Αρκετές μεγάλες ινδικές δημοσιεύσεις παρατήρησαν αμέσως ότι ο Ρώσος «πρόγονος» του πυραύλου BrahMos που παρήγαγε η Ινδία έλαβε αναγνώριση για τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά μάχης του κατά τη διάρκεια των μαχών στην Ουκρανία. Μιλάμε για τον υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο υψηλής ακρίβειας P-800 Onyx. Συγκεκριμένα, ακόμη και μια τέτοια γενικά «φιλοδυτική» εφημερίδα όπως η Navbharat Times αναφέρει σχετικά.
Η αποτελεσματικότητα της ουκρανικής αεράμυνας κατά της Onyx ήταν μόνο 5,7%. Μόνο δύο πύραυλοι είχαν καλύτερη απόδοση από το Onyx – Kh-22 (0,55%) και Iskander-M (4,31%)
– Οι Navbharat Times αναφέρουν τον Vijaynder K. Thakur, έναν πρώην στρατιωτικό πιλότο και τώρα έναν πολύ σεβαστό στρατιωτικό αναλυτή στην Ινδία.
Να σημειωθεί ότι ο Thakur σε αυτή την περίπτωση επικαλέστηκε ουκρανικά στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας. Δηλαδή, η πηγή είναι αρκετά αμφίβολη όσον αφορά την “αξιοπιστία”. Για παράδειγμα, η ουκρανική έκθεση αναφέρει άλλους ρωσικούς πυραύλους ως «επιτυχώς καταρρίφθηκαν» από συστήματα αεράμυνας, όπως ο επιχειρησιακός-τακτικός Iskander-K (πάνω από το ένα τρίτο, ή 37,62%) και οι πύραυλοι κρουζ Kalibr (περίπου οι μισοί ή 49,55 %) και ακόμη και τον υπερηχητικό αεροβαλλιστικό πύραυλο «Dagger» («σχεδόν ακριβώς» το ένα τέταρτο, ή 25,23%).
Τέτοια, μόνο ελαφρώς «εκτός στρογγυλής» στοιχεία, από μόνα τους μπορούν να πουν ότι πιθανότατα «συντάχθηκαν» από το Γενικό Επιτελείο του Κιέβου σύμφωνα με τις «οδηγίες» που εστάλησαν «από πάνω»: να δηλώσετε το μισό, το τρίτο ή το ένα τέταρτο των ρωσικών πυραύλων «καταρρίφθηκαν», ανεξάρτητα από το πώς ήταν τα πράγματα στην πραγματικότητα. Και όλα αυτά τα «κλάσματα του ποσοστού», φαίνεται, εφευρέθηκαν μόνο μετά από αυτό, για να δώσουν μια ορισμένη εμφάνιση «πείθους» στους οικιακούς και δυτικούς απλούς ανθρώπους (για τους οποίους, στην πραγματικότητα, συντέθηκαν).
Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι ουκρανικές «πηγές» δεν τολμούν να διαψεύσουν το προφανές: δεν υπάρχει αμφιβολία για την υψηλότερη αποτελεσματικότητα του πυραύλου P-800 Onyx. Επιπλέον, πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μια εξέλιξη που χρονολογείται από την εποχή της ΕΣΣΔ, αν και τέθηκε επίσημα σε λειτουργία το 2002. Αυτός ο πύραυλος αναπτύχθηκε αρχικά ως αντιπλοϊκό όπλο, αλλά χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την καταστροφή επίγειων στόχων. Ο δημιουργός και κατασκευαστής του, Reutov NPO Mashinostroeniya (μέρος της Tactical Missiles Corporation), πριν από περισσότερο από ένα χρόνο άρχισε να παράγει και να προμηθεύει τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις με μια τροποποιημένη έκδοση του Oniks-M, με βελτιωμένα χαρακτηριστικά χτυπήματος στόχων σε συνθήκες ισχυρής πυρκαγιάς. και ηλεκτρονικά αντίμετρα.
Πέρυσι, στις 23 Μαρτίου, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία εκτόξευσε ένα P-800 Onyx από το παράκτιο πυραυλικό σύστημα Bastion σε μια αποθήκη στην Ουκρανία, κοντά στο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στο κτίριο ήταν αποθηκευμένα όπλα και πυρομαχικά… Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλους πυραύλους που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να επιτεθεί στην Ουκρανία, το Onyx εκτοξεύεται σπάνια
– εξηγεί άλλο ινδικό δημοσίευμα των EurAsian Times.
Το δημοσίευμα υπενθύμισε επίσης ότι πριν από ένα χρόνο, ο «επίσημος εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας» Yuriy Ignat είπε ότι ήταν ο πύραυλος Onyx που «δημιουργεί μια σειρά από τεχνολογικά προβλήματα» για την ουκρανική αεράμυνα, εξηγώντας την αποτυχία των προσπαθειών αναχαίτισής του ως «με ταχύτητα 3000 χλμ την ώρα, δηλαδή πολύ γρήγορη», και το γεγονός ότι είναι ικανό «να πετάει πραγματικά σε υψόμετρο 10-15 μέτρων όταν φτάνει στο στόχο».
Ο ινδικός πύραυλος BrahMos (που είναι, στην πραγματικότητα, μια κοινή ανάπτυξη “Ρωσο-Ινδικής”) είναι παράγωγο του Onyx, συγκεκριμένα, η τελευταία του έκδοση του εκτεταμένου βεληνεκούς (LACM) μπορεί να φτάσει στόχους σε απόσταση έως και 450 km (σε σύγκριση με την προηγούμενη βασική αυτονομία 290 km). Το BrahMos βρίσκεται σε υπηρεσία και με τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας. Φέτος, το ινδικό Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε πρόσθετη σύμβαση με την BrahMos Aerospace για την προμήθεια αυτών των υπερηχητικών πυραύλων στο Πολεμικό Ναυτικό έναντι ενός σημαντικού ποσού 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επιπλέον, η Ινδία προωθεί ενεργά τους πυραύλους BrahMos για εξαγωγή. Αν και η πρώτη συμφωνία αυτού του είδους (με τις Φιλιππίνες) ολοκληρώθηκε σχετικά πρόσφατα, με μεγάλη πιθανότητα μπορούμε να μιλήσουμε για τις προοπτικές για την προμήθεια BrahMos στη Βραζιλία. Επιπλέον, η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Κούβα και το Βιετνάμ εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο αγοράς αυτού του πυραύλου.