Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας της Τουρκίας, στα σχολικά βιβλία της γειτονικής χώρας εντάσσεται για πρώτη φορά από την επόμενη χρονιά η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Καθημερινής, αυτό αποκάλυψαν οι εφημερίδες Turkiye και Takvim, οι οποίες ανέφεραν πως στη νέα διδακτέα ύλη, που αποκαλείται «το διδακτικό σύστημα του αιώνα της Τουρκίας», οι χάρτες και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» θα διδάσκονται στο μάθημα της Γεωγραφίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου.
Στις οδηγίες που εκδόθηκαν και αποκαλύπτουν οι τουρκικές εφημερίδες σημειώνεται πως πρέπει «να τονίζεται η σημασία των χαρακτηριστικών τοποθεσίας της Τουρκίας, να συζητιούνται επίσης χάρτες που σχετίζονται με τη “Γαλάζια Πατρίδα” και την “Πατρίδα των Αιθέρων”. Σε αυτή τη διαδικασία η αξία του πατριωτισμού να τονίζεται με τη συμπερίληψη του δικαιολογημένου αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε αιτήματα που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στη Θάλασσα των Νησιών (σ.σ. Αιγαίο) και την Ανατολική Μεσόγειο. Να αναφέρεται η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο».
Σύμφωνα με τις οδηγίες θα πρέπει να εξηγούνται «η “Γαλάζια Πατρίδα” [Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος, Θάλασσα των Νησιών (σ.σ. Αιγαίο), Θάλασσα του Μαρμαρά], οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα σήμερα και στο μέλλον. Επίσης μπορεί να διερευνηθεί το έργο ύδρευσης με την “ΤΔΒΚ”. Οι πληροφορίες που συλλέγονται, οργανώνονται και αναλύονται. Αυτές οι πληροφορίες εξετάζονται στον χάρτη». Επίσης προτείνεται μια εκδήλωση ερωτήσεων και απαντήσεων να πραγματοποιηθεί σχετικά με τη σημασία της «Γαλάζιας Πατρίδας» στο θαλάσσιο εμπόριο της Τουρκίας.
Τρεις απόστρατοι ναύαρχοι που μίλησαν στον τουρκικό Τύπο ανέφεραν ότι «τα χρόνια προσπαθειών έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Θα διδάξουμε καλύτερα τα δικαιώματά μας και θα προετοιμάσουμε τη νεολαία μας για το μέλλον. Με άλλα λόγια, τώρα μεγαλώνει μια γενιά που έχει συνείδηση για τη “Γαλάζια Πατρίδα”».
Ο απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί δήλωσε ότι τα παιδιά «θα διδαχθούν πολλά θέματα από τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες έως τα χωρικά ύδατα, από τα εσωτερικά ύδατα μέχρι την υφαλοκρηπίδα, από την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) μέχρι τα δικαιώματα της Τουρκίας». Ο απόστρατος αντιναύαρχος Ντενίζ Κουτλού δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία να μαθαίνουν τα παιδιά από μικρή ηλικία για τα δικαιώματα της χώρας τους στη “Γαλάζια Πατρίδα”. Ο απόστρατος υποναύαρχος Μεσούτ Οζέλ δήλωσε ότι «είναι βέβαιον πως οι νέοι που θα μεγαλώσουν με αυτό το ιδανικό θα προστατεύσουν τα εδάφη της χώρας πιο σταθερά».
Στο παρελθόν, πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν αναφερθεί στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως επίσης είχαν δημοσιοποιηθεί χάρτες από το τουρκικό ναυτικό, με τον πρόεδρο της χώρας να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών του αρχηγείου του ναυτικού έχοντας πίσω του τον χάρτη του συγκεκριμένου δόγματος. Ωστόσο και στα ιδιαίτερα και στα δύσκολα χρόνια των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση της Αγκυρας να εκπαιδεύσει τους νέους με αυτές τις θεωρίες. Η χρονική συγκυρία λήψης αυτής της απόφασης και δημοσιοποίησής της προκάλεσε εντύπωση σε έμπειρους αναλυτές.