Ισραήλ καλεί Πούτιν; Δημοσιεύματα «τραντάζουν» την Μέση Ανατολή

Το Τελ Αβίβ φέρεται να πιστεύει ότι η συμμετοχή της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις θα προσθέσει σταθερότητα

Το Ισραήλ θέλει η Ρωσία να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης του εβραϊκού κράτους με την λιβανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, ανέφεραν διεθνή μέσα όπως το Ynet News του Ισραήλ και το Asharq Al-Awsat με έδρα την Σαουδική Αραβία, επικαλούμενα αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλείται το RT και το Newsweek, η Δυτική Ιερουσαλήμ αναμένει ότι η εμπλοκή της Μόσχας θα μπορούσε να προσθέσει σταθερότητα σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία και να μειώσει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ.

«Οι Ρώσοι θα έχουν έναν ειδικό ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας και στην αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης», είπε μια πηγή στο Ynet.

Σχολιάζοντας τις αναφορές, η Orna Mizrahi, πρώην αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, είπε στο Newsweek ότι ενώ το Ισραήλ «προτιμά τους Αμερικανούς», κατανοεί ότι οι «καλές σχέσεις» της Ρωσίας με το Ιράν θα μπορούσαν να συμβάλουν στην σταθερότητα οποιασδήποτε συμφωνίας για τον Λίβανο μελλοντικός.

«Ένα άλλο σημείο είναι το γεγονός ότι είναι μέρος των πέντε του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε κάποιο νέο ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα θέλαμε να το εγκρίνουν οι Ρώσοι», τόνισε.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν αυτή την εβδομάδα ότι οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο έχουν ήδη φτάσει σε «προχωρημένα στάδια». Ο απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Amos Hochstein, ο οποίος μεσολαβεί μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, φέρεται να κατέληξε σε προκαταρκτικές συμφωνίες για τη συμφωνία κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Βηρυτό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μια ευρύτερη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ψηφίστηκε το 2006, η οποία απαιτεί την απόσυρση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ από τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ. Εισάγει έναν διεθνή μηχανισμό για την επίβλεψη της περιοχής και την αντιμετώπιση των αξιώσεων παραβιάσεων είτε από το Ισραήλ είτε από τον Λίβανο και φέρεται να αποτρέπει την Χεζμπολάχ από τον επανεξοπλισμό, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά ότι η ομάδα θα αποκλειστεί από την απόκτηση στρατιωτικών μέσων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στο Ynet ότι η συμφωνία, εάν υπογραφεί, θα ξεκινήσει με κατάπαυση του πυρός 60 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δημιουργηθεί ο νέος μηχανισμός για την εποπτεία της περιοχής.

Comments (0)
Add Comment