Καταιγιστικές προμηνύονται οι εξελίξεις το προσεχές διάστημα στο ουκρανικό μέτωπο καθώς η δραματική έλλειψη πυρομαχικών επιταχύνει την κατάρρευση των αμυντικών γραμμών του Κιέβου.
Εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης έχουν προειδοποιήσει πως η εξάντληση των πυρομαχικών για τα συστήματα αεράμυνας της χώρας πρόκειται να επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί βασικούς στόχους τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την Washington Post.
Η έλλειψη πυραύλων αεράμυνας «θα έχει σημαντική επίδραση στη ζωή στις πόλεις της Ουκρανίας», δήλωσε μία πηγή στην Post.
Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούν στην εφημερίδα προειδοποιώντας για «καταστροφική κατάρρευση των ουκρανικών γραμμών στην πιο ζοφερή περίπτωση και την πιθανότητα τεράστιων απωλειών στην καλύτερη περίπτωση» λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε πυρομαχικά.
Οι αναφορές, που έρχονται από τους Ουκρανούς στρατιωτικούς, κάνουν λόγο για ολοένα και πιο σοβαρές και αυξανόμενες ελλείψεις πυρομαχικών, οι οποίες έχουν περιορίσει σημαντικά τις πολεμικές ικανότητες των μονάδων πρώτης γραμμής.
Η Ρωσία ισοπεδώνει την Ουκρανία με κατευθυνόμενες βόμβες
Ειδικά όσον αφορά στα συστήματα αεράμυνας, οι αναφορές από τις πρώτες γραμμές έδειξαν σταθερά ότι η ρωσική αεροπορία μπόρεσε να διαδραματίσει αυξανόμενο ρόλο στην υποστήριξη των προόδων στο έδαφος, όχι μόνο χρησιμοποιώντας πυραύλους cruise, αλλά και κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας τις οποίες πλέον τα αεροσκάφη τις ρίχνουν πολύ πιο κοντά στις εχθρικές θέσεις.
Η αυξανόμενη χρήση βομβών στην πρώτη γραμμή δείχνει μια φθίνουσα απειλή για τη ρωσική αεροπορία από την ουκρανική αεροπορία, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Military Watch Magazine.
Ήδη από τον Απρίλιο του 2023 τα έγγραφα του Πενταγώνου των ΗΠΑ που διέρρευσαν αποκάλυψαν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση του δικτύου πυραύλων εδάφους-αέρος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κινδυνεύει να «εξαφανιστεί πλήρως».
Πιο πρόσφατα, στις 8 Μαρτίου, οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος MIM-104 Patriot και S-300 κοντά στην πόλη Pokrovsk, 67 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της περιφερειακής πρωτεύουσας του Donetsk σε ένα χτύπημα ακριβείας από συστήματα βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M.
Δεν θα αντέξει να κρατήσει τις πόλεις της η Ουκρανία
Αυτό φέρεται να άφησε τις ουκρανικές θέσεις στην πρώτη γραμμή στο Donbass πολύ πιο ευάλωτες, με το Patriot να είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθεί.
Όσον αφορά στο τελευταίο δημοσίευμα της Washington Post, υποστηρίζει ότι η έλλειψη αεράμυνας πέρα από την πρώτη γραμμή θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρήσει τα πληθυσμιακά της κέντρα, καθώς μελλοντικές επιθέσεις πυραύλων και drones θα μπορούσαν να στοχεύσουν κρίσιμες υποδομές.
Ουκρανοί αξιωματούχοι τόνισαν έτσι ότι η εξάντληση της αεράμυνας θα μπορούσε να αλλάξει τη στρατηγική ισορροπία έναντι της χώρας.
Απεμπλοκή ΗΠΑ τώρα, η Ουκρανία δεν μπορεί να ξανακερδίσει εδάφη από τους Ρώσους
Την ίδια στιγμή ο Harrison Kass ειδικός αμυντικός αναλυτής σε άρθρο του στο National Interest, που απηχεί τις θέσεις σημαντικού τμήματος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ζητεί την άμεση απεμπλοκή των ΗΠΑ από το ουκρανικό μέτωπο.
«Η Ουκρανία δεν μπορεί να ξανακερδίσει εδάφη από τους Ρώσους.
Επιπλέον, τα στρατηγικά οφέλη οποιασδήποτε περιοχής που θα ανακτήσει θα είναι περιορισμένα, καθιστώντας την προσπάθεια δύσκολο να δικαιολογηθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Οι ΗΠΑ, δαπανώντας περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια στις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας, έχουν έναν πιο πρακτικό λόγο για να προβληματιστούν για την ολοκλήρωση του πολέμου, η φύση του οποίου θα καθορίσει εάν η επένδυση της Ουάσιγκτον άξιζε τον κόπο.
Ο πόλεμος βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και πολύ καιρό.
Έχουν περάσει μήνες από τότε που και οι δύο πλευρές σημείωσαν μετρήσιμο κέρδος στη σύγκρουση.
Το αδιέξοδο έχει γίνει ένας λαίμαργος καταναλωτής πόρων, με τις πιο άγριες μάχες στην ευρωπαϊκή ήπειρο από την ολοκλήρωση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», σημειώνει ο ειδικός.
«Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, δεν έχει καταφέρει τίποτα άλλο από το να αναγκάσει τη Ρωσία να δαπανήσει περαιτέρω πόρους», προσθέτει.
Και εδώ ο Kass έρχεται και υποστηρίζει αυτό που με μεγαλύτερη ένταση το τελευταίο διάστημα λένε ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ: Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει ή τουλάχιστον να απεμπλακούμε εμείς από αυτόν.
Θα επιδεινωθεί και άλλο η διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας
Ο Αμερικανός αναλυτής υποστηρίζει ότι η ώρα φαίνεται κατάλληλη για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.
«Η Ουκρανία θα πρέπει να επιδιώξει μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.
Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να ξανακερδίσει εδάφη από τους Ρώσους.
Η πιο πρόσφατη αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε και οι μελλοντικές αντεπιθέσεις πιθανότατα θα έχουν την ίδια μοίρα.
Το πρόβλημα της Ουκρανίας που επιδεινώνεται είναι η ξεπερασμένη φύση της υποστήριξης των ΗΠΑ.
Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν βοηθήσει στη διατήρηση της αντίστασης της Ουκρανίας με συνεισφορά σχεδόν 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αλλά η υποστήριξη των ΗΠΑ δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα.
Τελικά, οι φορολογούμενοι των ΗΠΑ και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι που τους εκπροσωπούν, θα αναγνωρίσουν ότι τα στρατηγικά οφέλη από την υποστήριξη της Ουκρανίας είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
Όταν αυτή η συνειδητοποίηση εμπεδωθεί να περιμένετε να σταματήσει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για τη σύγκρουση.
Αυτό θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην Ουκρανία να διευθετήσει την κρίση ενώ ταυτόχρονα θα υποβαθμίσει τη δύναμη της διαπραγματευτικής της θέσης», επισημαίνει εξόχως αποκαλυπτικά ο Αμερικανός ειδικός.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιδιώξουν μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων
«Οι ΗΠΑ έχουν κερδίσει πολύ λίγα από την επένδυση των 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.
Το μόνο απτό όφελος, αναμφισβήτητα, είναι ότι οι επενδύσεις των Αμερικανών ανάγκασαν τη Ρωσία να ξοδέψει περισσότερους πόρους αποδυναμώνοντας μια αντίπαλη δύναμη και μειώνοντας την πιθανότητα η Ρωσία να γίνει ηγεμόνας στην Ευρασία.
Η συνέχιση της χρηματοδότησης του αδιεξόδου της Ουκρανίας θα ήταν στρατηγικά παράλογο και δημοσιονομικά απερίσκεπτο.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να πιέσουν τους Ουκρανούς να επιδιώξουν μια διευθέτηση με επιθετικό τρόπο.
Επειδή τα μέρη που εμπλέκονται πιο άμεσα στον πόλεμο έχουν πιεστικούς λόγους να επιδιώξουν μια διευθέτηση, που φαίνεται να είναι η πιθανότερη κατάληξη» επισημαίνει ο Αμερικανός ειδικός.