Ιράν – Ισραήλ: «Συναγερμός» σε εμπόριο και βιομηχανία για τις επιπτώσεις ενός ολοκληρωτικού πολέμου

Σταύρος Καφούνης (ΕΣΑ) και Δημήτρης Μαθιός (ΣΒΑΠ) μιλούν για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ

 

Επί ποδός… βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος με αφορμή τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ Ιράν – Ισραήλ να μοιάζει πιο κοντά από πότε.

Ο Νο1 κίνδυνος από έναν ολοκληρωτικό πόλεμο Ιράν – Ισραήλ

Η απόφαση του Τελ Αβίβ να προχωρήσει σε σκληρά αντίποινα, εξετάζοντας μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο ενός πλήγματος σε εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου εντός της ιρανικής επικράτειας ανησυχεί έντονα τον επιχειρηματικό κόσμο, και κυρίως για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στις τιμές του… μαύρου χρυσού.

Ισραήλ: Σενάρια για εκδικητικό χτύπημα σε διυλιστήρια του Ιράν

Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά την κίνηση της Τεχεράνης να εκτοξεύσει 180 βαλλιστικούς πυραύλους στα ισραηλινά εδάφη οι τιμές του πετρελαίου… εκτινάχθηκαν ενώ αναλυτές της αγοράς έσπευσαν να μιλήσουν ανοικτά για μια πραγματική απειλή για τις προμήθειες του αργού.

«Το μεγάλο άγχος και η αγωνία της αγοράς είναι το κόστος της ενέργειας και πως αυτό θα εξελιχθεί…», σημειώνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), Σταύρος Καφούνης, τονίζοντας παράλληλα πως οι ναύλοι που απασχόλησαν έντονα τις επιχειρήσεις το προηγούμενο διάστημα έχουν εισέλθει τελευταία σε τροχιά διόρθωσης.

Ο κ. Καφούνης υπογραμμίζει πως ο εμπορικός κόσμος παρακολουθεί με ιδιαίτερο προβληματισμό την τροπή που παίρνουν τα πράγματα στην Μέση Ανατολή, εκφράζοντας την ελπίδα να εξομαλυνθεί γρήγορα η κατάσταση και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Να αποφευχθούν τα χειρότερα

Ο πιθανός εκτροχιασμός των τιμών της ενέργειας είναι ο μεγαλύτερος φόβος και για τη βιομηχανία, η οποία υφίστανται αυξημένη πίεση όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητά της.

«Το πρόβλημά μας είναι το ενεργειακό. Πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας για εμάς. Συνεπώς οτιδήποτε αναστατώνει το σημερινό επίπεδο τιμών παίζει σοβαρό ρόλο στα σχέδια μας, και ειδικά σε κάθε επενδυτική μας σκέψη», επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής), Δημήτρης Μαθιός.

Ο κ. Μαθιός δηλώνει συγκρατημένα ανήσυχος, προσθέτοντας πως η βιομηχανία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις πιθανές… παρενέργειες στην παραγωγική διαδικασία.

Το «καμπανάκι» Μυτιληναίου

Η επικίνδυνη τροπή που παίρνουν τα πράγματα στη Μέση Ανατολή έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρά την αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην χώρα εξακολουθούν καλούνται να αντιμετωπίσουν την εκτόξευση του κόστους λειτουργίας.

Πέρα από την ενέργεια, ραγδαία άνοδο έχουν καταγράψει μετά την πανδημία οι τιμές των πρώτων υλών, το μισθολογικό αλλά και το χρηματοοικονομικό κόστος, με τα επιτόκια να αποτελούν σημαντικό βραχνά.

Το ενεργειακό κόστος λογίζεται από τις μεγαλύτερες απειλές για την βιομηχανία. Και όχι μόνο.

Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη αναφορά του επικεφαλής της Metlen, Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος ανέφερε ότι «το ενεργειακό κόστος, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, «τρώει τα σωθικά ευρωπαϊκής οικονομίας».

Η παρέμβαση αυτή ήρθε λίγες ημέρες μετά την κοινή ανακοίνωση από φορείς της βιομηχανίας με επικεφαλής τον ΣΕΒ, οι οποίοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

«Φωτιά» το ρεύμα και στην εστίαση

Πονοκέφαλο προκαλεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και στις επιχειρήσεις εστίασης. Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ έδειξε ότι μια μικρομεσαία επιχείρηση εστίασης πλήρωσε κατά μέσο όρο για ρεύμα περίπου 9.000 ευρώ το 2021, 14.000 ευρώ το 2022 και 17.500 ευρώ το 2023.

Πρόκειται όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν για αλματώδη αύξηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι μη… διαχειρίσιμη αφού τα έσοδα δεν αυξάνονται με τους ίδιους ρυθμούς.

«Θηλιά» τα ενοίκια

Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στις εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες πέρα από την ενέργεια έχουν να αντιμετωπίσουν και την «έκρηξη» των ενοικίων. Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, εκτός από τη μίσθωση νέων χώρων και η ανανέωση των μισθώσεων σε δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους είναι εξαιρετικά… τσουχτερή υπόθεση.

Εκτιμάται ότι στην Ερμού, τον πιο εμπορικό δρόμο της χώρας, η ανανέωση συμβολαίου γίνεται με… καπέλο έως 60%.

Το κόστος πολέμου και ο Βακάκης

Την ίδια στιγμή, σοβαρές αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα προκαλεί η σύρραξη στη Μέση Ανατολή και οι επιχειρήσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα σε εμπορικά πλοία. 

Περιγράφοντας τις συνθήκες αβεβαιότητας λόγω των πολέμων ο επικεφαλής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης έκανε λόγο για «κόστος πολέμου», επισημαίνοντας πως η ανθρωπότητα έχει αντιληφθεί πως το κόστος έχει επιβαρύνει υπέρμετρα τον καταναλωτή. «Το κόστος ακρίβειας πρέπει να το λέμε κόστος πολέμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε μάλιστα πως είναι προς όφελος της ανθρωπότητας και για εμάς που είμαστε κουκίδα στον ωκεανό να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα γιατί είναι αφόρητο.

«Η ανάγκη θα τους οδηγήσει όλους να κατανοήσουν ότι αυτό το κόστος είναι ενάντια στον απλό άνθρωπο και είναι μη διαχειρίσιμο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα των ελλείψεων στα ράφια

Ο κ. Βακάκης επεσήμανε πως η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη προϊόντων στα ράφια της αλυσίδας, προσθέτοντας πως αυτό οφείλεται σε δυο λόγους:

  • Ο πρώτος όπως είπε αφορά στη στρατηγική επιλογή της εταιρείας να μην προμηθεύεται προϊόντα που θα δείξουν ανατίμηση στο ράφι και
  • Ο δεύτερος, σχετίζεται με την τη μεγάλη διάρκεια του τροφοδοτικού κύκλου που λόγω των προβλημάτων στη Διώρυγα του Σουέζ από 45 ημέρες έχει επιμηκυνθεί σε 2,5 μήνες, προκαλώντας καθυστερήσεις στην αναπλήρωση.

Πηγή: https://www.ot.gr/