Κίνηση Ερντογάν για Eurofighter: Η Τουρκία θέλει να… προλάβει τα ελληνικά F-35 με 40 μαχητικά

Ο Ερντογάν θα μεταβεί στην Ιταλία για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών G7

 

Η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon αναμένεται να καταλάβει σημαντική θέση στην ατζέντα των διμερών συναντήσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Ισπανία και την Ιταλία σήμερα και αύριο.

Η Τουρκία επιθυμεί να προσθέσει 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon στο δυναμικό της, πριν η Ελλάδα αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 το 2028, ώστε να αποφύγει να βρεθεί σε αδύναμη θέση όσον αφορά την αεροπορική ισχύ. Η πώληση απαιτεί την έγκριση του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η διήμερη επίσκεψη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ισπανία ξεκίνησε χθες. Ο Ερντογάν σήμερα συμμετέχει στην 8η Διακυβερνητική σύνοδο κορυφής Τουρκίας-Ισπανίας καθώς έχει και διμερείς συναντήσεις στην Ισπανία, όπου ταξίδεψε κατόπιν πρόσκλησης του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Αύριο Παρασκευή, ο Ερντογάν θα μεταβεί στην Ιταλία για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών G7. Μεταξύ των συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γερμανός πρωθυπουργός Όλαφ Σολτς.

Στη δεύτερη συνεδρίαση, οι ηγέτες των G7, οι οποίοι θα εξετάσουν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, θα συζητήσουν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στη λεκάνη της Μεσογείου και θα θέσουν στην ατζέντα τους το θέμα της ενέργειας.

Η παρουσία Γκιοργκιούν στους G-7 και η σημασία της

Η αντιπροσωπεία του Ερντογάν στην Ισπανία και την Ιταλία περιλαμβάνει ορισμένους Τούρκους υπουργούς και γραφειοκράτες, καθώς και τον καθηγητή Χαλούκ Γκιοργκιούν, επικεφαλής της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Η παρουσία του Γκιοργκιούν στην αντιπροσωπεία ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι η αγορά των ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter και τα θέματα αμυντικής βιομηχανίας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Η Γερμανία αντιτίθεται στην πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία, επικαλούμενη την απόφαση για κυρώσεις που ελήφθη κατά τη διάρκεια της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο το 2019 και αναμένεται με ενδιαφέρον να φανεί αύριο η στάση που θα τηρήσει.

Το Eurofighter Typhoon είναι ικανό να εκτοξεύσει τον Meteor – πύραυλο αέρος-αέρος πέρα από οπτική εμβέλεια. Ο πύραυλος Meteor που χρησιμοποιεί η Ελλάδα στα αεροσκάφη Rafale έχει βεληνεκές 200 χιλιομέτρων. Η Τουρκία υστερεί σε αυτό το βεληνεκές στα F-16 της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλιέτ, η τουρκική πολεμική αεροπορία σχεδιάζει να εξισορροπήσει αυτή την ισχύ που έχει αποκτήσει η Ελλάδα σε σενάρια μάχης αέρος-αέρος με την απόκτηση το επόμενο διάστημα του πυραύλου Meteor και των αεροσκαφών Eurofighter που τον εκτοξεύουν. Εάν ξεπεραστεί το εμπόδιο της Γερμανίας, η τουρκική πολεμική αεροπορία υπογίζει η πρώτη ομάδα αεροσκαφών Eurofighter να ενταχθεί στον τουρκικό στόλο το 2026.

Στήριξη από την Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσκλήθηκε από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι, αναμένεται να μιλήσει στη σύνοδο κορυφής τη δεύτερη ημέρα. Πηγές προσκείμενες στην προεδρία αναφέρουν ότι η Μελόνι, η οποία πέτυχε νέα νίκη στις εκλογές του ΕΚ, θέλει να στραφεί προς ηγέτες που δεν είναι μέλη της G7, αλλά έχουν περάσει με επιτυχία τις δημοκρατικές δοκιμασίες στον κόσμο και στις περιοχές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο Ινδός πρόεδρος Ναρέντρα Μόντι και ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μίλεϊ θα έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν τις πολιτικές των χωρών της G7.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των τ/ΜΜΕ, οι χώρες της G7, οι οποίες θα ζητήσουν επίσης τη συμβολή και την υποστήριξη της Τουρκίας στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την ευκαιρία για ανάπτυξη και συνεργασία στην Αφρική και την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, στοχεύουν στην ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.

Πηγή: https://www.ethnos.gr/