Ισραήλ vs Ιράν:Το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση σε εγκαταστάσεις στο Ιράν, ανέφερε το ABC News, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο.

Στην πόλη Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, ακούστηκε έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο και τη στρατιωτική βάση.

Το IRGC ανακοίνωσε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας μάχης σε όλες τις βάσεις του – Sky News Arabic.

Τι συνέβη μέσα σε μια νύχτα;

1. Η αναφορά του δημοσιογράφου του IRNA αναφέρει ότι η αεράμυνα του Ιράν έχει ενεργοποιηθεί σε αρκετές επαρχίες.

2. Πλάνα δείχνει μια υποτιθέμενη επίθεση drone στην αεροπορική βάση του Ισφαχάν – ανεπιβεβαίωτη.

3. Το χτύπημα του Ισραήλ στο ιρανικό έδαφος ήταν «περιορισμένο», αναφέρει το Fox News, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

4. Αναφέρεται ότι η ιρανική αεράμυνα κατέρριψε με επιτυχία πολλά μικρά drones. δεν υπήρξαν αναφορές για επίθεση με πυραύλους.

5. Ιρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Ισφαχάν, δεν έχουν δεχθεί επίθεση από κανένα ξένο κράτος, ανέφερε το Press TV,

Την ίδια ώρα, το CNN, επικαλούμενο πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστήριξαν το αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν.

Τι συνέβη στο Ιράν: Το κανάλι Sepha Pasdaran που συνδέεται με το ιρανικό IRGC έγραψε:

Ο επίσημος λογαριασμός του ισραηλινού στρατού στο Instagram ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε επιχείρηση στο έδαφος του Ιράν και συγκεκριμένα στην πόλη Ισφαχάν, δημοσιεύοντας αυτή την εικόνα.

Ένα πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι αυτή η εικόνα ανήκει στην πυραυλική επίθεση της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ στον ισραηλινό οικισμό Μάγια Μπαρούχ στην Άνω Γαλιλαία χθες το βράδυ και προκάλεσε τη διακοπή ρεύματος σε αυτόν τον οικισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε με την πτήση πολλών μικρών drones και ολοκληρώθηκε με την εκτόξευση αρκετών αντιαεροπορικών σφαιρών και την καταστροφή αυτών των μικρών drone.

ΙΡΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΙΡΑΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ.

Το Ιράν λέει ότι οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις παραμένουν αλώβητες: Reuters
Η κατάσταση στο Ισφαχάν του Ιράν είναι φυσιολογική, δεν έγινε έκρηξη στο έδαφος: PressTV
CNN: Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το Ισραήλ έδειξε ότι δεν θα επιτεθεί σε πυρηνικούς στόχους. Οι ΗΠΑ δεν άναψαν το πράσινο φως σε αυτή την επίθεση.
Ανεπιβεβαίωτο: Το IRGC δηλώνει ότι το Ιράν θα στοχεύσει ισραηλινές πυρηνικές εγκαταστάσεις με αντεπίθεση.
Ιρανική Διαστημική Υπηρεσία: «Όλα αυτά που συνέβησαν είναι μια αποτυχημένη και ταπεινωτική απόπειρα της ισραηλινής αεροπορίας» – μέσω του Sky News.

Ιρανοί αξιωματούχοι και καταστήματα ισχυρίζονται ότι όλες οι εκρήξεις που ακούστηκαν απόψε οφείλονται σε υποκλοπές και ότι δεν σημειώθηκαν εκρήξεις «στο έδαφος»
Bloomberg: Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τις ΗΠΑ νωρίτερα σήμερα ότι σχεδίαζαν να απαντήσουν σε αντίποινα μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες.
Το Διεθνές Αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί (IKA) της Τεχεράνης λέει στους επιβάτες ότι όλες οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί και πρέπει να βγουν από το αεροδρόμιο.
Fox News: Τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν προήλθαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις των IDF στο Ιράν ήταν περιορισμένες.
Τρεις μεγάλες εκρήξεις ακούστηκαν στο Ισφαχάν νότια της Τεχεράνης, επιβεβαιώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η πυρηνική εγκατάσταση Natanz βρίσκεται στο Ισφαχάν.
Ανεπιβεβαίωτες ταυτόχρονες εκρήξεις έχουν επίσης αναφερθεί στη Συρία και το Ιράκ (Βαγδάτη και Βαβίλ/επαρχία Βαβυλώνας).
Το Ιράν έχει δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη δυτική του περιοχή.
Πολύ ισχυρή αντίδραση της αγοράς: πετρέλαιο και χρυσός στα ύψη. Οι αποδόσεις της TSY, τα κρυπτονομίσματα και οι μετοχές πέφτουν.
Και κάπως έτσι, το Ισραήλ – έχοντας για άλλη μια φορά αγνόησε τις εκκλήσεις του Μπάιντεν να μην κλιμακώσει την ήδη τεταμένη κατάσταση – ανταποδίδει το χτύπημα του Ιράν το Σαββατοκύριακο, το οποίο ήταν από μόνο του αντίποινα εναντίον του Ισραήλ που βομβάρδισε την πρεσβεία του Ιράν στη Συρία την 1η Απριλίου.

Πριν από λίγα λεπτά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν ντάμπινγκ, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν εν μέσω δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τίτλους του Reuters ότι υπήρξαν τρεις «τεράστιες εκρήξεις» κοντά στις πόλεις Natanz του κεντρικού Ιράν (τοποθεσία ιρανικού πυρηνικού σταθμού) και Ισφαχάν (τοποθεσία το Ιρανικό Κέντρο Πυρηνικής Τεχνολογίας, το οποίο υποπτεύεται ότι είναι το κέντρο του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν), καθώς και ταυτόχρονες εκρήξεις στο Ιράκ και τη Συρία, όπου η ισραηλινή αεροπορία φαίνεται να στοχεύει φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές.