Ισραήλ: Αυτοί είναι οι όροι για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο – Το έγγραφο που έδωσε στις ΗΠΑ

Ενόψει της επίσκεψης του ειδικού αποσταλμένου των ΗΠΑ στον Λίβανο το Ισραήλ έστειλε έγγραφο με τους όρους του για σύναψη εκεχειρίας

 

Το Ισραήλ παρουσίασε στις ΗΠΑ έγγραφο με τους όρους που θέτει για να συμφωνήσει σε ενδεχόμενη εκεχειρία στον Λίβανο, ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Άμος Χοχστάιν, στην περιοχή τη Δευτέρα.

Ο αμερικανικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος αξιωματούχους του Ισραήλ και των ΗΠΑ παρουσιάζει τους όρους του Τελ Αβίβ που όπως σχολιάζουν αναλυτές δεν θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί από τον Λίβανο αλλά και τη διεθνή κοινότητα καθώς υπονομεύουν την κυριαρχία του.

Οι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Axios ότι ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, ο οποίος είναι έμπιστος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έστειλε το έγγραφο στον Χοχστάιν την Πέμπτη.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το έγγραφο προέκυψε από συζητήσεις που είχε ο Ντέρμερ με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις σχετικά με τις προϋποθέσεις που το Ισραήλ απαιτεί να είναι μέρος οποιασδήποτε διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου με τη Χεζμπολάχ.

Ισραήλ: «Ενεργή επιβολή» και ελεύθερη κίνηση στον εναέριο χώρο του Λιβάνου

Ένας από τους όρους του Ισραήλ είναι να επιτραπεί στις IDF να συμμετάσχουν σε «ενεργή επιβολή» για να διασφαλίσουν ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επανεξοπλιστεί και δεν θα ξαναχτίσει τη στρατιωτική της υποδομή στις περιοχές του νότιου Λιβάνου που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ απαιτεί επίσης η πολεμική του αεροπορία να έχει ελευθερία επιχειρήσεων στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ορίζει ότι οι Λιβανέζικες Ένοπλες Δυνάμεις (LAF) και η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL) επιβάλλουν κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Μιλάμε για το 1701 με αυξημένη επιβολή. Το κύριο μήνυμά μας είναι ότι αν ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL κάνουν περισσότερα, οι IDF θα κάνουν λιγότερα και το αντίστροφο», είπε  Ισραηλινός αξιωματούχος στο Axios.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ο Λίβανος και η διεθνής κοινότητα να συμφωνήσουν σε αυτούς τους όρους, οι οποίοι θα υπονομεύσουν δραματικά την κυριαρχία του Λιβάνου.

Ο Λευκός Οίκος και η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Παραβίαση της κυριαρχίας

Ο Χοχστάιν αναμένεται να φτάσει στη Βηρυτό τη Δευτέρα και να συναντηθεί με τον εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού Ναχίμπ Μικάτι, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι και άλλους Λιβανέζους αξιωματούχους και να συζητήσει τις ισραηλινές απαιτήσεις.

Ο Μπέρι δήλωσε στο Al-Arabiya την Κυριακή ότι η επίσκεψη του Χοχστάιν είναι «η τελευταία ευκαιρία πριν από τις αμερικανικές εκλογές για να επιτευχθεί μια λύση» στον πόλεμο στον Λίβανο.

Τόνισε ότι υπάρχει συναίνεση στο Λίβανο σχετικά με το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ και ξεκαθάρισε ότι αρνείται να το τροποποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο, κάτι που ουσιαστικά απαιτεί το Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή ο Χοχστάιν φαίνεται να πιέζει για μια ευρεία ανάπτυξη των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων στο νότιο Λίβανο ως μέρος οποιασδήποτε διπλωματικής λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο στο Λίβανο, λένε Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ο Χόχσταϊν επιθυμεί να αναπτυχθούν τουλάχιστον 8.000 λιβανέζοι στρατιώτες στο νότιο Λίβανο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος θέλει επίσης να αναβαθμίσει την εντολή της UNIFIL, ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσει τον λιβανέζικο στρατό να αποτρέψει την ανάπτυξη ένοπλων ατόμων ή ομάδων που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της λιβανέζικης κυβέρνησης κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Πηγή: https://www.in.gr/

Comments (0)
Add Comment