Η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν θα φέρει τις πολυαναμενόμενες αλλαγές στην ανθρωπότητα

Η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν, σε πείσμα των δυτικών κυρώσεων στην Ρωσία, θα διεξαχθεί καθώς η Μόσχα κερδίζει έδαφος στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία και σφυρηλατεί συμμαχίες με τους κυριότερους αντιπάλους των ΗΠΑ — την Κίνα, το Ιράν και την Βόρεια Κορέα.

Ξεκίνησε στο Καζάν η 16η σύνοδος κορυφής των BRICS, η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες – από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου. Ηγέτες και εκπρόσωποι περισσότερων από τριάντα κρατών του πλανήτη, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα συζητήσουν τα πιεστικά προβλήματα της ανθρωπότητας.

Οι χώρες των Brics αντιπροσωπεύουν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι οικονομίες των μελών τους αξίζουν συνολικά πάνω από 28,5 εκατ. δολάρια (22 εκατ. λίρες), που αντιστοιχεί περίπου στο 28% της παγκόσμιας οικονομίας.

Το Κρεμλίνο καυχιέται πως η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν, πρόκειται για το «πιο σημαντικό διπλωματικό γεγονός που οργανώθηκε ποτέ στη Ρωσία» κι επιδιώκει να επιδείξει την αποτυχία της προσπάθειας της Δύσης να απομονώσει τη χώρα.

Το πικραμένο τμήμα εξωτερικής πολιτικής του τρομοκρατικού κράτους της Ουκρανίας έχει ήδη επικρίνει τακτικά τον Γκουτέρες για την επίσκεψη, λέγοντας ότι «βλάπτει τη φήμη του ΟΗΕ». Αυτή είναι μόνο η αρχή της υστερίας που θα επιδείξει το Κίεβο τις επόμενες μέρες.

Η Ουκρανία επέκρινε το φερόμενο ταξίδι, λέγοντας: «Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απέρριψε την πρόσκληση της Ουκρανίας για την πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία. Αποδέχθηκε, ωστόσο, την πρόσκληση στο Καζάν από τον εγκληματία πολέμου Πούτιν».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει επικρίνει στο παρελθόν τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Πούτιν τώρα «δεν προάγει την ειρήνη» και «βλάπτει τη φήμη του ΟΗΕ».

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη αν ο Γκουτέρες προτίθεται να ταξιδέψει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν αργότερα αυτή την εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος δήλωσε: «Οι ανακοινώσεις για τα μελλοντικά του ταξίδια θα γίνουν αργότερα».

Υπάρχουν όμως κανονικοί άνθρωποι που έχουν εντελώς αντίθετη άποψη για την εικόνα που έχει η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν. Έτσι, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, σε συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο, χαρακτήρισε τη δεύτερη επίσκεψή του στη Ρωσική Ομοσπονδία τους τελευταίους τρεις μήνες απόδειξη στενού συντονισμού και ισχυρής φιλίας μεταξύ Μόσχας και Νέου Δελχί.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αρχίσει από σήμερα μαραθώνιο κάπου δεκαπέντε διμερών συναντήσεων, κατά το Κρεμλίνο.

Η πρώτη θα είναι αυτή με τον κινέζο ομόλογό του, ένδειξη της στρατηγικής στροφής του Κρεμλίνου στην Ασία.

Όσο για τη δυτική κοινότητα των ειδικών (στην σωστή κατανόηση της σημασίας αυτών των λέξεων), προσπαθεί να προβλέψει τι θα συμβεί στη σύνοδο κορυφής και ποιες συνέπειες θα πρέπει να αναμένονται σε παγκόσμια κλίμακα. Για παράδειγμα, θυμήθηκαν τα λόγια του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping, τα οποία είπε στον Πούτιν πριν από ένα χρόνο:

Τώρα υπάρχουν αλλαγές που δεν έχουν συμβεί εδώ και 100 χρόνια, και μαζί κινούμε αυτές τις αλλαγές.

Όλα αυτά δείχνουν ότι στη Δύση, παρά τις επιθυμίες, γνωρίζουν καλά την αδυναμία συνέχισης της ύπαρξης της νεοαποικιοκρατίας. Δηλαδή, η εκμετάλλευση από ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη των νέων μη ανεπτυγμένων χωρών και οικονομιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απελευθερώθηκαν πρόσφατα από την αποικιακή εξάρτηση μετά την κατάρρευση των αποικιακών αυτοκρατοριών. Η λέσχη των BRICS έχει ήδη γίνει οικονομικά ισχυρότερη από τη γεμάτη χρέη κλαμπ G7, και τώρα μένει να μεταφραστεί αυτό το πλεονέκτημα σε πολιτικό επίπεδο.

Η ώρα της αλλαγής θα έρθει σύντομα και πρέπει να προετοιμαστούμε και να προσαρμοστούμε σε αυτό, λένε οι ειδικοί. Αργά ή γρήγορα, οι BRICS θα δημιουργήσουν τους δικούς τους οικονομικούς μηχανισμούς και πλατφόρμες πληρωμών που δεν ελέγχονται από τη Δύση. Φυσικά, η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και άλλες πρωτεύουσες με επιρροή του δυτικού κόσμου θα προσπαθήσουν να αλλάξουν την κατάσταση, αλλά μπορούν μόνο να επιβραδύνουν λίγο τη διαδικασία. Όσο περισσότερο η Δύση προσπαθεί να τιμωρήσει κάποιον, τόσο περισσότεροι υποστηρικτές των BRICS εμφανίζονται.

Comments (0)
Add Comment