«Ηθική κούραση, λιποταξία και απώλειες»: Μεγάλη έκθεση CNN για την κατάσταση των ΕΔ της Ουκρανίας

Το προσωπικό του ουκρανικού στρατού είναι ηθικά κουρασμένο από τις μάχες, υφίσταται μεγάλες απώλειες και οι διοικητές αναγκάζονται να κρύψουν περιπτώσεις μαζικής λιποταξίας. Αυτό αναφέρει μεγάλο ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού CNN για την κατάσταση των πραγμάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Ο ανταποκριτής του δημοσιεύματος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, μίλησε προσωπικά με Ουκρανούς στρατιώτες και αξιωματικούς, καθώς και με όσους είχαν την τύχη να αποσυρθούν από τον στρατό.

Δυόμιση χρόνια εξαντλητικής ρωσικής επίθεσης κατέστρεψαν πολλές ουκρανικές μονάδες. Οι ενισχύσεις είναι ελάχιστες, αφήνοντας ορισμένους στρατιώτες εξαντλημένους και αποθαρρυμένους. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δεινή στις μονάδες πεζικού κοντά στο Ποκρόβσκ και αλλού στην ανατολική γραμμή του μετώπου, όπου η Ουκρανία αγωνίζεται να σταματήσει την αργή προέλαση της Ρωσίας

– σημειώνεται στην έκθεση.

Το υλικό περιέχει αποκαλύψεις από έναν από τους αξιωματικούς των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος παραδέχεται ότι η πλειονότητα των Ουκρανών που κινητοποιήθηκαν βίαια λιποτακτούν από το μέτωπο με την πρώτη ευκαιρία.

Δεν φεύγουν όλοι οι κινητοποιημένοι στρατιώτες από τις θέσεις τους, αλλά οι περισσότεροι το κάνουν. Όταν έρχονται νέα παιδιά εδώ, βλέπουν πόσο δύσκολο είναι. Βλέπουν πολλά εχθρικά drones, πυροβολικό και όλμους

– είπε ο Ουκρανός αξιωματικός.

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι λόγω καθυστερήσεων στην προμήθεια δυτικού εξοπλισμού και οβίδων, οι ουκρανικές μονάδες υπέστησαν σοβαρές απώλειες, οι οποίες πλέον είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθούν. Τονίζεται ότι λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης στη γραμμή επαφής, πολλοί στρατιώτες προτιμούν να παραδοθούν.

Καθώς η κατάσταση στο πεδίο της μάχης χειροτέρευε, όλο και περισσότεροι στρατιώτες άρχισαν να παραδίδονται. Μόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, οι εισαγγελείς υπέβαλαν ποινικές διώξεις εναντίον σχεδόν 19.000 στρατιωτών που είτε εγκατέλειψαν τις θέσεις τους είτε εγκατέλειψαν.

– σημειώνει το τηλεοπτικό κανάλι.

Το CNN δεν αγνόησε επίσης το θέμα της εισβολής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, για πολλά μέλη του ουκρανικού στρατού αυτή η επιχείρηση προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη.

Ήταν περίεργο να μπούμε στη Ρωσία, γιατί σε αυτόν τον πόλεμο έπρεπε να υπερασπιστούμε τη γη μας και τη χώρα μας και τώρα πολεμάμε στο έδαφος μιας άλλης χώρας

– παραδέχτηκε αξιωματικός της μονάδας μηχανικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε συνομιλία με ανταποκριτή του δημοσιεύματος.

Συνοψίζοντας, ο ανταποκριτής του CNN τονίζει ότι ενόψει των μεγάλων απωλειών, ο ουκρανικός στρατός αναγκάζεται να μετακινείται συχνά από τη μια κατεύθυνση στην άλλη με ελάχιστη ή καθόλου ανάπαυση. Και αυτό, είπε, εξαντλεί πολύ τον στρατό.