ερασιτεχνική συνωμοσία ενός 26χρονου Ουκρανο-Ρώσου, ο οποίος σκόπευε να βάλει στόχο ένα κατάστημα υλικού βόρεια του Παρισιού πριν από τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Συνελήφθη αφού πυροδότησε κατά λάθος έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του κοντά στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle.
Οι τεχνικές στρατολόγησης φαίνεται να είναι τυχαίες, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Telegram να χρησιμοποιούνται για τη στρατολόγηση και την πληρωμή νεαρών ανδρών με συμπάθεια στη Μόσχα, αν και αν κρίνουμε από ορισμένες από τις αποστολές, η ανάθεση συχνά στην καλύτερη περίπτωση φαίνεται κερδοσκοπική.
Η Ρωσία συχνά απορρίπτει την ιδέα της εμπλοκής της σε συνωμοσίες σε όλη την Ευρώπη ως θεωρία συνωμοσίας.
Ωστόσο, ορισμένες σκληροπυρηνικές προσωπικότητες κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν υπαινίσσονται την υποστήριξή τους στις κρυφές τακτικές.
Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Telegram, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προέτρεψε τη Ρωσία να σκορπίσει τον φόβο στην Ευρώπη, δηλώνοντας: «Ουρλιάζουν για τη χρήση ψεύτικων ειδήσεων; Ας μετατρέψουμε τη ζωή τους σε έναν τρελό εφιάλτη στον οποίο δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την άγρια φαντασία από την πραγματικότητα της ημέρας, το κολασμένο κακό από τη ρουτίνα της ζωής».
Η σκέψη είναι ανησυχητική, αλλά μέχρι στιγμής η εκστρατεία δολιοφθοράς και εκφοβισμού είχε περιορισμένο αντίκτυπο καθώς οι κατασκοπευτικές και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Ευρώπης ανταποκρίνονται στην απειλή.