Καμία κατάπαυση του πυρός – Ο Νετανιάχου απορρίπτει το σχέδιο Μπάιντεν

«Καμία κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πριν από την εξολόθρευση της Χαμάς»

 

Τρεις όρους θέτει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εκ μέρους του Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Σάββατο (01/06) επανέλαβε πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γαζάς προτού εξολοθρευτεί η παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς. Έτσι, λοιπόν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απορρίπτει το σχέδιο που πρότεινε, την Παρασκευή (31/05), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, θέτοντας τρεις όρους.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ επισημάνθηκαν τα εξής: «Οι όροι του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου δεν έχουν αλλάξει: Η καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς, η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η διασφάλιση ότι η Γάζα δεν αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την πρόταση, το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιμένει ότι οι όροι αυτοί θα πληρούνται πριν τεθεί σε ισχύ μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, προτού εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, είναι ανυπόστατη».

Τι προβλέπει το αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την Παρασκευή (31/05) δήλωσε ότι το Ισραήλ πρότεινε μια νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αιχμαλώτων, λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η σύγκρουση.

Η νέα πρόταση που κατέθεσε ο Τζο Μπάιντεν, αποτελείται από τρεις φάσεις και διαφέρει από τις προηγούμενες προτάσεις επειδή η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί καθώς τα μέρη θα προχωρούν και στις τρεις.

Η πρώτη φάση διαρκεί έξι εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τα πληθυσμιακά κέντρα της Γάζας. Οι αιχμάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των γυναικών, που κρατούνται στη Γάζα, θα ανταλλάσσονταν με εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Ακόμα, Παλαιστίνιοι πολίτες θα επιστρέψουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Γάζας. Συνολικά 600 φορτηγά θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα κάθε ημέρα. Οι αναλυτές αναρωτιούνται αν οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν μέσα στη Γάζα ακόμη και μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας.

«Δεν γνωρίζουμε απαραίτητα αν υπάρχει κάποιου είδους αναγνώριση από την πλευρά των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ θα παραμείνει να κατέχει τμήματα της Γάζας ακόμη και μετά την επίτευξη της εκεχειρίας», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Αλ Αριάν, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν του Κατάρ, και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα μείζον σημείο που κολλάει, το οποίο οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν συνεχώς ότι οποιοδήποτε τμήμα της Γάζας θα πρέπει να παραμείνει υπό κατοχή».

Κατά τη δεύτερη φάση του αμερικανικού σχεδίου, η παλαιστινιακή ένοπλη ομάδα της Χαμάς και το Ισραήλ θα διαπραγματευτούν τους όρους για τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών. «Η κατάπαυση του πυρός θα εξακολουθήσει να ισχύει όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. Η τρίτη φάση περιλαμβάνει ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας και μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/