Αν πιστεύετε ότι η τηλεπάθεια ή ο έλεγχος του νου είναι το θέμα της επιστημονικής φαντασίας, ξανασκεφτείτε το. Η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί σε ιατρικές ανακαλύψεις που κάποτε θεωρούνταν αδύνατες, συμπεριλαμβανομένων συσκευών που μπορούν πραγματικά να διαβάσουν το μυαλό και να αλλάξουν τον εγκέφαλό μας.
Ο Δρ Sean Pauzauskie, Νευρολόγος στο UCHealth Poudre Valley Hospital, λέει ότι υπάρχουν τώρα περίπου 30 συσκευές νευροτεχνολογίας προς πώληση στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του Emotiv, το οποίο λέει ότι είναι η πρώτη διασύνδεση εγκεφάλου προς υπολογιστή εμπορικής ποιότητας, “Ό,τι θέλετε για να το κάνετε, μπορείτε να μετακινήσετε τον υπολογιστή σας με το μυαλό σας και μπορείτε να τον ελέγξετε με το μυαλό σας χρησιμοποιώντας αυτήν τη συσκευή.”
Ο Pauzauskie λέει ότι η τεχνολογία φέρνει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που δεν μπορούν να κινηθούν ή να μιλήσουν να επικοινωνήσουν με μια σκέψη ή έκφραση, «Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτήν τη συσκευή για να μετακινήσεις τον κέρσορα στο γράμμα που ήθελες και μετά, αν το ήθελες γράμμα, θα μπορούσες απλώς να χαμογελάσεις και να δώσεις την εντολή να το εισάγεις».
Οι περισσότερες από τις συσκευές πωλούνται για $200-$400 και λειτουργούν κοιτάζοντας τον εγκέφαλό σας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλάζοντας τον.
Ο Pauzauskie μας έδειξε ένα κεφαλόδεσμο που ονομάζεται Somnee, το οποίο έχει αισθητήρες που στέλνουν μικρούς ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο.
Λέει ότι η νευροτεχνολογία υπόσχεται όχι μόνο να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και να εντοπίσει τις βλάβες. Το χρησιμοποιεί στο UCHealth για να ανιχνεύσει επιληπτικές κρίσεις καθώς συμβαίνουν.
Οι εμπορικές συσκευές διατίθενται στο εμπόριο για ευεξία, επομένως δεν ελέγχονται από τον FDA, αλλά ο Pauzauskie λέει ότι αυτές που έχει δοκιμάσει κάνουν ό,τι λένε ότι κάνουν. Αν η τεχνολογία στο σπίτι είναι εντυπωσιακή, οι συσκευές που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο είναι ακόμη περισσότερο. Ο Έλον Μασκ έχει αναπτύξει ένα εμφυτεύσιμο τσιπ που επιτρέπει επίσης σε ένα άτομο να μετακινεί τον κέρσορα του υπολογιστή με τις σκέψεις του. Η Apple, η Meta και η Open-AI εργάζονται επίσης σε συσκευές νευροτεχνολογίας.
Ο Pauzaskie λέει ότι τα εγκεφαλικά μας κύματα είναι σαν κρυπτογραφημένα σήματα και, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει συχνότητες για συγκεκριμένες λέξεις για να μετατρέψουν τη σκέψη σε κείμενο με ακρίβεια 40%. .”
Όχι μόνο οι λέξεις έχουν διακριτικά μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων, αλλά και καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ, το άγχος και ο εθισμός. Οι ερευνητές εργάζονται τώρα για να αντιστρέψουν τις συνθήκες χρησιμοποιώντας ηλεκτρική διέγερση για να αλλάξουν τις συχνότητες ή τις περιοχές του εγκεφάλου από όπου προέρχονται.
“Τα οφέλη θα είναι εκτός γραφημάτων. Οι ασθενείς θα έχουν δεκάδες περισσότερες επιλογές”, λέει ο Pauzauskie.
Αλλά με τα οφέλη, λέει, έρχονται και οι κίνδυνοι: «Ο εγκέφαλός μας μας κάνει αυτό που είμαστε, επομένως είναι μερικά από τα πιο ευαίσθητα δεδομένα που μπορείτε να μοιραστείτε με οποιονδήποτε».
Είναι το είδος των ασφαλιστικών δεδομένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να κάνουν διακρίσεις, οι αρχές επιβολής του νόμου για να ανακρίνουν και οι διαφημιστές για να χειραγωγήσουν. Η κυβέρνηση επίσης θα μπορούσε να μπει στο μυαλό μας και ενδεχομένως να αλλάξει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις μας καθώς η τεχνολογία προχωρά.
«Κανείς δεν θέλει να ζει σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν κάποιες από αυτές τις καταχρήσεις ή καταχρήσεις», λέει ο Pauzauskie.
Όμως, ενώ οι εγκαταστάσεις ιατρικής έρευνας υπόκεινται σε νόμους περί απορρήτου, οι ιδιωτικές εταιρείες – που συγκεντρώνουν μεγάλες κρύπτες δεδομένων εγκεφάλου – δεν υπόκεινται. Με βάση μια μελέτη του The Neurorights Foundation, τα δύο τρίτα από αυτούς ήδη μοιράζονται ή πωλούν τα δεδομένα σε τρίτους. Η συντριπτική τους πλειοψηφία επίσης δεν αποκαλύπτει πού αποθηκεύονται τα δεδομένα, πόσο καιρό τα διατηρούν, ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά και τι συμβαίνει σε περίπτωση παραβίασης ασφαλείας…
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Pauzauskie, Ιατρικός Διευθυντής του Ιδρύματος Neurorights, ηγήθηκε της ψήφισης ενός νόμου για πρώτη φορά στη χώρα στο Κολοράντο. Περιλαμβάνει βιολογικά δεδομένα ή δεδομένα εγκεφάλου στον νόμο περί ιδιωτικού απορρήτου του κράτους, παρόμοια με τα δακτυλικά αποτυπώματα εάν τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση ατόμων.
«Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας», λέει.
Με τις εταιρείες και τις χώρες να αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση, να αναλύσουν και να αλλάξουν τον εγκέφαλό μας, προτείνει ο Pauzauskie, η προστασία του απορρήτου θα πρέπει να είναι αβίαστη.
Ο νέος νόμος τίθεται σε ισχύ στις 8 Αυγούστου, αλλά δεν είναι σαφές ποιες εταιρείες υπόκεινται σε αυτόν, επειδή ισχύει μόνο για εκείνες που χρησιμοποιούν τα δεδομένα για την αναγνώριση ατόμων. Δεν είναι επίσης σαφές πώς θα επιβληθεί – ειδικά εάν η εταιρεία βρίσκεται σε άλλη χώρα.
Ο Pauzauskie και το Ίδρυμα Neurorights πιέζουν τώρα για έναν ομοσπονδιακό νόμο και ακόμη και μια παγκόσμια συμφωνία. Δεν θέλουν τα δεδομένα του εγκεφάλου να γίνουν σαν τα δεδομένα DNA που οι άνθρωποι έστειλαν σε γενεαλογικούς ιστότοπους μόνο για να μάθουν ότι τα μοιράστηκαν ή τα πούλησαν σε τρίτους.
Άλλωστε, η ιδιωτικότητα του μυαλού μας μπορεί να είναι η μόνη ιδιωτικότητα που μας έχει απομείνει.