H Marine Le Pen λίγες μόνο μέρες μετά την επιτυχία της Ευρωεκλογές, ανοίγει τα χαρτιά της για όλα: Την αποτυχία της πολιτικής του ανίκανου προέδρου Macron, τη συγκρότηση του αριστερού μπλοκ, τη συμμαχία με τους Ρεπουμπλικάνους και τα σενάρια μετά τις νέες βουλευτικές εκλογές...
Η πρώην επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης (Rassemblement Νational – RN) παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στη Le Figaro, Κυριακή 16 Ιουνίου, ενώ ξεκινά και επίσημα η εκστρατεία για τις νέες βουλευτικές εκλογές, μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση Emmanuel Macron για τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.
Πρώτον, η Marine Le Pen απορρίπτει την κατηγοριοποίηση του κόμματός της στα δεξιά, καθώς και την «επιστροφή του διαχωρισμού αριστερά-δεξιά» και θέρει το κόμμα της ως προπύργιο ενάντια σε ένα όραμα που περιγράφεται ως «μετα-εθνικό», σύμφωνα με της κατηγορίες από την «αριστερά και τους κεντρώους οπαδούς του Macron».
«Είμαστε ένα πατριωτικό κόμμα στόχος του οποίου δεν είναι να εγκλωβιστεί σε μια πλευρά του πολιτικού φάσματος, είτε δεξιά είτε αριστερά», υπογραμμίζει η Marine Le Pen.
Δενν μασάει τα λόγια της κατά του αριστερού μπλοκ και του μακρονικού κόμματος, που ωστόσο δεν τα θεωρεί «ισότιμα».
«Είναι προφανές ότι το βδέλυγμα για τη χώρα είναι το Nupes II (η ένωση των κομμάτων της Αριστεράς) που είναι χειρότερο από το Nupes I», λέει η Marine Le Pen.
«Είναι ο ισλαμοαριστερισμός που σχεδόν ανοιχτά υποστηρίζει την εξαφάνιση όλων των ελευθεριών μας.
Το πρώτο από αυτά είναι η ελευθερία να είσαι Γάλλος και να ωφελείς από αυτήν τη συλλογική ταυτότητα: Η ελευθερία της ιδιοκτησίας, η ελευθερία συνάθροισης, η ελευθερία της έκφρασης.
Θέλουν τον φυσικό και ηθικό αφοπλισμό της αστυνομίας και είναι υπέρ της ανατροπής της συνταγματικής και δημοκρατικής μας τάξης»
Όσο για το προεδρικό κόμμα του Macron δεν είναι λιγότερο καυστική, «μας αφήνει μια χώρα ερειπωμένη όπου όλες οι δημόσιες υπηρεσίες καταστρέφονται.
Η μετανάστευση είναι εκτός ελέγχου, η ανασφάλεια καταστρέφει την ειρήνη των πολιτών».
«Ήταν κοινωνικό χάος, χάος ανασφάλειας, μεταναστευτικό χάος και τώρα είναι θεσμικό χάος.
Εμείς ενσαρκώνουμε την τάξη και την ηρεμία».
Αλλά για τη Le Pen, ο εχθρός νούμερο 1 παραμένει «το ισλαμοαριστερό μπλοκ», «το οποίο απαιτεί από όλους να ενωθούν».
Για το μέλλον, η Marine Le Pen πιστεύει σε μια συμμαχία με το κόμμα Les Républicains (LR), χαιρετίζοντας το «θάρρος» του Éric Ciotti, ο οποίος κάλεσε σε συμμαχία με το RN, επειδή έγινε το πρώτο βήμα για να ανατινάξουν «όλα τα παράλογα αναχώματα που έχουν τεθεί τα τελευταία 40 χρόνια».
«Πάντα γνωρίζαμε ότι υπήρχε εντός της, και ιδιαίτερα μεταξύ των ψηφοφόρων της LR και ορισμένων στελεχών του χώρου, μια εγγύτητα που επέτρεπε να εξετάσουμε τα πράγματα μαζί τους», διαβεβαιώνει η Marine Le Pen.
Συγκατοίκηση και δημοσιονομικός εκτροχιασμός
Σε περίπτωση νίκης του στις βουλευτικές εκλογές, η Le Pen, υποστηρίζει τον πρόεδρο Jordan Bardella για τη θέση του πρωθυπουργού, θα πάρει τη θέση της ως «πρόεδρος της πλειοψηφικής ομάδας σε μια κυβέρνηση συγκατοίκησης», επισημαίνει επιθυμώντας να είναι «χρήσιμη στη θέση που θα αναλάβει».
Προεδρεύοντας σε μια πλειοψηφική ομάδα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου συγκατοίκησης με τον Macron, γνωρίζοντας ότι θα είναι δύσκολο, αυτή είναι η θέση μου».
«Δεν θα δυσκολευτούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση», διαβεβαιώνει τ
Πολλά θέματα θα τεθούν σε προτεραιότητα σε περίπτωση που το RN αποκτήσει δύναμη μετά τις βουλευτικές εκλογές: αγοραστική δύναμη για τους πολίτες, ασφάλεια και έλεγχος στη μετανάστευση, επισημαίνει η Marine Le Pen, η οποία τονίζει ότι θα είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί «περιθώριο ελιγμών» για την αντιμετώπιση ειδικότερα του «’’ελέφαντα’’ του εκτροχιασμού των δημοσίων οικονομικών» που κατά την ίδια επιτείνει η μετανάστευση.
Θα πραγματοποιηθεί μια ευρεία επιτροπή για τον έλεγχο του προυπολογισμού και των εθνικών λογαρισμών, διαβεβαιώνει.
Οι εκκαθαρίσεις Mélenchon
Η αριστερή συμμαχία κατά της Le Pen εμφανίζει ρωγμές, μόλις δύο μέρες μετά τη συγκρότησή της, σε μια κίνηση που απείλησε να επισκιάσει την κεντρώα συμμαχία του Emmanuel Macron στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές.
Ο ηγέτης της άκρας αριστεράς Jean-Luc Mélenchon ξεκίνησε μια εκκαθάριση μετριοπαθών στο κόμμα του που είχαν υποστηρίξει την ενότητα της Αριστεράς, προκαλώντας μια έντονη αντίδραση από άλλους αριστερούς ηγέτες.
Ο Olivier Faure, ο σοσιαλιστής αρχηγός, το χαρακτήρισε «σκανδαλώδες».
Η δημιουργία του Νέου Λαϊκού Μετώπου θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις προοπτικές των υποψηφίων του Macron καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο για αυτούς να προκριθούν στον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου.
Ο πρώτος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου.
Η πιθανότητα μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης με την αριστερά ως τη μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης -και οι δύο ομάδες που έχουν σχέδια μη χρηματοδοτούμενων δημοσίων δαπανών- έχει αναταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, προκαλώντας ξεπούλημα του γαλλικού χρέους και των μετοχών αυτή την εβδομάδα.
Το NPF συμφωνήθηκε μόλις την Πέμπτη (13/6) μετά από έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ τεσσάρων αριστερών κομμάτων.
Τα κόμματα είναι βαθιά διχασμένα ως προς την οικονομία, την πολιτική της ΕΕ και την Ουκρανία, αλλά θα επιχιερήσουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητές τους εναντι της Le Pen.
Αλλά η εκκαθάριση του Mélenchon έχει θέσει το NPF υπό πίεση.
Ο επικεφαλής της France Insoumise (Ανυπότακτη Γαλλία ) καρατόμησε αρκετούς συντρόφους του που είχαν προηγουμένως επικρίνει τις ακραίες θέσεις του από τη λίστα των υποψηφίων εκλογών του LFI.
Συμπεριέλαβε στη λίστα τον Adrien Quatennens, προστατευόμενο και αμφιλεγόμενο βουλευτή του LFI που έχει κατηγορηθεί από τη σύζυγό του για ενδοοικογενειακή βία.
Η κίνηση του Mélenchon προκάλεσε μια έξαλλη αντίδραση.
«Είναι εντελώς μικροπρεπές να ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς όταν η πρόκληση τώρα είναι να αποτρέψει την ακροδεξιά από το να πάρει την εξουσία», είπε ένα από τους βουλευτές που απομακρύνθηκαν ως υποψήφιος, στο France Info.
Μια άλλη, η Raquel Garrido, δημοσίευσε στο X: «Ντροπή σου, Jean-Luc Mélenchon. Αυτό είναι δολιοφθορά.. Μπορούμε καλύτερα».
Οι επικριτές του Mélenchon λένε ότι η πίστη του στην Quatennens αποτελεί προδοσία των φεμινιστικών αρχών της αριστεράς.
Μετά την αναταραχή, ο Quatennens απέσυρε την υποψηφιότητά του το πρωί της Κυριακής, αφαιρώντας τον κίνδυνο να υποθέσει άλλος αριστερός πολιτικός εναντίον του, κάτι που θα υπονόμευε το σύμφωνο ενότητας.
Τα πολιτικά κόμματα προσπαθούν να συγκεντρώσουν τις λίστες των υποψηφίων τους για τις εκλογές πριν από τη λήξη της προθεσμίας το απόγευμα της Κυριακής.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας François Hollande επιβεβαίωσε το Σάββατο (15/6) ότι θα είναι υποψήφιος για το κοινοβούλιο για το NPF.
Η υποψηφιότητα του Ολάντ στην πατρίδα του, την Κορέζ, αιφνιδίασε τους συναδέλφους του.
Ο Faure, ηγέτης των Σοσιαλιστών, εήλωσε ότι «δεν ήταν ενήμερος».
Εάν εκλεγεί, ο Hollande θα γινόταν μόνο ο δεύτερος πρώην αρχηγός κράτους που θα λάβει θέση στην Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια της πέμπτης δημοκρατίας.
Ο άλλος ήταν ο Valéry Giscard d’Estaing.
Ο Holland eείπε ότι ήταν «μια εξαιρετική απόφαση για μια εξαιρετική κατάσταση», δεδομένου ότι η ακροδεξιά είναι πιο κοντά στην εξουσία από οποιαδήποτε στιγμή από την απελευθέρωση της Γαλλίας από τη ναζιστική κατοχή το 1945.
Για να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερες έδρες, η κεντρώα συμμαχία του Macron προσπαθεί να συνάψει αμοιβαίες τοπικές συμφωνίες για να μην αντιπαρατεθεί μεταξύ τους με κεντροδεξιούς υποψηφίους που αρνούνται να υποστηρίξουν το RN.
Το κεντροδεξιό κόμμα Les Répubicains βρίσκεται επίσης σε σύγχυση αφού ο ηγέτης του Eric Ciotti συμφώνησε μονομερώς μια συμμαχία με την ακροδεξιά.
Εξαγριωμένοι συνάδελφοι στο στέλεχος του κόμματος ψήφισαν ομόφωνα την αποβολή του Ciotti, αλλά η απόφαση ανατράπηκε από δικαστήριο του Παρισιού το βράδυ της Παρασκευής, αφήνοντας ασαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για τη λίστα των υποψηφίων.