Το εντυπωσιακό ελικόπτερο του Άρη, το Ingenuity της NASA σκόνταψε σ’ ένα «απόκοσμο» σημείο, καθώς εκτελούσε τη διαδρομή του στο διάστημα πάνω από τον κόκκινο πλανήτη.
Ως μέρος της αποστολής Mars 2020, το ελικόπτερο πέρασε τα τελευταία τέσσερα χρόνια πραγματοποιώντας 72 πτήσεις πάνω από τον Άρη, με τη NASA να επισημαίνει ότι αυτό έχει ξεπεράσει κατά πολύ την αρχικά προγραμματισμένη τεχνολογική «αντοχή» του. Το ελικόπτερο σχεδιάστηκε για να κάνει προεπισκόπηση περιοχών του Άρη που θα μπορούσαν να παρουσιάζουν πιθανό ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα. Ήταν κατά τη διάρκεια μιας από τις πτήσεις του το 2022 όταν έπεσε πάνω σε ένα απόκοσμο θέαμα.
Οι εικόνες που στάλθηκαν πίσω στη Γη από το ελικόπτερο δείχνουν ένα μυστηριώδες συντρίμμι στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, με τα συντρίμμια να βρίσκονται εγκαταλελειμμένα και διασκορπισμένα στο έδαφος. Δεδομένης της τοποθεσίας των συντριμμιών, θα ήταν εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι το Ingenuity είχε σκοντάψει σε αναμφισβήτητες αποδείξεις για εξωγήινους. Αλλά οι μόνοι “εξωγήινοι” που ενεπλάκησαν σ’ αυτό το μυστήριο ήταν αυτοί που έστειλαν αρχικά το Ingenuity στον Άρη, δηλαδή… οι επιστήμονες της Γης.
Οι εικόνες δείχνουν τα συντρίμμια του εξοπλισμού προσγείωσης που χρησιμοποιήθηκε όταν το Ingenuity έφτασε στον Άρη. Ο Ίαν Κλαρκ, ένας μηχανικός που εργάστηκε στο σύστημα αλεξίπτωτων της Perseverance, μίλησε στους New York Times για τις φωτογραφίες, λέγοντας: «Σίγουρα υπάρχει ένα στοιχείο επιστημονικής φαντασίας σε αυτό. Μοιάζει αλλόκοτο, έτσι δεν είναι;». Συνέχισε: «Λένε ότι μια εικόνα αξίζει 1.000 λέξεις, αλλά αξίζει επίσης μια άπειρη κατανόηση μηχανικής».
Αν και οι φωτογραφίες δείχνουν ομολογουμένως τι χάος έχουμε δημιουργήσει στον Άρη, θα μπορούσαν επίσης να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για όσους σχεδιάζουν μελλοντικές αποστολές.
Ο Κλαρκ εξήγησε: «Το Perseverance είχε την καλύτερα τεκμηριωμένη προσγείωση στον Άρη στην ιστορία, με κάμερες που έδειχναν τα πάντα».
Οι πτήσεις του Ingenuity πάνω από τον Άρη ελπίζουμε να βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για μελλοντικούς εναέριους εξερευνητές στον εν λόγω πλανήτη και ενδεχομένως ακόμη και σε άλλους διαστημικούς προορισμούς.
*Με πληροφορίες από unilad