Ηλιακή καταιγίδα, ισχυρότερη από το αναμενόμενο, χτύπησε ξανά τη Γη

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί εκτεταμένα προβλήματα.

Για τρεις διαδοχικές νύχτες, ο νυχτερινός ουρανός πολλών περιοχών στο βόρειο ημισφαίριο έχει πλημμυρίσει από το σέλας και τη βροχή μετεωριτών, τις λεγόμενες Περσείδες.

Αυτές οι εκπληκτικές εικόνες, ορατές σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, είναι το αποτέλεσμα μιας ισχυρότερης από το αναμενόμενο γεωμαγνητικής ηλιακής καταιγίδας.

Ο Shawn Dahl, συντονιστής υπηρεσιών στο Space Weather Prediction Center (SWPC), μίλησε στα ΜΜΕ για την τρέχουσα ηλιακή καταιγίδα.

Παρόλο που αναμενόταν ένα ορισμένο επίπεδο ηλιακής δραστηριότητας, η αγριότητα αυτών των  στεμματικών εκπομπών μάζας (CMEs) έχει εκπλήξει τους πάντες.

«Συνθήκες γεωμαγνητικής καταιγίδας επιπέδου τέσσερα -στην κλίμακα του πέντε- παρατηρήθηκαν τη Δευτέρα από τις 1500 GMT», σύμφωνα με το εξειδικευμένο κέντρο της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

«Μια σοβαρή γεωμαγνητική καταιγίδα περιλαμβάνει το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί σέλας μέχρι την Αλαμπάμα και τη βόρεια Καλιφόρνια».

Αναφορές για θέαση βόρειου σέλαος υπήρξαν μέχρι και στις βόρειες περιοχές του Τέξας.

Ο Shawn Dahl είναι διαστημικός μετεωρολόγος στο Space Weather Prediction Center (SWPC) της NOAA στο Boulder, Co. Ο Shawn υπέγραψε συμβόλαιο με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ το 1985, όπου πέρασε 22 χρόνια υπηρετώντας σε όλο τον κόσμο στους τομείς των πληροφοριών και των μετεωρολογικών επιχειρήσεων. όλα αυτά ενώ συνέχιζε τις πανεπιστημιακές σπουδές στην ιστορία και τις φυσικές επιστήμες. Αποσύρθηκε από την Πολεμική Αεροπορία το 2007 και εργάστηκε ως μετεωρολόγος τεχνικός για την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) και ως επικεφαλής μετεωρολόγος για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Τελικά εγκαταστάθηκε στη σημερινή του θέση στο SWPC πριν από οκτώ χρόνια. Ο Shawn διεξάγει επίσης πρόσθετη εργασία στο SWPC ως σημείο εστίασης για υπηρεσίες υποστήριξης αποφάσεων πελατών, εκπαίδευση και προγράμματα ενημέρωσης εκπαίδευσης. Το έργο του Shawn στην εκπαίδευση και την προβολή αναγνωρίστηκε από το NWS ως νικητής του βραβείου Cline σε Εθνικό επίπεδο το 2018.