Κατέφτασε στην Βόρεια Κορέα το «δωράκι» του Πούτιν στον Κιμ για τους 10 χιλιάδες στρατιώτες

Η Μόσχα μετέφερε πανίσχυρα οπλικά συστήματα στην Πιονγάνγκ, συστήματα τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην κορεατική χερσόνησο

Η Βόρεια Κορέα παρέλαβε ρωσικά συστήματα αεράμυνας ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη της στα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν στην Ουκρανία. Την είδηση μετέδωσαν Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι πριν λίγο.

Η μεταφορά αυτών των όπλων αποτελεί τη νεότερη εξέλιξη στην εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Πιονγάνγκ, λίγο αφότου έγινε γνωστό πως 10 χιλιάδες Βορειοκορεάτες στάλθηκαν στην Ρωσία για να συμμετάσχουν στον εν εξελίξει ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο σύμβουλο ασφαλείας του Νοτιοκορεάτη προέδρου, Shin Wonsik, η Ρωσία έστειλε στην Βόρεια Κορέα πυραύλους επιφάνειας-αέρος και λοιπό αταυτοποίητο εξοπλισμό αεράμυνας. Σύμφωνα με τον Shin, αυτά τα οπλικά συστήματα θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της αεράμυνας στην βορειοκορεάτικη πρωτεύουσα, την Πιονγάνγκ.

Αν και ο Shin δεν αποκάλυψε τον ακριβή τύπο των συστημάτων αεράμυνας που κατέφτασαν στην Βόρεια Κορέα, ένας άλλος Νοτιοκορεάτης στρατιωτικός ειδικός δήλωσε πως κατά πάσα πιθανότητα η Μόσχα απέστειλε στον σύμμαχό της συστήματα τύπου S-400 Prometheus.

Αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν πυραύλους επιφάνειας-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευτές, επίγεια συστήματα ραντάρ και άλλα προηγμένα στοιχεία αεράμυνας. Να ανακαλέσουμε πως συστοιχίες αυτού του τύπου έχουν χρησιμοποιηθεί στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, ενώ έχουν εξαχθεί ήδη σε Αλγερία, Λευκορωσία, Κίνα, Ινδία και Τουρκία.

Μία συστοιχία S-400 επιδεικνύει μέγιστη εμβέλεια πυρός 400 χιλιομέτρων.

Η απόκτηση S-400 από την Βόρεια Κορέα είναι μία λογική εξέλιξη της στρατιωτικής σχέσης Μόσχας και Πιονγάνγκ. Οι βορειοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις δεν επιχειρούν σήμερα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας, οπότε χρειάζονται τον ρωσικό «Προμηθέα» για να προστατεύσουν την πρωτεύουσά τους.

Άλλοι Νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί ειδικοί δήλωσαν πως η χώρα του Κιμ ίσως έχει παραλάβει ή θα παραλάβει και άλλους τύπους ρωσικών συστημάτων αεράμυνας. Για παράδειγμα συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς τύπου S-300 ή μικρού βεληνεκούς τύπου Panstir θα μπορούσαν και αυτά να αποδειχθούν χρήσιμα για την Βόρεια Κορέα.

Ειδικά τα συστήματα της ρωσικής σειράς Pantsir θεωρούνται κρίσιμα για την Βόρεια Κορέα, διότι είναι τα μόνα που θα μπορούσαν θεωρητικά να καταρρίψουν drones της Νότιας Κορέας.

Πρόσφατα νοτιοκορεάτικα UAV πέταξαν πάνω από την βορειοκορεάτικη πρωτεύουσα και έριξαν αμέτρητα προπαγανδιστικά φυλλάδια στους κατοίκους της Πιονγάνγκ. Το περιστατικό σίγουρα εξαγρίωσε τον Κιμ, ο οποίος είναι πιθανό να ζήτησε από την Μόσχα συστήματα αεράμυνας ικανά να καταρρίπτουν drones για να θωρακίσει την χώρα του από UAV της Σεούλ.

Comments (0)
Add Comment